Az Európai Bizottság döntött az amalgám tömések sorsáról

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) a Mercury Policy Project higanyszennyezés ellen fellépő érdekvédelmi csoporttal közösen üdvözölte azt az Európai Bizottsági tanulmányt, mely javasolja a tagországoknak a fogászati amalgám kivonását az elkövetkező öt évben. Ezt kiegészítve az EU hulladékgazdálkodási törvényeinek betartására is nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni. Nem csak erre térnek ki a júliusban megjelent hivatalos anyagban: a gombelemekben használt higany felhasználásának betiltására is számítanunk kell az elkövetkező években.

„Újabb tanulmány támasztotta alá, hogy a higany használatát be kell tiltani” – nyilatkozta Elena Lymberidi-Settimo, az EEB higanyellenes kampányának koordinátora, majd így folytatta: „Az Európai uniós intézményeknek és a tagországoknak is fel kell lépniük a higany felhasználása ellen, ahogy azt a beszámoló is javasolja. A fogászatban jelenleg is léteznek hatékony és megfizethető alternatívák az amalgám helyettesítésére.”

Az amalgám környezetszennyező tulajdonságával nem csak az EU-ban, de az Egyesült Államokban és a világ többi részén is tisztában vannak, sőt, nem csak a természetnek, de az embereknek is egyre nagyobb gondot jelent az orvosi amalgámmal tömött fog, hiszen ma már a többség esztétikus fogpótlásokat szeretne.

(X) hirdetés

Bár az egyik legtartósabb tömőanyag mind közül, helyettesíthető esztétikus kompozittal, üvegionomer cementtel vagy nagyobb kiterjedésű üreg esetében porcelán, esetleg arany betéttel (inlay).

Továbbra sem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni az amalgám fogtömések egészségkárosító hatásáról, erről bővebben itt olvashat.

Meglehet, jelenleg az orvosi amalgám olcsóbb, mint az esztétikus fogtömések, az elemzők szerint ez csak azért lehet, mert még nincs beépítve az árba az a többletköltségekkel járó protokoll, ami a higanyfelesleg környezetkímélő kezelésére vonatkozik.

(X) hirdetés

Amennyiben a helyzet változik, az amalgám ára is drágul, s a rendelőkben az esztétikus fogtömések válhatnak olcsóbbá.

Vannak országok, ahol már nem használnak amalgámot a fogászatokon, ilyen például Svédország, de Dánia, Finnország, Hollandia és Olaszország is jelentősen csökkentette a vitatott tömőanyag használatát az elmúlt években. Mások, például Németország, Spanyolország és Ausztria meghatározott, szigorú feltételekhez kötötte az orvosi amalgám használatát.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda nem csak a tagországokat, de az Európai Bizottságot is sürgeti, hogy mielőbb vonják ki a forgalomból az orvosi amalgámot, illetve a gombelemek összetevői közül is zárják ki a higanyt, amilyen gyorsan csak lehet.

Item added to cart.
0 items - Ft