Fogkőszedés utáni fogérzékenység – Természetes gyógyulási folyamat

2018-08-15T07:30:11+00:00 2018. augusztus 15.|Fogászati kezelések, Fogkő eltávolítás|

A fogaink felszínén felhalmozódó, megkeményedett lerakódás, más néven fogkő számos szájüregi probléma kialakulásáért lehet felelős, ezért olyan fontos a rendszeres fogkőszedés, polírozás. Sokan megijedhetnek tőle, ha egy-egy tisztítás után napokig, akár hetekig elhúzódó fogérzékenységet tapasztalnak, pedig ez természetes része a gyógyulási folyamatnak.

fogkoszedes utan fogerzekenyseg

Mi okozza a fogérzékenységet?

Általában akkor tapasztalhatunk hideg vagy meleg ételek és italok fogyasztásakor fellépő, éles fájdalmat, ha a fogkő eltávolítása szabaddá tette a fog dentincsatornáit. Ez többségében azért alakul ki, mert annyi lerakódás halmozódott fel a fogon, hogy a fogínyt is visszaszorította – ilyenkor az íny védelmező szerepét ideiglenesen a fogkő veszi át, az zárja le a dentincsatornákat, így nem érezzük a hideg-meleg ingereket.
A gyógyulási folyamat akár 4-6 hetet is igénybe vehet, épp ezért legyünk türelmesek!

 

Mikor kell nagyobb bajtól tartani?

hirdetés (X)

Ha szűnni nem akaró vérzéstől, a terület duzzanatától, a nyirokcsomók megnagyobbodásától és/vagy fájdalmától szenvedünk, akkor lehetséges, hogy az érintett terület elfertőződött, ilyenkor látogassunk vissza a fogorvosunkhoz!

 

Hogyan enyhíthető a fogérzékenység?

Ritkább esetben, ha az íny is tartósan megfájdul, javasolható fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő tabletta, de erről minden esetben érdemes a fogorvosunkkal konzultálni. Ha esetleg állandó fájdalmat éreznénk az állkapocsban, a beavatkozást követő néhány órában meleg, nedves törölközővel borogathatjuk a területet.
Jellemzően az intenzív fájdalom csak órákig, esetleg 1-2 napig tart, utána jellemzően a fogérzékenység tünete jelentkezik (az is csak hideg vagy meleg hatására), ám nagyjából egy-két hét elteltével ez a tünet is jelentősen mérséklődni fog.

 

Hogyan gyorsítható a gyógyulás folyamata?

A fogkőszedést végző dentálhigiénikus vagy fogorvos általában praktikus tanácsokkal látja el a pácienst, melyekkel nem csak a gyógyulási folyamat gyorsítható fel, de a fogkő újbóli kialakulása is megelőzhető. A leggyakoribb intelmek a következők:

– A fogkőszedést követő 3-4 napban kerüljük a kemény ételeket, ropogtatnivalókat, cukorkákat, ezek lelassíthatják a gyógyulást és könnyen sérülést okozhatnak az érzékeny fogínynek.

– Nem csak a fogkőszedést követő időszakban, de amúgy is javasolt a dohányzás elhagyása, hiszen a gyógyulásban lévő fogíny lágyszövetei rosszul reagálnak a dohányfüstben lévő kémiai anyagokra (a dohányosok épp ezért hajlamosabbak számos ínybetegség kialakulására és a fogkőképződésre is).

– Fogkőszedést követően érdemes új, puha (soft) vagy extra puha (extra soft) fogkefét vásárolni, hiszen ilyenkor az íny gyengéd ápolása felgyorsíthatja a gyógyulást. Ha amúgy elektromos fogkefét használunk és nincsen rajta enyhébb fokozat, egy hétre nyugodtan váltsunk puha kézi fogkefére.

Fogkrémből szerezzünk be ínyvédő vagy fogérzékenységet mérséklő terméket.

– A fogkőszedést követő néhány napban rendszeresen öblögessünk antibakteriális, gyulladáscsökkentő szájvízzel, ez segít tisztán tartani az érintett területet, ezzel gyorsítva a gyógyulást.

– Ilyenkor se feledkezzünk el a fogközök tisztításáról! Fogkőszedés után a tükörbe nézve bizonyos esetekben észrevehetjük, hogy a fogközeink szélesebbek lettek. Ezek a rések jellemzően összehúzódnak, ám figyeljünk rá, hogy ne hagyjunk semmilyen lerakódást a fogak közötti, interdentális felszínen – ebből ugyanis ismét fogkő képződhet.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!