A fogszuvasodással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek – 1. rész

Rengeteg mendemonda kering a köztudatban a fogászattal kapcsolatban, a fogszuvasodásról szóló mesék pedig különösen népszerűek. Sok mindent hallunk a cukros ételek, a savas italok hatásáról, a fogközökben kialakuló fogszuvasodásról vagy a tejfogak és a maradandó fogak szuvasodási hajlamáról, hogy csak néhány népszerű témát említsünk. Kétrészes cikksorozatunk ezeket a nem mindig helytálló városi legendákat kívánja tisztázni.

1. A cukor a fogszuvasodás fő okozója

Igaz és hamis egyszerre. Valójában nem a cukor, hanem egy baktérium által termelt sav okozza a fogszuvasodást. Ez a baktérium viszont szerencsétlenségünkre szénhidrátokkal táplálkozik, s a cukor is az. A rizs, a burgonya, a kenyér, a zöldségek és a gyümölcsök ugyanígy tartalmaznak szénhidrátot. Ha  a baktérium talált magának egy zugot a fog felszínén vagy a fogaink között, ahol nyugton hagyják élni, akkor meg is történt a baj.
Ugyanakkor és pont ezért nem az számít, hogy mennyi szénhidrátot fogyasztottunk el, hanem az, hogy mennyi ideig van közvetlen kapcsolatban a fog felszínével. Ha eszünk egy jó nagy adag ételt ebédre, az nem jelent akkora kockázatot a fogainkra nézve, mint az, ha egész nap édesített üdítőket szürcsölünk.

(X) hirdetés

 

2. Az olyan savas ételek, mint a citrusfélék, fogszuvasodást okoznak

Igaz. Az olyan magas pH értékű élelmiszerek, mint a citrom, a citrusfélékből készült vagy a szénsavas üdítők nem közvetlenül okoznak ugyan fogszuvasodást, de a zománcot meggyengítve nagyobb esélyt adnak neki. Ha meggyengült a fogaink védelmét szolgáló fogzománc, akkor a fogszuvasodásra is hajlamosabbak leszünk.

 

3. A gyerekek fogai hamarabb szuvasodnak, mint a felnőtteké

(X) hirdetés

Hamis. Ugyanolyan könnyen elromolhat egy tejfog, mint egy maradandó. A gyerekeknél gyakran észlelt gyorsan terjedő fogszuvasodás hátterében a cumisüveggel való állandó érintkezés áll, ami valóban hamar és látványosan tönkre teheti csemeténk fogait. Ám odafigyeléssel, a cumisüveg mielőbbi elhagyásával, időben elkezdett szájápolási rutin kialakításával gyermekünk fogai tökéletesen egészségesek maradhatnak.

 

4. A közvetlenül fogra vagy fog mellé helyezett fájdalomcsillapító segít a fogfájás elmulasztásában

Hamis. A szájon át bevett és lenyelt fájdalomcsillapító ugyanúgy képes elmulasztani a fájdalmat. Sőt, tudnunk kell, hogy kellemetlen íze mellett a fájdalomcsillapítók sokszor savas kémhatásúak, melyek se a fognak, se az ínynek nem használnak. Úgyhogy maradjunk a rendeltetésszerű használatnál és nyeljük le a gyógyszereket!

 

5. A töméseket cserélni kell

Hamis. Egy amalgám vagy kompozit (esztétikus) fogtömés cseréjére csak akkor van szükség, ha az letörik, kiesik, vagy fogszuvasodás alakul ki körülötte, esetleg a fog eredeti része sérül valamilyen módon. Ha a fenti problémák egyike sem áll fent, semmi szükség nincs a cserére. A fogtöméseket elvileg egy életre tervezik, persze azok megtartása sokban függ szájápolási szokásainktól. Napi kétszeri fogmosással, fluoridos fogkrémmel és a fogközök napi tisztításával sokkal tovább megtarthatóak töméseink.

 

6. Ha fogszuvasodásod van, észre fogod venni

Hamis. Ez az egyik legsajnálatosabb tévhit. Az enyhe fogszuvasodás ugyanis semmilyen tünetet nem produkál. A fájdalom már csak akkor szokott jelentkezni, ha a roncsolódás elérte az ideget, ilyenkor viszont már nem úszható meg a dolog egy sima fogtöméssel, az esetek többségében gyökérkezelésre is szükség lehet.
Azt is tudnunk kell, hogy ha egyszer elkezdett egy fog szuvasodni, akkor az nem fog magától elmúlni. Ha a szuvasodás a fogzománc alá is bejutott, akkor egyre nagyobb és nagyobb lesz.

 

7. Ha egy romlott fogat egyszer kezeltek, a fogszuvasodás folyamata megáll

Igaz. A kezelt területen nem fog újra szuvasodás kialakulni, persze, ha nem fordítunk elegendő figyelmet fogaink tisztán tartására, akkor egy másik oldalon vagy felszínen ugyanúgy elkezdődhet a folyamat.

A cikket folytatjuk.

Item added to cart.
0 items - Ft