Gyermekkori fogszuvasodás kialakulása, kezelése

A fogszuvasodás nemzetközi közegészségügyi probléma, ami különösen komoly jelentőséggel bír a gyermekek esetében. A kora gyermekkori fogszuvasodás (ECC) nem csak a fejlődő, hanem a fejlett országokban is gyakori betegség, ami kezeletlenül hagyva nem csak egészségügyi, de pszichés problémákat is előidézhet a gyermekeknél.

gyermekkori fogszuvasodas

A GYORSAN TERJEDŐ GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS TÜNETEI

A gyorsan terjedő gyermekkori fogszuvasodás (ECC) a fogszuvasodás egy igen agresszív formája, ami nem sokkal a fogak áttörése után a sima fogfelszíneken jelentkezik először, majd gyorsan átterjed a szomszédos fogakra és a későbbiekben káros hatása van a maradó fogak fejlődésére is.

Azok a gyerekek, akik csecsemőként vagy kisgyerekként fogszuvasodástól szenvednek, később is hajlamosabbak lehetnek a fogszuvasodásra, ráadásul a beteg vagy hiányzó tejfogak befolyásolják a későbbi maradó fogak fejlődését, elhelyezkedését is.

(X) hirdetés

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség, amit a Streptococcus mutans nevű baktériumfaj és a cukros ételek/italok kölcsönhatása okoz.

Az S.mutans baktérium cukrokkal táplálkozik, melyek lebontása közben savakat termel, ami a fogzománc ásványi anyag veszteségét (demineralizációját) eredményezi. A meggyengült területeken alakul ki a későbbiekben a gyermekkori vagy más néven gyorsan terjedő/ cumisüveg miatt kialakuló fogszuvasodás (utóbbi elnevezés a fogszuvasodás azon formájára utal, amikor a gyermek szájában túl sokat van cumisüveg, ezért fogai állandó savasságnak vannak kitéve).

A gyermekkori fogszuvasodás kivilágosodott, fehér területek formájában jelentkezik először, jellemzően az íny vonalánál, ami hamar átalakul sárgás, barnás foltokká, majd szürke/fekete üreges területekké.

(X) hirdetés

Leggyakrabban a metszőfogakon jelentkezik, majd ezzel szinte egyidejűleg a szomszédos fogakon is feltűnik. Érintheti a külső vagy a belső felszínt is, ritka esetben mindkettőt egyszerre.

Fogszuvasodás kialakulhat a gyermek hátsó rágófogainak mély barázdáiban is, de ez a jelenség nem azonos a gyorsan terjedő fogszuvasodás agresszív formájával.

A gyermekkori fogszuvasodás stádiumai (balról jobbra): 1. az ínyszélnél fehér foltok megjelenése, 2. sárgás területek kialakulása, a zománc felületének megbomlása, 3. előrehaladott fogszuvasodás, a zománc nagy részére kiterjedt a betegség.
A gyermekkori fogszuvasodás stádiumai (balról jobbra): 1. az ínyszélnél fehér foltok megjelenése, 2. sárgás területek kialakulása, a zománc felületének megbomlása, 3. előrehaladott fogszuvasodás, a zománc nagy részére kiterjedt a betegség.

A GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS KIALAKULÁSÁNAK OKA

BAKTÉRIUMOK ÁTADÁSA

A fogak rongálódásáért felelős Streptococcus mutans és Streptococcus sobrinus baktériumok savtermelő tulajdonságuk miatt megbonthatják a fogak fizikai szerkezetét.

Több kutatás is alátámasztotta már, hogy a fogszuvasodástól szenvedő kisgyermekek szájüregében a fogakat borító bakteriális filmrétegben (plakkban) az S.mutans baktérium aránya elérheti a 30%-ot is, míg azoknál a gyerekeknél, akiknek nincsen szuvas foguk, ez az arány a 0,1%-ot sem éri el.

A gyermekek legtöbbször az édesanyjuktól fertőződnek meg az S.mutans baktériummal. Az S.mutans könnyen átterjedhet az édesanya szájüregéből a kisgyermek szájüregébe (pl. nyállal) és akkor is megtelepedhet, ha a csecsemőnek még egyetlen foga sincsen.

ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK

A cumisüveg elégtelen használata a gyermekkori fogszuvasodás egyik központi okozója. Ha a gyermek elhúzódóan, hosszú időn keresztül, pl. lefekvés előtt vagy alvás közben is a szájában tartja a cumisüveget, ami cukros folyadékkal (pl. teával, tejjel, édesített tápszerrel) van megtöltve, akkor erősen megnő a gyermekkori fogszuvasodás kialakulásának esélye (ezért is hívják gyakran a betegséget cumisüveg miatt kialakuló fogszuvasodásnak).

Habár az anyatej tökéletes táplálékforrás a csecsemők és kisgyermekek számára, hiszen megóvja őket a betegségektől, fertőzésektől, a túl gyakori és elhúzódó érintkezés az emberi anyatejjel szintén savassá teheti a szájüreget, ami felpuhítja a fogzománcot. A gyermekkori fogszuvasodás anyatej miatti kialakulásának esélye a gyermek 12 hónapos kora után nő meg igazán.

CUKROK

Bár a fogszuvasodást alapvetően bakteriális megbetegedésnek tekintik, az étkezési szokások legalább akkora jelentőséggel bírnak.

A gyermek táplálékai közül az erjeszthető szénhidrátok (pl. cukor, keményítő) jelentik a legnagyobb problémát. Kutatások szerint azokban az országokban, ahol a cukorfogyasztás 1 főre eső értéke nem éri el a 40-55 grammot naponta, sokkal alacsonyabb a fogszuvasodástól szenvedők száma.

A gyermekkori fogszuvasodás kialakulásának esélye tovább nő, ha a gyermek gyakran fogyaszt cukrot, ráadásul nehezen lebomló formában.

 

A KEZELETLEN GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS KÖVETKEZMÉNYEI

Ha a gyermekkori fogszuvasodást nem ismerjük fel időben és a kezelés egyre többet várat magára, a gyermek állapota egyre rosszabb lesz, a fogszuvasodás pedig egyre nehezebben kezelhető. Ezzel arányosan természetesen megnőnek a kezelés költségei is, ráadásul egyre nagyobb tortúrának lesz kitéve a kisgyermek.

A szájüreg egészsége nem csak egészséges fogakat jelent, hiszen hatással van a gyermek fizikai és pszichés állapotára is, ráadásul befolyásolja a növekedést, a kinézetet, a beszédet, a rágást, az ízlelést, a szocializálódást és a közösségben szerzett jó érzéseket is.

A gyermekek életminőségét jelentősen befolyásolhatja a fogszuvasodás, hiszen a fájdalom és a diszkomfort mellett krónikus esetben megváltozhat a gyermek étkezési és alvási szokása, óvodás és iskolás korban pedig sokat hiányozhat emiatt a közösségből.

Kisgyermekeknél a fogszuvasodás lassíthatja a növekedést és akadályozhatja a hízást, a fentebb felsorolt problémák ugyanis mind hatással vannak az emésztésre, a táplálékok minőségére és hasznosítására is.

A korai fogszuvasodás pszichésen is kihat a gyermekekre: beszédkészségük csökken, koncentrációs zavarok jelentkeznek és önbizalmuk is apadni kezd.

Mindezeken túl a gyermekkori fogszuvasodás természetesen a szájüregben is nyomot hagy: azokat a gyermekeket, akik gyorsan terjedő fogszuvasodástól szenvedtek, automatikusan magas kockázati csoportba sorolják a későbbiekben is. Amennyiben a szuvas tejfogak eltávolítására is szükség van, az idő előtti fogveszteség a későbbiekben fejlődési nehézségekhez, fogszabályzó viseletéhez vezethet.

A gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének fontos lépése a megfelelő szájhigiénia, már az 1. tejfog megjelenésétől.
A gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének fontos lépése a megfelelő szájhigiénia, már az 1. tejfog megjelenésétől.

A GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS MEGELŐZÉSE

A gyermekkori fogszuvasodás ellen három fronton indíthatunk támadást egyszerre:

AZ ANYA-GYERMEK FERTŐZÉS MEGAKADÁLYOZÁSA

Már a terhesség során, de legkésőbb a gyermek születését követően érdemes mindent megtenni a szülők szájüregi egészségének helyreállítása/fenntartása érdekében.

A szülők fogszuvasodásának kezelésével, a fogazat teljes tisztításával és az ínygyulladás megszüntetésével a szülők a baktérium átadásának esélyét jelentősen mérsékelhetik.

A szájüregben élő S.mutans számának csökkentéséhez a szülők használhatnak otthoni szájápolási szereket: erős ínygyulladással társult panaszok esetén a klórhexidint is tartalmazó szájöblítők, fogkrémek és gélek mind segítségükre lehetnek a baktériumszint csökkentésében.

Amellett, hogy a szülők gondoskodnak saját szájüregi egészségükről, érdemes minimalizálni a szülő és gyermek közötti nyálcserét (pl. étellel, cumival, evőeszközökkel, stb.) is, így hosszú időre kitolható a gyermek szájüregének bakteriális fertőzöttsége.

ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK MEGVÁLTOZTATÁSA

Néhány egyszerű praktikával és minimális odafigyeléssel sokat tehetünk a gyermekkori fogszuvasodás megelőzéséért:

– minimalizáljuk a cumisüveg szájban tartását a gyermeknél és ne engedjük azzal ágyba bújni és hosszú órákon keresztül együtt aludni,

– tetszés szerint: az első tejfogak megjelenésétől és más szénhidrátok bevezetésétől (hozzátáplálástól) kezdve egyre csökkentsük a szoptatás időtartamát,

– minél előbb szoktassuk hozzá a gyermekeket a pohárból való iváshoz; 12-14 hónapos korra már a legtöbb gyermek képes pohárból inni,

– kerüljük az erjeszthető szénhidrátot (cukrot, keményítőt) tartalmazó italok cumisüvegből való ivását,

– az étkezések közötti rágcsálnivalók és édességek bevitelét minimalizáljuk, és ne hagyjuk gyermekünknek, hogy egész nap kiszolgálja belőle magát, mert így nincs ideje a szájüregnek semlegesíteni a savasságot.

FLUORID BEVITELE

A 19. századtól használunk fluoridokat a fogszuvasodás megelőzésére. A fluorid a bolygón természetesen fellelhető anyag, a legtöbb víz és bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak természetes forrású fluoridot, így a legtöbben mindennap fogyasztunk belőle kisebb-nagyobb mennyiséget.

A fluoridot jótékony hatása miatt éppen ezért megtaláljuk a fogkrémekben, szájvizekben, cukorkákban, rágótablettákban illetve a fogorvosi rendelőben használatos gélekben, habokban, ecsetelőkben is.

MEGFELELŐ SZÁJHIGIÉNIA FENNTARTÁSA

Attól, mert a gyermeknek még csak néhány foga van, nem jelenti azt, hogy nem kell ugyanúgy mindennap megmosni, mint a felnőttek fogazatát.

Az első tejfog áttörésétől kezdve mindennap töröljük át gyermekünk fogait egy nedves gézlappal vagy speciális törlőkendővel. Ahogy a gyermek nő és egyre több tejfoga bújik elő, kezdhetjük a babafogkefe és a babafogkrém használatát is.

A fogmosásokat 6 éves korig felügyeljük, de igyekezzünk minél inkább az önálló szájápolásra motiválni gyermekünket.

Mindig gyermekünk életkorának megfelelő fogkefét és fogkrémet válasszunk! Fogkrémből lehetőleg csökkentett fluoridtartalmút (kb. 200-500 ppm körüli) vásároljunk, ami segít megerősíteni a fogzománcot, de nem kell aggódnunk a túlzott fluoridbevitel miatt.

Nagyon fontos a szülői példa is, hiszen a gyermek csak akkor lesz motivált egy mindennaposan elvégezendő feladat iránt, ha a szüleitől is ugyanezt látja. Napi kétszeri fogmosás egy óvodás korú gyermektől ugyanúgy elvárható, mint a szüleitől.

 

A GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS KEZELÉSE

A gyermekkori fogszuvasodás kezelésénél több szempontot is figyelembe kell venni:

– a betegség súlyosságát,
– a gyermek életkorát,
– a gyermek szociális, viselkedési jellemzőit,
– a gyermek kórtörténetét.

Ideális esetben, ha a gyermekek 1. születésnapjáig megtörténik az első fogászati ellenőrzés, akkor a gyermekkori fogszuvasodás még hatékonyan megelőzhető és kezelhető.

A gyermekkori fogszuvasodás kezeléséhez használható módszerek:

barázdazárás (hátsó rágófogak esetében megelőző jelleggel a mély barázdák lezárhatók, ahol a baktériumok fogszuvasodást idéznének elő),
fluoridos ecsetelés (kezdődőben lévő fogszuvasodás, fehér léziók kezelésére alkalmas),
ózonterápia (kezdődő fogszuvasodás, léziók kezelésére alkalmas),
a károsodott fogszövetek eltávolítása (fúróval, de inkább kézi eszközzel, ami hangtalan), a hiányzó szövetek visszaépítése esztétikus, „fogszínű” üvegionomer tömőanyaggal,
fogak eltávolítása (csak súlyos esetben ajánlott, hiszen a tejfogaknak helyfenntartó szerepük is van, ezért optimális esetben a fogváltásig minden tejfognak a helyén kellene maradnia).

 

Item added to cart.
0 items - Ft