Ajakherpesz – okok, tünetek, kezelési módok

Van, aki élete során csak egyszer-kétszer szenved ajakherpesztől, mások rendszeresen küszködnek ezzel a makacs vírussal. Gyermekkorban gyakoribb jelenség, de a herpesz életünk során bármikor megjelenhet ajkunkon vagy szájüregünkben. A bőr elváltozásain túl az ajakherpesz komolyabb tüneteket is produkálhat, például lázat vagy izomfájdalmat.

A herpesz legszembetűnőbb jele a piros foltokkal határolt apró világos hólyagok. /Kép: itriagehealth.com/
A herpesz legszembetűnőbb jele a piros foltokkal határolt apró világos hólyagok. /Kép: itriagehealth.com/

A HERPESZ VÍRUS

Az ajakherpesz megjelenését előidéző herpes simplex vírus csak az emberi szervezetben fordul elő. Megjelenésének kiemelt időszaka az 1-2 éves kor, de életkortól függetlenül bárkinél felütheti a fejét.

(X) hirdetés

A herpesz vírus igen fertőző, épp ezért élete során szinte mindenki találkozik vele. Fertőzött nyállal, nyálkahártyával vagy bőrrel való érintkezés során a vírus átadható, ami ezután három fázison megy keresztül:

– Elsődleges fertőzöttség: a vírus ekkor közvetlen kapcsolatba kerül a bőrrel vagy a nyálkahártyával és elszaporodik. Ebben a fázisban a bőrelváltozások és más tünetek (láz, izomfájdalmak) is kialakulhatnak, de az is lehet, hogy egyáltalán nem produkálunk tüneteket, épp ezért észre sem vesszük, hogy megfertőződtünk a vírussal (a tünetmentes fertőzöttség kétszer gyakoribb jelenség).

– Lappangás: a fertőzött területről a vírus továbbjut a gerinc idegsejtjeibe, ahonnan a herpesz vírus újra elszaporodhat és aktiválódhat.

(X) hirdetés

– Kiújulás: amikor a szervezetet stressz, érzelmi vagy fizikai megterhelés éri, a vírus újraaktiválódik és ismét tüneteket produkálhat.

 

A HERPESZ TÜNETEI

Ajakherpesz esetében a vírus lappangási ideje 2-12 nap, ennyi idő telik el a fertőzött felülettel való érintkezéstől a tünetek megjelenéséig.

A betegség általában 2-3 hetes lefolyású, a betegek az alábbi tüneteket vagy azok együttesét tapasztalják:

Bőrelváltozások: a herpesz kétségkívül legszembetűnőbb tünete a vörös alapon megjelenő, apró, szürkés színű hólyagok, melyek néhány nap elteltével elszarusodnak és varasodnak, majd egyre szárazabbá és sárgás színűvé válnak. A hólyagok megjelenhetnek az ajkakon, a nyelven, a fogínyen, az arc belső felén, a torokban és a szájpadláson. Olykor a vírus továbbterjed az arcra és a nyakra is.

Gyulladt fogíny: a fogíny vörössé és duzzadttá válhat, időnként vérezhet.

Nyirokcsomók duzzanata, fájdalma.

– Tinédzserkorban a herpesz gyakran torokfájást is előidéz fekélyekkel, a mandulát szürkés bevonat boríthatja.

Láz.

Levertség, ingerlékenység, fáradtság.

Izomfájdalom.

 

Ha a megjelenő hólyagok gátolnak minket az evésben, ivásban, mindenképp keressük fel szakorvosunkat, nehogy kiszáradjunk. Amennyiben herpeszhez hasonló vagy ismeretlen eredetű hólyagok jelennek meg csecsemőkön vagy kisgyermekeken, szintén keressük fel gyermekorvosunkat, a kicsiknél ugyanis komolyabb károsodást is előidézhet a vírus.
A legyengült immunrendszerű betegek szintén vegyék fel a kapcsolatot kezelőorvosukkal, nehogy a megfelelő immunválasz hiányában a vírus komplikációkat okozzon.

 

A HERPESZ KEZELÉSE

– Izomfájdalmakra és lázra alkalmazhatunk vény nélküli fájdalomcsillapítókat.

– A kiszáradás elkerülése érdekében fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot.

– Helyi érzéstelenítőt is tartalmazó krémekkel enyhíthetjük a herpesz miatti fájdalmat.

– Speciálisan a herpesz kezelésére ajánlott kenőcsökkel kezelhetjük az érintett területet, felgyorsítva a bőrtünetek gyógyulását.

0-6 hetes csecsemők vagy legyengült immunrendszerű betegek számára orvosi rendelvényre speciális gyógyszerek alkalmazhatók.

Item added to cart.
0 items - Ft