A fekete penész fogszuvasodást okozhat?

A WNDU-TV megállapítása szerint 17 éves korukra az amerikaiak 78%-ának van legalább egy lyukas foga.  Éveken keresztül a nem megfelelő szájhigiéniát, a cukros üdítőket és a nassolnivalókat okolták az amerikai gyermekek körében tapasztalható fogszuvasodás járványért. Egy nemrégiben közzétett tanulmány azonban megállapította, hogy a mérgező fekete penész a fogszuvasodással küzdő vizsgált gyermekek mindegyikének otthonában jelen volt, így ideje közelebbről is megvizsgálni a penész és a fogszuvasodás közötti kapcsolatot.

A fekete penész káros egészségügyi hatása

A fekete penész jellemzően párás, nyirkos helyeken fordul elő és gyakran látható az ablakok körül vagy nagyobb méretű bútorok háta mögött, azaz akár észrevétlen helyeken is jelen lehet.

Ha egy gyermek vagy felnőtt a fekete penész mérgező spóráit belélegzi, kezdetben enyhébb, később súlyosabb panaszai lehetnek:

(X) hirdetés

– köhögés
– tüsszentés
– orrfolyás
– orrdugulás
– torokfájás
– sípoló hang légzés közben
– asztmatikus roham
– szemviszketés
– légzési nehézség
– fáradékonyság
– gyakori fejfájás
– arcüreggyulladáshoz hasonló panaszok
– szorongás
– fáradékonyság

A légúti panaszok következtében általában túl sok váladék képződik az orrüregben és az orrmelléküregben. Ha ez megtörténik, az érintettek elkezdik az orruk helyett a szájukon venni a levegőt, különösen igaz ez a gyerekekre, akik nem szorgalmazzák az orrfújást olyan gyakran, mint a felnőttek.

A tartós szájlégzés a nyáltermelés csökkenését eredményezi, mivel azonban a nyál természetes módon nyújt védelmet a fogak számára, minél kevesebb mennyiség termelődik belőle, annál valószínűbb a fogszuvasodás kialakulása.

(X) hirdetés

A fekete penész eltávolítása a lakásból

A fekete penészt azonnal el kell távolítani a lakásból annak érdekében, hogy családunkat megvédjük a penész mikotoxinjaitól. A fekete penészt természetes módon is lehet kezelni, olyan anyagokkal, mint a szódabikarbóna, teafaolaj, citromlé és ecet, azonban számos esetben speciális penészeltávolító szerre vagy szakemberekre lehet szükség ahhoz, hogy a penész legkisebb maradványát is el lehessen távolítani otthonunkból.

Penészirtásnál az alaposság kulcsfontosságú, így szükség lehet a penésszel fertőzött bútorok és hasonló cikkek kiselejtezésére, valamint az antimikrobiális festék használatára a jövőbeli penészproblémák elkerülése érdekében. Ha az eltávolítás megtörtént, valószínűleg azonnali javulást vehetünk észre otthonunk levegőjében.

Valóban a penész okolható a fogszuvasodásért?

A fogorvosok és a szülők nagyon könnyen teszik felelőssé kizárólag a gyermek étrendjét a fogszuvasodás kialakulásáért. Azonban egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a gyermekek 15%-a nem fogyaszt rendszeresen hozzáadott cukrot, ezért nem valószínű, hogy minden esetben az étrendet kell okolni a betegség megjelenéséért.

A kutatók szerint érdemes az étrend mellett más tényezőket is figyelembe venni, így például a belélegzett levegő minőségét. A fenti tanulmány szerzői szerint az időnek is kulcsfontosságú szerepe van a fogszuvasodás kialakulásánál, hiszen felméréseik szerint a 3-15 év közötti gyermekek átlagosan 7,4-9,6 órát alszanak éjszakánként, ami penészes környezetben, csökkent nyáltermelés mellett nagyon sok időnek számít.

Item added to cart.
0 items - Ft