Szőrös nyelv – okok, tünetek, kezelés

2018-10-24T11:51:10+00:00 2018. október 24.|Nyelv betegségei|

A szőrös nyelv (lingua pilosa) egy ismert szájüregi betegség, mely során a nyelvet borító apró szemölcsök (papillák) rendellenes formát és színt vesznek fel, ezáltal olyan benyomást kelt a nyelv, mintha sötét színű szőr borítaná a felszínét.

A nyelvet több típusú papilla borítja, ezek között legnagyobb számban az ún. fonalas papilla vagy szemölcs fordul elő, ami rágás közben az ételek megragadásában van segítségünkre. Ezek az apró szemölcsök vagy ízlelőbimbók nagyjából 1 mm hosszúra nőnek, majd ha elérik ezt a hosszúságot, leválnak a nyelvről és helyükre új papillák nőnek.

Szőrös nyelvről akkor beszélhetünk, amikor a fonalas papillák nem válnak le megfelelően a nyelvről és felszaporodik szerkezetükben a keratin nevű fehérje. Ilyenkor aztán az élelmiszerek, baktériumok és élesztőgombák felhalmozódnak és egy keratinnal túltöltött sötét színezetű papilla-hálózat alakul ki.

Ha a papillák nem válnak le időben a nyelvről, a fonalas papilla szerkezetében folytatódik a keratin-felhalmozódás és kialakul a szőrre, hajra emlékeztető küllem, amiről a betegség a nevét is kapta.

hirdetés (X)

 

SZŐRÖS NYELV KIALAKULÁSÁNAK OKA

A szőrös nyelv ritka megbetegedés, előfordulására az alábbi tényezők lehetnek hatással:

HELYTELEN TÁPLÁLKOZÁS:  a nyelv természetes dörzsölődésének, tisztulásának hiánya általában akkor áll fenn, ha valaki szinte kizárólag puha, pépes, folyékony élelmiszereket fogyaszt.

ROSSZ SZÁJHIGIÉNIA: a szájápolás hiánya támogatja a baktériumok és gombák elszaporodását a szájüregben, ami kedvez a papillák rendellenes formálódásának.

DOHÁNYZÁS, ITALOZÁS: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túl sok kávé illetve tea sem tesz jót a szájüregnek.

SZÁRAZ SZÁJÜREG: a dehidratált szájüreg, a megfelelő mennyiségű folyadék hiánya előidézheti a papillák gyulladását.

GYÓGYSZEREK: egyes gyógyszerek, például a savas reflux kezelésére kifejlesztett készítmények is növelhetik a szőrös nyelv kialakulásának esélyét.

SZÁJÁPOLÁSI SZEREK: bizonyos szájöblítők, melyek erős vegyi anyagokat, például peroxidot tartalmaznak, szintén felboríthatják a szájüreg egyensúlyát.

 

SZŐRÖS NYELV TÜNETEI

–  különböző színű, szőrre vagy hajra emlékeztető, megnagyobbodott papillák a nyelven (fekete színt általában a dohányzás, a kávé- és teafogyasztás vagy bizonyos szájvízek okoznak);

– a nyelv égő érzete;

– nyelés közben csiklandozó érzés a szájpadláson;

– émelygés, hányinger;

– kellemetlen lehelet;

– fémes íz a szájban.

 

SZŐRÖS NYELV KEZELÉSE

A szőrös nyelv gyakran nem igényel orvosi kezelést, általában átmeneti állapotról van szó, ami nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot.

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaltuk és szakorvos igazolta a betegség fennállását, főként életmódbeli szokásaink változtatásával tehetünk a tünetek enyhítéséért.

Táplálkozzunk változatosan, fogyasszunk sok nyers zöldséget és gyümölcsöt, gabonákat, kerüljük a szénhidrátokban, cukorban gazdag élelmiszereket!

– Igyunk mindennap megfelelő mennyiségű tiszta vizet!

– Kerüljük a kávé-, tea- és alkoholfogyasztás illetve a dohányzást!

– Tisztítsuk meg mindennap nyelvünket speciális nyelvkaparó segítségével!

– Ha szükséges, forduljunk szakorvoshoz az állandó jelleggel szedett gyógyszerek felülvizsgálata érdekében!

– Amennyiben a tünetek nem enyhülnek az életmódbeli változtatások hatására sem, szakorvos antibiotikumok vagy gombaellenes gyógyszerek szedését rendelheti el.

Summary
Szőrös nyelv – okok, tünetek, kezelés
Article Name
Szőrös nyelv – okok, tünetek, kezelés
Description
A szőrös nyelv kizárólag optikailag tűnik szőrösnek, valójában az ízlelőbimbók rendellenes megjelenéséről van szó. A tünetek átmenetiek.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!