Fertőzőek a szájüregi afták?

Az afták, más néven aftás fekélyek kisméretű, kerek, fájdalmas sebek, melyek a szájüregben alakulnak ki, azonban a herpesszel ellentétben nem fertőzőek. Az orvostudománynak mostanáig nem sikerült azonosítania az afta kialakulásának pontos okát, s bár felgyorsíthatjuk az afták gyógyulását, olyan gyógymód sajnos nem létezik, mely megakadályozná az afta újbóli kiújulását.

Fertőzőek az afták? 

Az afták évente akár több alkalommal is kiújulhatnak, mely alapján fertőzőnek tűnhetnek, ám mégsem azok. A szakértők sem tudják pontosan, hogy mi okozza az afta kialakulását, de azok emberről emberre még közeli érintkezés során sem terjednek, tehát az afták tehát nem fertőzőek.

Az emberek gyakran összetévesztik az aftát és a herpeszt, de a kis méretüktől és fájdalmas, egyenetlen megjelenésüktől eltekintve meglehetősen különbözőek.

(X) hirdetés

Az emberek általában a száj külső részén és az ajkak körül tapasztalnak herpeszt, míg az afták mindig a száj belsejében jelennek meg. A herpesz eleinte átlátszó, de homályossá válik, ahogyan sárga színű, a gennyhez hasonló folyadékkal telik meg.  Az aftákat gyulladt terület veszi körbe, színük szürkésfehér, piros külső udvarral.

A herpeszt a herpes simplex (HSV-1) vírus okozza. Ezek a sebek meglehetősen fertőzőek, és a hólyaggal történő bármilyen érintkezés során a vírus emberről- emberre, vagy egyik testrészről a másikra terjed.

Miért alakulnak ki az afták?

A kutatók még nem határozták meg az afták kialakulásának konkrét okát, néhány olyan tényezőt azonban sikerült beazonosítani, melyek fokozhatják az aftára való hajlamot:

(X) hirdetés

– allergiás reakció
– autoimmun betegség
– savas ételekre adott reakció
– a száj szövetének sérülése
– gluténintolerancia
– dohányzás
– stressz
– tápanyaghiány, főleg B12-vitamin, folsav vagy vas hiánya
– menstruációs ciklus

Genetikai tényezők is szerepet játszhatnak az afták kialakulásában, mivel a betegség általában családon belül öröklődik.

Néhány kutató azt állítja, hogy az afták emésztőszervi problémákat jelezhetnek, mint például:

– cöliáka betegség más néven gluténintolerancia
– Crohn-betegség
– fekélyes vastagbélgyulladás

Az afták első alkalommal leggyakrabban 10-19 éves kor között alakulnak ki. Az életkor előrehaladtával kevésbé gyakran újulnak ki.

Mennyi idő alatt gyógyulnak meg az afták?

Az afták életciklusa – a probléma első jeleitől a gyógyulásig – körülbelül 10-15 nap. Előfordul, hogy évente többször is kiújulnak ugyanazon vagy a közeli területeken és kettő-négy sebből álló csoportokat alkotnak.

Az afta kialakulását megelőző néhány órában az emberek égő vagy bizsergő érzést érezhetnek az érintett területen. Ezt követően a terület begyullad, megduzzad és fájdalmas lesz. A következő néhány napban a duzzanat határozottabb lesz és elkezdi felvenni az afta jellemző alakját a kiemelkedő szélekkel.

 Az aftáknak több típusa létezik:

– A kisebb méretű afták jellemzően mindössze néhány milliméter szélesek. Az afta leggyakoribb formái, az aftában szenvedő emberek 85%-át érintik.

– Az emberek körülbelül 10%-a esetében nagyméretű afták alakulnak ki, melyek 1-3 centiméter méretűek lehetnek.

– Mindössze az emberek 5%-a esetében alakulnak ki herpeszformájú afták, melyek számos apró sebből állnak.

Az afták általában 3-5 napig a legfájdalmasabbak, a ciklusuk kezdetén. A nagyobb méretű és a herpeszformájú afták gyógyulása hosszabb ideig tart és hegesedéssel gyógyulhatnak.

Az afta kialakulása megelőzhető?

Mivel a szakértők még nem határozták meg az afták konkrét okát, a megelőzésükre sem áll rendelkezésre speciális útmutató.

Gyakran kiújuló afta esetén javasolt nyomon követni az afták kialakulását és megvizsgálni, hogy megjelenésük összefüggésben áll-e olyan speciális tényezőkkel, mint például:

– étrend
– dohányzási szokások
– stressz szint
– menstruációs ciklus

Egy Indiában végzett vizsgálat, mely az életstílus, étrend és az afták közötti kapcsolatot tanulmányozta, a következőket állapította meg az aftától szenvedő páciensekről:

–  magas stressz szinttel rendelkezett (100%)
– fűszeres ételeket fogyasztott (100%)
– gluténban gazdag étrendhez kapcsolódott az afta megjelenése (80%)
– menstruációs ciklusa volt az afták megjelenésekor (21%)

Az afták kezelése

Közérzetünk javítása érdekében és a sebek elfertőződésének megelőzésére figyeljünk oda néhány dologra:

– kerüljük a fűszeres ételeket és egyéb olyan ételeket, melyek irritálhatják az aftákat, ilyenek például ropogós kenyér, sós vagy savas ételek és szénsavas üdítők
puha sörtéjű fogkefét használjunk, óvatosan mossunk fogat
– vásároljunk nátrium-lauril-szulfátot (SLS-t) nem tartalmazó fogkrémeket
– vény nélkül kapható, az afta kezelésére kifejlesztett szájápolási készítmények is hatásosak lehetnek a fájdalom csillapítására
– ajánlott az antiszeptikus oldatokkal történő öblítés vagy gargalizálás

Az afták általában spontán gyógyulnak, azonban, ha a fájdalom súlyos és az afta gyakran kiújul, javasolt orvoshoz fordulni.

Item added to cart.
0 items - Ft