A fogászati félelem leküzdésének új módja

A fogászati félelemtől szenvedők általában a fogászati beavatkozásoktól vagy a fájdalomtól tartanak és ezért hajlamosak kerülni a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket, így szájhigiéniájuk sem kielégítő, amihez depresszió, szégyenérzet is társulhat. A Sheffield Egyetem legújabb kutatása szerint a kognitív viselkedésterápia hatékonyan segítheti a fogászati félelem leküzdését.

fogaszati-felelem

A tanulmányban a szakemberek egy olyan gyermekeken tesztelt önsegítő kognitív viselkedésterápiás módszert fejlesztettek ki, amivel az ifjú alanyok hatékonyan csökkentették a fogászati kezelések miatt fellépő félelemérzetüket.

Mivel a gyermekkori félelem sokáig távol tarthatja a gyermekeket a fogorvosi széktől, a viselkedés gyökerének megértése fontos lépés a probléma megoldásában.

(X) hirdetés

Érdekes módon épp nemrégiben derült ki, hogy a fogászati félelem hátterében nem csak a környezettől átvett tapasztalatok állhatnak, hanem lehet genetikai eredetű is.

Függetlenül a kiváltó okoktól, a gyermekek félelemérzetének csökkentése fontos korrigáló tényező lehet és hozzájárulhat az életen át tartó egészséges szájüreg fenntartásához.

A vizsgálatban 9-16 éves, fogászati félelemmel küzdő gyermeket kértek meg, hogy próbálják ki a kognitív viselkedésterápiás módszert félelmük leküzdésében.

(X) hirdetés

Az online vagy írásos formában eljuttatott anyagban több olyan technikát és eszközt mutattak be a gyermekeknek, melyek közül szabadon választhattak, például szorongathattak a kezükben stressz labdát, írhattak üzenetet a fogorvosnak vagy választhattak valamilyen apró jutalmat maguknak, amit a kezelés után kaptak meg.

A gyermekek relatív félelemérzetének szintjét kérdőívekkel mérték a módszerek alkalmazását megelőzően és azután is.

Kiderült, hogy a kognitív viselkedésterápiás módszerek használata 60 százalékkal csökkentette a gyermekek fogászati félelemérzetét.

A kutatási eredményekből kiindulva több olyan kísérlet elvégzését tervezik, melyek a fogászati kezelések sikerességének szintjét és a módszer költséghatékonyságát is vizsgálnák.

Az angol Sheffield Egyetem kutatói által végzett tanulmány eredményeit a JDR Clinical and Translational Research szakmai folyóirat november 1-i számában olvashatjuk.

Item added to cart.
0 items - Ft