Az íny visszahúzódása, más néven ínyrecesszió – Kezelhető probléma

A fogakat borító, kollagénnel teli lágyszövet a fogíny, ami nem csak esztétikailag teszi teljessé a mosolyunkat, de komoly védelmi funkciókat is betölt. Mivel azonban igen érzékeny terület, könnyen megsérülhet, begyulladhat vagy akár vissza is húzódhat a fogakról.

Akkor beszélhetünk ínyrecesszióról, ha a fogat borító ínyszövet lekopik vagy visszahúzódik a fogról, ilyenkor a fog nagyobb része válik láthatóvá, sőt, van, hogy a foggyökér is szabaddá válik. Ebben az esetben gyakori, hogy baktériummal teli tasakok is kialakulnak az érintett területen, ami gyulladáshoz majd ínysorvadáshoz is vezethet.

ÍNYRECESSZIÓ TÜNETEI

A legtöbben észre sem veszik, hogy visszahúzódott az ínyük. Egészséges fogazat esetében gyakran lehet érintett a szemfog, de akár egyszerre több fogon is jelentkezhet a rendellenesség.
Az ínyrecesszió első és legszembetűnőbb jele a fogérzékenység, vagy ha arra leszünk figyelmesek, hogy fogaink kissé hosszabbnak tűnnek, mint azelőtt voltak – ez azonban csak optikai csalódás, egyszerűen csak kevesebb ínyszövet borítja őket.

(X) hirdetés

Ínyplasztikával helyreállított, szemfog körüli, visszahúzódott lágyszövet. /Kép: Dr. Tom Farley/

ÍNYRECESSZIÓ OKAI

Számos tényező vagy azok együttes jelenléte könnyen okozhat ínyrecessziót.

Parodontális betegség: léteznek olyan bakteriális fertőzések, melyek nem csak az ínyt, de a fogat körülvevő csontállományt is megtámadhatják, ami kezeletlenül hagyva fogaink elvesztéséhez vezethet. A legtöbb esetben ez a betegség áll az ínyrecesszió hátterében.

Genetika: vannak emberek, akik jóval hajlamosabbak az íny visszahúzódására, mint mások. Felmérések szerint a szájhigiénia minőségétől függetlenül az emberek egyharmadánál tapasztalható valamilyen fokú ínybetegség.

(X) hirdetés

Durva fogmosás: Ha túl erősen, helytelen technikával vagy megkeményedett sörtéjű fogkefével kínozzuk a fogainkat és az ínyünket, ne csodálkozzunk, hogy idővel lekopik, visszahúzódik a fogakat borító lágyszövet.

Rossz szájhigiénia: napi kétszeri fogmosás, egyszeri fogköz-tisztítás (fogselyemmel vagy interdentális fogkefével) hiányában könnyen felgyülemlik fogaink felszínén egy plakknak nevezett bakteriális filmréteg, ami különösen az íny vonalánál vagy a fogközökben halmozódhat. A plakkból hamar alakulhat ki fogkő, ami könnyedén visszatolja a fogainkról az ínyszövetet. A dohányosok különösen érintettek lehetnek ebben az esetben.

Hormonális változások: itt inkább a nők érintettek – pubertás, terhesség, menopauza vagy más hormonális változások hatására a fogíny érzékenyebbé válhat, ami segíti az íny visszahúzódását is.

Rossz harapás: ha hiányzó, vagy rosszul elhelyezkedő fogak miatt nem megfelelő a harapásunk, akkor túl sok erőhatás éri az ínyt és a csontállományt, ami előidézheti a lágyszövet visszahúzódását.

Nyelv- és ajakpiercing: a szájüregben elhelyezkedő testékszerek irritálhatják a fogínyt, ami a folyamatos súrlódások következtében lekophat fogainkról.

Több fogat érintő ínyrecesszió.

ÍNYRECESSZIÓ KEZELÉSE

Az enyhe ínyrecesszió kezelésének első lépése a fogorvosi tisztítás, ami sok esetben megszüntetve a bakteriális gyulladást segíti a lágyszövet visszaállását az eredeti pozícióba. Ha az íny egészségesen tapad a foghoz, gyönyörűen lezárja azt, így akadályozva meg az újabb lerakódások, vagy akár a mélyebben kialakuló fogszuvasodás kialakulását.
Komolyabb esetben is szükség van a tisztításra, ám ilyenkor ínyplasztika követi azt: sebészi úton állítják vissza az eredeti, egészséges ínyszövetet.

ÍNYRECESSZIÓ MEGELŐZÉSE

Természetesen, ha már visszaállt a fogíny egészséges állapota, akkor jórészt rajtunk múlik, hogy milyen hamar alakulnak ki újból a tünetek. A megelőzés legfontosabb lépései a következők:

Helyes szájhigiénia: napi kétszeri fogmosással, napi egyszeri fogköz tisztítással megelőzhető a plakk felgyülemlése a fogfelszíneken és az íny vonalánál.

Rendszeres ellenőrzés: a féléves fogászati ellenőrzések alkalmával kiszűrhető az ínygyulladás legenyhébb formája is, a rendszeres fogorvosi tisztítás pedig garantáltan megelőzi a fogkő, plakk felhalmozódását.

Dohányzás elhagyása.

Kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő vitamin– és ásványi anyag bevitel.

Item added to cart.
0 items - Ft