Bőrproblémák mögött rejlő fogászati panaszok – Ne csak kozmetikumokra költs!

Az emberi test egy igen sokrétű élő szervezet, ahol a különböző szervek állapota hatással van a többire, s végső soron általános egészségünkre is. Ennek a komplex rendszernek a fogazat és a szájüreg is a része, s egy-egy megbetegedés bizony számos rendellenességet okozhat szervezetünk más területein, például a bőrön.

A bőr legfontosabb feladata az emberi szervezet védelme, ám ennél mégis többre hivatott, hiszen életkorunktól egészségi állapotunkig számos információt közvetít a környezetünk felé. Megannyi apró jelzéssel kommunikál, tudatva velünk egy-egy fertőzést, gyulladást, rendellenességet, mely nem feltétlen külső behatás eredménye, de belső probléma következménye is lehet.

Ezt az óvó-védő funkciót számtalan módon próbálhatjuk viszonozni, a kozmetikai ipar soha nem látott mértékben ontja felénk azokat a termékeket, melyekkel megőrizhetjük bőrünk fiatalságát, helyreállíthatjuk rendellenességeit vagy csak épen, üdén tarthatjuk.
De mi van akkor, ha mindezek nem elegendőek?

(X) hirdetés

Gondoljuk vagy sem, fogazatunk és ínyünk egészségével bőrünk épségéért is sokat tehetünk. Előfordulhat ugyanis, hogy a külsőleg alkalmazott szerek mit sem érnek, vagy egyszerűen nem elegendőek, mert a probléma kiváltója nem külső, hanem belső eredetű.

Cellulitisz az arcon

A cellulitisz nem csak végtagokon, hanem az arcon is jelentkezhet. A betegséget a Streptococcus aureus nevű baktérium okozza, tünetei a bőrpír, kiütés, ödémás gyulladás, de komolyabb esetben láz vagy hasmenés is jelentkezhet.
Sajnos előfordulhat, hogy egy egészségtelen, gyulladt fog körüli baktériumok átvándorolnak a szervezet más részeire, így például megtámadhatják a csont szöveteit vagy a bőrt. Utóbbi esetben pedig akár cellulitiszes tünetek is jelentkezhetnek az arcbőrünkön.

Akne

Ha sok a szuvas fogunk, arcunkon pedig pattanások jelentkeznek, akkor itt az ideje, hogy elkezdjük felülvizsgálni étkezési szokásainkat. Ez esetben valószínűleg a túlzott cukorfogyasztás lesz a ludas, ami mindkét betegségért felelős lehet.
Egyrészt, a szájüregben is előforduló Streptococcus mutans nevű baktérium cukorral táplálkozik, s a lebontás közben savat termel, az pedig megtámadva a fogzománcot elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.
Másrészt az elfogyasztott cukor egy részét a májunk elraktározza, de csak egy bizonyos mértékig képes erre, egy idő után telítődik, ekkor romlik funkciója, ami bőrgyulladásokhoz, akne kialakulásához vezethet.
Egy gyulladt fog ugyanúgy okozhat pattanásokat, ilyenkor jellemzően a fog tájékához közel eső bőrfelületen jelennek meg a kellemetlen vendégek.

(X) hirdetés

A-vitamin hiány

Ha nincs kellő mennyiségű A-vitamin a szervezetünkben, azt nem csak a bőrünk vagy a hajunk, de a fogaink is megsínylik. Hiányában a bőr és a száj nyálkahártyája kiszárad, a fogzománc károsodhat, akár a nyelv is berepedezhet.
Számos, a fogaink szempontjából elengedhetetlen vitamin mellett az A-vitamint halolajból, májból, tojássárgájából, vajból, tejszínből illetve sárga zöldségekből, vagy utóbbiakhoz hasonló béta-karotin forrásokból tudjuk fedezni.

Item added to cart.
0 items - Ft