Az EU betiltotta az amalgám töméseket

Az Európai Unió (EU) időszakosan elfogadta az amalgám tömések betiltásáról szóló törvényt, melynek értelmében 2018 július 1-jétől tilos amalgám tömést készíteni 15 év alatti gyermekeknek, várandós nőknek valamint szoptató anyáknak. Ezzel egyidőben a törvényhozók 2020-ra halasztották a higanyt is tartalmazó amalgám tömések végleges betiltásának kérdését, amivel 2030-ig várhatóan örökre száműzik az amalgámot a fogorvosi praxisokból.

amalgam-tomes-betiltasaAz átmeneti egyezményt három Európai Uniós szervezet (Európai Parlament, Európai Bizottság, Európai Unió Tanácsa) csúcstalálkozóján írták alá 2016. december 5. és december 6. között.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa által jóváhagyott döntés a Minamata Egyezmény célkitűzéseivel áll összhangban, ami korlátozza a higany felhasználását és annak környezetbe való kibocsátását.

(X) hirdetés

Az intézkedés ezen felül minden tagállamtól megköveteli, hogy 2019. július 1-ig nemzeti tervet dolgozzanak ki az amalgám használatának általános korlátozásáról.

„Ezzel az egyezménnyel Európa fontos lépést tett afelé, hogy világvezetővé váljon a Minamata Egyezmény megvalósításában. A fogászati amalgám kivonásáért tett intézkedések világszerte egyöntetűek” – mondja Elena Lymberidi-Settimo, az Európai Környezetvédelmi Iroda munkatársa.

Az amalgám tömések miatt évente 75 tonna erősen mérgező nehézfém kerül a környezetbe az Európai Unió területén. Habár az Európai Bizottság az amalgám töméseket biztonságosnak ítélte, klinikai tanulmányok mégis a fogászati amalgám által kiváltott higanymérgezés veszélyeire hívják fel a figyelmet az arra genetikailag érzékeny személyeknél.

(X) hirdetés

A kritikusok aggodalmukat fejezték ki az anyag szállítása és felhasználása folytán jelentkező egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban is, így a fogorvosokat épp úgy a veszélyeztetettek csoportjába sorolják, mint a krematóriumi dolgozókat.

Egyes tanulmányok szerint az amalgám tömések elkészítése vagy cseréje közben felszabaduló vegyi anyagok miatt a fogászati dolgozóknál krónikus megbetegedések, depresszió, szorongás és szuicid hajlamok is jelentkezhetnek.

A magasabb átlagkeresetű országokban az amalgám tömések felhasználása egyébként is hanyatlásnak indult, azonban az alacsony- és közepes átlagkeresetű országokban továbbra sincs megfelelő alternatívája az anyagnak.

„A szakmabelieknek tartaniuk kell magukat az amalgám korlátozásához méghozzá a higany egyre ismertebb egészségkárosító hatásai miatt” – mondja David Williams professzor a Dental Tribune Online-nak adott interjújában. „Szakmabeliként felelősek vagyunk egy jobb, biztonságosabb és megfizethetőbb alternatíva megtalálásában, amivel jobb szolgálatot tehetünk pácienseinknek.”

Item added to cart.
0 items - Ft