Amalgám tömés cseréje

Az amalgám tömések cseréjére több okból is szükség lehet. Bár az egyik legtartósabb tömőanyagról van szó, egyre kevesebben döntenek mellette, főleg, mert nem nyújt esztétikus látványt, és mert higanytartalma miatt is sok támadás éri. Lássuk, mikor lehet tényleg indokolt az amalgám tömések cseréje!

Az amalgám tömés cseréje nem minden esetben szükséges. /Kép: Flowertowndentistry.com/
Az amalgám tömés cseréje nem minden esetben szükséges. /Kép: Flowertowndentistry.com/

Ha már egyszer amalgám fogtömés mellett döntöttünk, pusztán esztétikai okokból nem érdemes kicseréltetni, hiszen a fog újbóli fúrása, előkészítése és tömése során a fog eredeti állományából újabb részek kerülnek eltávolításra.  Minél nagyobb a pótlás egy fogban, annál nagyobb az esély a fogtömés kilazulására vagy a másodlagos fogszuvasodás kialakulására.

Bár az amalgám tömés valóban tartalmaz higanyt és más fémeket, ha nem vagyunk érzékenyek ezekre az anyagokra, nem kell aggódnunk az egészségünk miatt. Igen ritka az amalgám tömés allergiája, ha mégis, akkor más fémallergiákhoz hasonlóan kiütéseket tapasztalunk az érintett terület környékén. Ilyen esetben keressük fel fogorvosunkat és konzultáljunk a tömés cseréjéről!

(X) hirdetés

Mikor indokolt az amalgám tömés cseréje?

– ha allergiásak vagyunk az amalgámra,
– ha az amalgám tömés megsérült, kilazult,
– ha az érintett fog letört,
– ha az érintett fog újbóli szuvasodásnak indult,
– ha az érintett fog megfájdult.

A tömött fog fájdalmának leggyakoribb okai:

(X) hirdetés

– Fájdalom harapáskor: ha a fogtömés elkészítését követően arra leszünk figyelmesek, hogy mindig akkor fájdul meg a fog, amikor ráharapunk, akkor valószínűleg nem záródik megfelelően az alsó és a felső fogsorunk, ilyenkor a tömés csiszolására van szükség.

– Fájdalom a fogsor összezárásakor: a fogsor összezárásakor jelentkező fájdalom jellemzően akkor alakul ki, amikor többféle fém pótlással (pl. amalgám tömés és arany betét) is rendelkezünk, ekkor a két fém nyállal történő érintkezése fájdalmat okozhat. Ilyen esetben szükség lehet az amalgám tömés cseréjére.

– Tompa, szűnni nem akaró fájdalom: ha mély, nagy kiterjedésű fogtöméssel rendelkezünk és állandó, tompa fájdalomtól szenvedünk, akkor valószínűleg a fogbél begyulladt, ilyenkor a fogtömés eltávolítására és gyökérkezelésre van szükség.

– Fogtömés utáni fogérzékenység: előfordulhat, hogy a fog tömése után fogérzékenységet vagy időszakosan jelentkező éles fájdalmat érzünk a tömött fogban vagy a környékén. Ez egy teljesen természetesen jelenség, ami 1-2 héten belül magától elmúlik. Ha 3-4 hét elmúltával is érezzük a fájdalmat, mindenképp keressük fel a fogorvosunkat.

Item added to cart.
0 items - Ft