Félsz a fogorvostól? Tíz lépéses program a félelem leküzdésére

Kutatások szerint a magas kiadások mellett a félelmünk a legnyomósabb ok, ami távol tart minket a fogorvosi széktől. Bár fogászati félelmeink sokszor egy múltbéli negatív tapasztalatból erednek, alaptalan félelmeinkhez hasonlóan egy kis lelki tréninggel hatékonyan leküzdhetőek. Tíz lépéses programunkkal közelebb kerülhetünk és felül emelkedhetünk azokon a negatív érzelmeken, melyek korábban távol tartottak minket a fogorvosi széktől.

Kép: attackattackoh.com
Egy kis lelki tréninggel könnyen megszabadulhatunk fogászati félelmeinktől. Kép: attackattackoh.com

1. Azonosítsd a félelmedet!

Többféle oka is lehet annak, hogy valaki fél a fogorvostól: általában valamilyen múltbéli rossz tapasztalat (pl. fájdalmas, kellemetlen kezelés, elrontott munka, nem megfelelő bánásmód, stb.) vagy általános aggodalmak (pl. félelem a fúrótól, az injekciós tűtől, a vértől stb.) vezetnek a fogászati szorongáshoz.

Az első és legfontosabb lépés, hogy bátran és őszintén valljuk meg magunknak, mi az, ami rettegéssel tölt el minket, ha a fogorvosra gondolunk. Lehet, hogy még magunknak sem vallottuk be őszintén félelmeinket, pedig ez nélkülözhetetlen eleme a továbblépésnek.

(X) hirdetés

Ha félelmeink rejtve maradnak, a lehetséges következmények is jóval ijesztőbbnek látszanak, mintha tudnánk, hogy mitől félünk, s így azzal is szembe nézhetünk, hogy mi a legrosszabb, ami várhat ránk.

2. Fogadd el a félelmeidet!

Ne próbáljuk meg tagadni vagy rejtegetni a félelmeinket! Teljesen természetes, ha valaki fél valamitől, az élete során szinte minden ember tartott már ettől vagy attól. Azonban ha nem nézünk szembe negatív érzéseinkkel, hanem megpróbáljuk elnyomni azokat, sokkal inkább eluralkodnak rajtunk, mintha elfogadással fordulnánk önmagunkhoz.

3. Biztos lehetsz benne: nem vagy egyedül!

Ha valamivel, hát a fogászati félelmeinkkel biztosan nem vagyunk egyedül! Sokan vannak, akik tartanak vagy valaha tartottak a fogorvostól, keressük olyan emberek társaságát, akik jó példával szolgálhatnak (ne a rémtörténetekre fókuszáljunk, amik a köztudatban vagy az interneten keringenek!).

(X) hirdetés

Félelmeinket ne titkoljuk el mások elől! Bátran beszéljünk róla családunkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel és főleg azzal a fogorvossal, akinek végül beülünk a székébe. Ha jó és empatikus fogorvost találtunk, ő segíteni fog leküzdeni félelmeinket és a rendelkezésére álló eszközökkel csökkenteni fogja bennünk a szorongást.

Ne szégyelljük félelmeinket! Környezetünk rengeteget segíthet a szorongás leküzdésében. /Kép: madailylife.com/
Ne szégyelljük félelmeinket! Környezetünk rengeteget segíthet a szorongás leküzdésében. /Kép: madailylife.com/

4. Nézz szembe a félelmeiddel!

Ahhoz, hogy le tudjuk győzni félelmünket, muszáj vele szembenéznünk. Addig, amíg csak elméleti síkon próbáljuk feloldani szorongásunkat, nem fogunk olyan látványos eredményeket elérni, mint amikor elindulunk és ténylegesen szembe kerülünk aggodalmaink tárgyával.

Amikor félünk, gyakran az ismeretlentől, a kiszámíthatatlantól rettegünk, ám minél gyakrabban nézünk szembe negatív érzelmeinkkel, annál gyakorlottabban fogjuk kezelni a helyzetet. Ha testközelből is megismerjük a félelmünket, már nem is tűnik majd olyan ijesztőnek, és csakhamar arra leszünk figyelmesek, hogy a félelmünk már nem létezik.

5. Gondolj bele, mi lehet a legrosszabb, ami történik veled!

Egy félelmekkel teli elme nagyon is kreatív tud lenni, ha az aggodalmakról van szó. Rengeteg olyan helyzetet vetíthet elénk, ami igazán kellemetlen a számunkra. Bármilyen furcsán hangzik, most vegyük elő ezt a képességünket és vizsgáljuk meg, mi a legrosszabb forgatókönyv! Mi történhet velünk a fogorvosi székben a legrosszabb esetben? Mindez lesz-e bármiféle hatással a későbbi életünkre? Van-e mindennek bármiféle jelentősége személyiségünkre, magánéletünkre, életminőségünkre?

Ha ismerjük a legrosszabb helyzetet, nagyobb önbizalomra tehetünk szert, hiszen tudhatjuk, hogy mi az, aminél rosszabb, kellemetlenebb már nem történhet velünk.

6. Gondolj a félelem leküzdéséért járó jutalomra!

Ha megismertük a legrosszabb forgatókönyvet, gondoljuk arra, milyen jó dolgok történhetnek velünk akkor, ha hajlandóak vagyunk legyőzni a félelmeinket! Gondoljunk szép és egészséges mosolyunkra, friss leheletünkre, elkészült fogpótlásunkra, vagy arra, ahogy megszabadultunk attól a rossz fogtól, így nem csak szájüregünk, de egész szervezetünk egészségesebbé vált!

Képzeljük el magunkat a fogszabályozás, fogfehérítés után, lássuk, amint önbizalomtól duzzadóan mosolygunk a világra! Gondoljunk arra a rengeteg kedves pillantásra, amit egészséges mosolyunk vált ki másokból és arra az elismerésre, amit környezetünktől és saját magunktól kapunk, amiért legyőztük félelmünket! Ha belevágunk a kezelésbe, egészséges fogazatunk mellett erős és magabiztos személyiség lesz a legnagyobb jutalmunk, ami az élet más területein is a hasznunkra lehet.

Természetesen kitalálhatunk magunknak extra jutalmakat is a kezelés után, pl. egy új könyv, ruha, táska, vagy egy mozi, színház a családdal, buli a barátokkal.

7. Légy kíváncsi!

Ki mondta, hogy a fogászat rossz dolog? Ki mondta, hogy a szájápolás nyűg? Próbálj meg változtatni az álláspontodon! Tekints úgy a fogaidra, mint szervezeted elválaszthatatlan részére, amiért érdemes felelősséget vállalni! Olvass a témában, ismerj meg minden információt, ami érdekes és hasznos lehet számodra!

Minél jobban megismered a szájápolás világát, annál elkötelezettebb leszel iránta, hiszen a szájhigiénia az egészségen túl önbizalommal is felruházza az embert. A fogápolás jó és kifizetődő dolog, ami mellett egy életre elkötelezhetjük magunkat – és a jutalom nem marad el.

A pozitív gondolkodás elengedhetetlen része a sikernek. /Kép: doctoroz.com/
A pozitív gondolkodás elengedhetetlen része a sikernek. /Kép: doctoroz.com/

8. Légy pozitív!

Ha folyton negatívan tekintesz a fogászatra, mind gondolatban, mind pedig szóban, szinte törvényszerű, hogy negatív élményeket vonzol magadhoz. Mivel a félelem is érzelmi reakció, meg kell tanulnunk a megfelelő irányba terelni a gondolatainkat, így sokkal hamarabb megnyugodhatunk és elengedhetjük a szorongást.

Lehet, hogy azért aggodalmaskodunk sokat a fogorvos miatt, mert amúgy is stresszes az életünk; szorongásoldónak kiváló módszer a jóga, a meditáció vagy általában a sportok. Minél nyugodtabb a szervezetünk, annál kevésbé fogja „túlizgulni” azt a bizonyos foghúzást vagy fogtömést. A lényeg, hogy többet gondoljunk a sikerre, mint a lehetséges veszélyekre!

9. Keress megfelelő szakembert!

Nincs két egyforma fogorvos, azonos szakmai és emocionális képességekkel. Nem mindenki egyformán empatikus vagy megértő, hiszen ők is csak emberek. Nekünk azonban megvan a lehetőségünk, hogy válasszunk. Keresgéljünk addig, amíg meg nem találjuk a számunkra legmegfelelőbb fogorvost! Ebben a szakmában a szimpátia legalább olyan fontos, mint a szakértelem, ezért nyugodtan hallgassunk a szívünkre és az érzelmeinkre, ha fogorvost választunk!

10. Cselekedj!

Most, hogy megismertük a félelmünket, számba vettünk minden eshetőséget, feltöltődtünk pozitív gondolatokkal és megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb szakembert, itt az ideje, hogy cselekedjünk! Most kell felemelni a telefont és időpontot kérni, vagy spontán felkerekedni és rendelési időben ellátogatni a fogorvoshoz!

Életünket nem a gondolatok, hanem a cselekedetek kell, hogy meghatározzák, nincs ez így másképp a fogorvos kapcsán sem – elég az elméletekből, itt az ideje, hogy akcióba lépjünk! Menjünk el és bizonyítsuk be magunknak, hogy személyiségünk elég erős ahhoz, hogy bármilyen félelemmel megküzdjön!

Item added to cart.
0 items - Ft