Fogpótlások tisztán tartása – koronák, hidak, implantátumok

A koronák, fogpótlások tisztán tartása legalább olyan fontos feladat, mint természetes fogaink tisztán tartása. Ha fogpótlásaink mellett nem vigyázunk szájhigiéniánkra, könnyen előidézhetjük az alábbi szájüregi panaszokat: fogínygyulladás, fogszuvasodás, fogkőképződés. A hagyományos szájápolási eszközök mellett léteznek speciálisan a fogpótlások tisztán tartására kifejlesztett kellékek is.

Ahhoz, hogy hatékonyan tisztán tarthassuk fogpótlásainkat, először meg kell határoznunk, hogy milyen típusú fogpótlással rendelkezünk, mert mindegyik típusnál más dologra kell odafigyelni.

A FOGPÓTLÁSOK LEGFŐBB CSOPORTJAI

szóló fogpótlás: egyetlen fogra rögzített korona, az eredeti fog visszacsiszolt felületéhez, gyökércsaphoz vagy implantátumhoz (műgyökérhez) rögzítve, tartós ragasztással fixálva;

(X) hirdetés

többtagú fogpótlás: több fog hiánya, sérülése esetén többtagú fogpótlás, híd készítése. Az eredeti fogakhoz vagy implantátumokhoz (műgyökerekhez) rögzítve, tartós ragasztással fixálva;

kivehető fogpótlás: kivehető fogpótlás készülhet teljesen fogatlan állcsontra vagy részleges hiány esetén is. Rögzítéséhez műfogsorrögzítő krémre vagy implantátumra (műgyökérre) van szükség.

MIÉRT FONTOS A FOGPÓTLÁSOK TISZTÁN TARTÁSA?

Legyen szó eredeti foggyökérre, gyökércsapra vagy implantátumra rögzített fogpótlásról, a szájhigiénia meghatározó szereppel bír a fogpótlások élettartamában. Rendszeres fogápolás híján az alábbi szájüregi panaszok alakulhatnak ki:

(X) hirdetés

ínygyulladás, ínybetegség: az el nem távolított bakteriális filmréteg (plakk) könnyen irritálhatja a fogíny lágy szöveteit. A szövetek gyakran gyulladással reagálnak a baktériumokra, így kialakulhat az ínygyulladás, ami a fogíny duzzanatát, vörösségét, gyakori vérzését idézi elő. Kezelés nélkül hagyva a gyulladás tovább terjedhet a foggyökeret, implantátumot megtámasztó csontállományra, ami ínysorvadást vagy az implantátum körüli csontállomány gyulladását idézheti elő.

fogszuvasodás: az eredeti fogra rögzített fogpótlások esetében elégtelen szájhigiénia mellett idővel kialakulhat fogszuvasodás a korona alatti területeken is, főleg, ha a fogpótlás ragasztása nem megfelelő és a baktériumok bejuthatnak a fogpótlás alá.

fogkőképződés: az el nem távolított foglepedék már 48 óra elteltével elkezd megkeményedni, először puha majd kemény fogkő kialakulását eredményezve. A fogkő lehet fehéres, majd sárgás, barnás és szürkés színű is. Sajnos a fogkő irritálhatja a fogíny szöveteit, melyek gyulladással reagálhatnak. Az implantátumra rögzített fogpótlások esetében különösen oda kell figyelni az ínygyulladás megakadályozására, hiszen az csökkentheti a műgyökér élettartamát.

kellemetlen lehelet: a felhalmozódó lepedék, az ínygyulladás és a fogszuvasodás egyaránt okozhatnak szájszagot. Ilyen esetben az alapos lepedékeltávolítás és a fogorvosi tisztítás könnyen megoldhatják a problémát, megszüntetve a kellemetlen leheletet.

– egyéb megbetegedések: sajnos a szájüregi betegségek szervezetünk egyéb területein is okozhat problémákat. Ínygyulladás következtében megnő a szívbetegségek, gyulladásos megbetegedések, koraszülés, terhességi mérgezés kialakulásának esélye. Vannak olyan állapotok is, amikor épp a szervezet egyensúlyi állapotának felborulása idézi elő a szájüregi megbetegedések, pl. ínybetegségek kialakulását, ilyen lehet a cukorbetegség, a Sjögren-szindróma vagy a menopauza is.

FOGPÓTLÁSOK TISZTÁN TARTÁSA

Szóló fogpótlások tisztán tartása

Legyen szó eredeti foggyökérre, gyökércsapra vagy implantátumra rögzített egytagú (szóló) fogpótlásról, a szájápolási teendőink mind a három esetben hasonlóak. Mivel a korona ragasztóval van rögzítve a gyökérre/gyökércsapra/implantátumra és teljesen körüljárható minden irányból, így tisztítása viszonylag egyszerű.

Az egytagú fogpótlás tisztításának lépései:

1.) Reggel és este mossuk meg fogainkat 2 percen keresztül! A hagyományos fogkefe mellett a korona környékét tisztítsuk meg egycsomós fogkefével is!

2.) Naponta egy alkalommal tisztítsuk meg a fogpótlás környékét fogselyemmel vagy interdentális fogkefével. Ha fogselymet választunk a fogköztisztításhoz, használhatunk speciális, megvastagított szálú fogselymet, ami alaposabban összegyűjti a lepedéket a korona mellől. Interdentális vagy fogköztisztító keféből mindig olyan méretet válasszunk, ami erőltetés nélkül becsúszik a fogközbe, de teljesen kitölti azt.

Egytagú korona tisztításának lépései.
Egytagú korona tisztításának lépései.

Fogközök megtisztítása fogköztisztító kefével.
Fogközök megtisztítása fogköztisztító kefével.

3.) Öblítsük ki a szájüreget tiszta vízzel vagy szájöblítővel!

Többtagú fogpótlások tisztán tartása

A többtagú fogpótlásoknál általában 1-5 tagú hiányt pótolnak, melyet két foggyökérre/implantátumra rögzítenek. Mivel a tartópontok között, a fogpótlás alatti területen szabadon beragadhatnak az ételmaradékok és a foglepedék, tisztításkor erre a részre is gondolnunk kell! A pillérként használt implantátumok vagy foggyökerek tisztán tartása szintén kulcsfontosságú, hiszen ezeken a részeken könnyen kialakulhat ínygyulladás, fogkőképződés, fogszuvasodás.

A többtagú fogpótlás tisztításának lépései:

1.) Reggel és este mossuk meg fogainkat 2 percen keresztül! A hagyományos fogkefe mellett a fogpótlás környékének megtisztításához használjunk speciális fogkefét!

2.) Naponta egy alkalommal tisztítsuk meg a fogpótlás környékét fogselyemmel vagy interdentális fogkefével. Ha fogselymet választunk, szintén speciális, fogpótlásokhoz kifejlesztett típust válasszunk. Fogköztisztító keféből használjunk olyan méretet, ami a pillérek környékét tartja tisztán illetve egy puha, hosszított szálakkal rendelkezőt is, amivel könnyedén benyúlhatunk a híd alá, onnan is eltávolítva a lepedéket.

Többtagú fogpótlás tisztítása interdentális kefével:

Többtagú fogpótlás tisztítása fogselyemmel:

3.) Öblítsük ki a szájüreget tiszta vízzel vagy szájöblítővel!

Kivehető fogpótlás tisztán tartása

A kivehető fogpótlások megtisztítása ugyanolyan fontos feladat, mint a rögzített típusoké. Legyen szó teljesen fogatlan állcsontról, a protézis a baktériumok melegágya lehet, ami számos gyulladásos megbetegedést idézhet elő az évek során. Ha a fogsort implantátumra rögzítették, akkor még fontosabb a napi ápolás, hiszen az implantátumok környékén felhalmozódó baktériumállomány íngyulladást idézhet elő, ami az implantátumok kilökődését eredményezheti.

A kivehető fogpótlás tisztításának lépései:

1.) Távolítsuk el a kivehető fogpótlást, majd helyezzük műfogsor tisztító folyadékba! Mindig tartsuk be a gyártó által előírt időtartamot, megóvva a fogpótlást a felesleges károsodástól.

2.) Áztatás után tisztítsuk meg a protézist műfogsortisztító kefével!

mufogsor-tisztitasa

3.) Az ínyünket óvatosan töröljük át puha sörtéjű fogkefével. Ha implantátumokkal rendelkezünk, egycsomós fogkefével tisztítsuk meg a műgyökerek környékét, eltávolítva környezetükből a felgyülemlett lepedéket!

Item added to cart.
0 items - Ft