Afta a torokban – okok, tünetek, kezelés

Az afta, más néven szájfekély vagy aftás fekély egy kisméretű seb, amely jellemzően az orcák vagy ajkak belső felén alakul ki, de időnként megjelenhet a torok hátsó részében és a mandulákon is. Az afták általában maguktól meggyógyulnak és nem fertőzők, ugyanakkor a vény nélkül kapható szájápolási szerek és az otthoni gyógymódok enyhíthetik a tüneteket és segíthetik a gyógyulást.

Az afta tünetei

Az afták jellemzően a torokban és a szájüreg belső felületén, a szájnyálkahártyán alakulnak ki. A legtöbb afta átmérője néhány milliméter, enyhén besüllyedő, világosszürke vagy fehér foltok formájában jelennek meg, piros, kiemelkedő szélekkel.

Az afta legfőbb tünete a fájdalom, a páciens bizsergő vagy égő érzést tapasztalhat az érintett területen. A fűszeres vagy savas ételek fogyasztása fokozhatja a fájdalmat, így a páciens nehezebben tud beszélni vagy rágni.

(X) hirdetés

Mivel az afta megjelenhet a mandulán is, sokan mandulagyulladásnak hiszik a torok egy részén fellépő torokfájást.

Afta vagy herpesz

Az aftához hasonlóan a herpesz is egy kisméretű, fájdalmas seb, mely égő vagy bizsergő érzést okoz.

Azonban az afták a száj belsejében alakulnak ki, míg a herpesz azon kívül, általában az ajkak körül, megjelenésre pedig a herpesz inkább kifelé dudorodó hólyagocskák csoportjából áll.

(X) hirdetés

A herpeszt a herpes simplex vírus okozza, mely fertőző és közeli érintkezés útján terjed, ilyen például csókolózás vagy közös pohárból ivás. Az afták nem fertőzők.

Az afta típusai

Az afták három típusát különböztetjük meg:

– kisebb
– nagyobb
– herpeszformájú

A kisméretű afták átmérője néhány milliméter, míg a nagyobb méretűeké 1-3 centiméter is lehet. A herpeszformájú afták számos kisebb, gombostűfejnyi aftából állnak.

A nagyobb méretű afták gyógyulása akár 4 hétig is eltarthat, és hegesedést okozhatnak. Nagyobb fájdalommal járnak, mint a kisebb méretű afták és megnehezíthetik az evést és ivást, mivel kellemetlen érzetet okoznak. Ritkán előfordulhat, hogy a nagyobb afták egyáltalán nem gyógyulnak meg.

A herpeszformájú afták egy nagyobb területen is elterjedhetnek és hegesedéssel gyógyulhatnak. Az afták ezen formája sokkal kevésbé gyakori, mint a kisebb méretű aftáké.

Az afta kialakulásának oka, kockázati tényezői

Nem egyértelmű, hogy bizonyos emberek miért hajlamosabbak az aftára, míg mások kevésbé.

Az afta néhány lehetséges oka:

– stressz és hormonális változások
– genetikai hajlam
– a száj vagy torok sérülése
– vas-vagy B-vitamin hiány
– fűszeres vagy savas ételek fogyasztása

A legyengült immunrendszerű emberek esetében nagyobb eséllyel alakulnak ki afták, így a HIV-ben, leukémiában vagy reumatoid arthritisben szenvedő páciensek is gyakrabban küzdenek szájüregi fekélyekkel.

Az átmeneti immunhiány rövidtávon megnövelheti az afták kialakulásának esélyét. Immunhiányos állapot kialakulhat betegséget követően, várandósság idején vagy együtt járhat bizonyos kezelésekkel, mint például a kemoterápia.

Néhány krónikus állapot is megnövelheti az afták kialakulásának esélyét, ilyen például a Bechet-kór és a gyulladásos bélbetegségek, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás.

Milyen gyorsan gyógyul az afta?

Az afta megjelenését követően a fájdalom rendszerint néhány napon belül enyhül. A kisebb afta egy héten belül meggyógyulhat és teljesen eltűnhet. Nagyobb méretű afták esetében akár 4 hétig is tarthat a gyógyulás, és előfordul, hogy hegesedéssel jár együtt.

Néhány ember hajlamosabb az afták kialakulására, melyek esetükben többször visszatérnek. Gyakori, hogy egy személy évente három-hat alkalommal is küzd aftákkal.

Orvoshoz kell fordulni, amennyiben a kisebb afta 2 hétnél hosszabb ideig tart, nagyon fájdalmas vagy megnehezíti az étkezést vagy ivást. Az orvos ilyen esetben megvizsgálja az aftát és a száj belső részét, illetve a fogazatot is, hiszen előfordul, hogy a fog-vagy ínyproblémák fokozzák az afták kialakulásának kockázatát.

Afta kezelése és otthoni gyógymódok

Az afták általában kezelés nélkül is meggyógyulnak, azonban néhány gyógymód segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében.

Hideg víz fogyasztása vagy jégkockák szopogatása kissé enyhítheti a fájdalmat. Lágyabb textúrájú fagyasztott joghurt vagy jégkrém fogyasztása is segíthet. Fontos, hogy ne fogyasszunk olyan ételt, melynek érdes, szúrós, így elkerülhető az afta további irritációja.

Amennyiben az afta gyakran visszatér, a következő életmódbeli változtatások segíthetnek:

– kerülni kell a fűszeres és savas ételek fogyasztását
– csökkenteni kell a stresszt
– vas és B-vitamin tartalmú étrendkiegészítőket kell fogyasztani

Az afta gyógyszeres kezelése

A gyógyszerek enyhíthetik a fájdalmat és mérsékelhetik a duzzanatot, melynek hatására az afta gyorsabban gyógyul.

A páciensek alkalmazhatnak vény nélkül kapható, kifejezetten az afta tüneteinek enyhítésére szolgáló géleket, szájspray-ket és szájöblítőket, melyek gyulladáscsökkentő, sejtregenerációt elősegítő hatóanyagokat tartalmaznak, és közvetlenül a fekélyen is alkalmazhatóak. Néhány gél védőréteget képez az aftán, mely megelőzi a további irritációt.

A torokban megjelenő aftát nem könnyű elérni, ilyenkor a szájspray, szájvíz alkalmazása lehet hatékony módszer a fájdalom és duzzanat enyhítésére, illetve a fertőzés megelőzésére.

Súlyos afta esetében vényköteles gyógyszerekre lehet szükség, ilyen esetben mindig forduljon szakorvoshoz panaszával!

Item added to cart.
0 items - Ft