A többség megbánja, hogy nem vigyázott jobban a fogaira

Fiatalkorban hajlamosak vagyunk átsiklani a szájhigiénia fontosságán, sokszor csak felesleges nyűgként kezeljük. Azonban a mindennapos odafigyelés hiánya vezet a legtöbb szájüregi panaszhoz, ami az évtizedek során fogaink elvesztését eredményezheti. Sajnos ennek a fontosságát csak későn ismerjük fel, derül ki egy nemrég készült brit tanulmányból.

fogaszat idos korban

Egy 2012-es Egyesült Királyságbeli tanulmány szerint 55 éves kor felett 10-ből 6 ember nagyon is bánja, hogy fiatalon nem vigyázott jobban a fogaira. A Brit Fogászati Társaság (British Dental Health Foundation) megelőző kampányában évről évre igyekszik felhívni az emberek figyelmét a prevenció kiemelt fontosságára.

Felmérések szerint az Egyesült Királyságban minden ötödik ember részleges vagy teljes fogpótlással rendelkezik és kb. 2.5 millió személynek már egyetlen eredeti foga sincs.

(X) hirdetés

A középkorú réteg, aki az 1960-as években vagy az előtt született és nőtt fel még nem találkozott olyan modern szájápolási módszerekkel, melyekkel megelőzhették volna a szájüregi betegségek (fogszuvasodás, ínygyulladás) kialakulását.

Ezt támasztja alá egy 1968-as statisztika is, mely szerint akkoriban a brit felnőtt populáció 37%-ának már nem volt egyetlen saját foga sem – ez több mint 10 millióval több személyt jelent a mai adatokhoz képest.

A tendencia tehát pozitív, egyre hatékonyabban tudjuk megőrizni fogaink épségét, ráadásul a mai fiataloknak (16 és 24 év között) már jóval többet jelent a külső, mint bármely más korosztálynak.

(X) hirdetés

Dr. Nigel Carter, a Brit Fogászati Társaság vezetője szerint az idősebb emberek részéről erős megbánás érezhető, amiért fiatalabb korukban nem vigyáztak eléggé a fogaikra. „A mosolyunk és a fogaink nagyon sok szempontból fontosak, azonban nem szabad természetesnek vennünk egészségüket” – hívja fel figyelmünket Dr. Carter.

A szakember szerint, ha a fogak állapotáról van szó, a fiatalok a leghiúbbak, és remélhetőleg hosszú távon pont ez viszi majd előrébb szájhigiéniánk fejlődését.

„A jó szájhigiénia az első tejfogak megjelenésétől egész életünkön keresztül végigkísér minket. (…) A megfelelő szájüregi egészség három egyszerű szabálya: napi kétszeri kétperces fogmosás, a cukros ételek és italok fogyasztási gyakoriságának csökkentése; a fogorvosunk által ajánlott ellenőrzéseken való részvétel.”

Dr. Carter arra is felhívja a figyelmünket, hogy a megmaradt saját fogak egészsége miatt azoknak is ügyelniük kell szájhigiéniájukra, akik valamilyen fogpótlással rendelkeznek. A fogpótlásokat és fogsorokat ugyanúgy naponta kétszer meg kell tisztítanunk, mint eredeti fogazatunkat.

Item added to cart.
0 items - Ft