A szőlőmag-kivonat megerősíti a fogakat

Szájüregünk természetes védelmi funkciói közé tartozik a fogazat nyállal történő tisztítása és a megfelelő ásványi anyagokkal való ellátása (remineralizálás). Egy új tanulmány szerint a remineralizálásban a szőlőmag-kivonat is segítségünkre lehet, ami megerősítve a fogainkat ellenállóbbá teszi azt a fogszuvasodással szemben.

szolomag kivonat fogszuvasodas

A fogak természetüknél fogva porózus felületűek. Ha a szájüreg az étkezési szokásainknak vagy valamilyen felborult bakteriális egyensúlynak köszönhetően túlságosan savassá válik, akkor ezek az apró csatornák kitágulnak, a fog pedig veszít ásványi anyag tartalmából.

Ha a kalcium és hidroxi-apatit szintje csökken a fogakban, jelentősen megnő a fogszuvasodás kialakulásának veszélye.

(X) hirdetés

Általában a folyamat visszafordításához, a fogak remineralizációjához fluoridot használunk otthonunkban és fogorvosunk is fluoridos ecsetelővel képes erősebbé tenni fogainkat.

Mivel sokan félnek a fluorid esetleges mellékhatásaitól (pl. fluorózis), a kutatók egyre másra a természet kincseskamrájához nyúlnak, hogy minél organikusabb megoldásokkal kezeljék egészségügyi panaszainkat.

Így született meg az a tanulmány is, mely során emberi fogakat különböző anyagokba áztattak nyolc napon keresztül, hogy megnézzék, melyik milyen hatást gyakorol a fog szerkezetére. Az egyik ilyen anyag a szőlőmag-kivonat volt.

(X) hirdetés

A fogakat hatszor egy nap savas és semleges közegbe helyezték felváltva. A savas közeg az ásványi anyag vesztést (demineralizációt), míg a semleges közeg az ásványi anyagok visszaépítését (remineralizációt) támogatta.

Konfokális mikroszkóp segítségével határozták meg, hogy a remineralizáció végbe ment-e vagy sem. Az adatokból kiderült, hogy a szőlőmag-kivonat képes savas közegben is visszafogni a demineralizáció ütemét, ráadásul önállóan ez az anyag bizonyult a leghatékonyabbnak a remineralizációs teszten is.

A tanulmány szerzői szerint a szőlőmag-kivonat segíthet fogaink egészségesebbé és erősebbé tételében. Ráadásul a természetes anyagnak kellemes szőlős íze van, ami a gyermekek számára is szerethető, ráadásul mellékhatásoktól sem kell tartanunk és nyugodtan le is nyelhetjük öblögetés után.

A kutatást végző szakemberek szerint a szőlőmag-kivonatos öblögetéshez a gyakorlatban vegyünk egy szőlőmag-kivonat kapszulát, oldjuk fel a tartalmát egy kis adag vízben, majd öblögessünk vele, ügyelve rá, hogy hosszabb időn keresztül közvetlenül érintkezzen a fogainkkal.

Sajnos arra nem derült fény, hogy pontosan milyen folyamatok segítik a fogak megerősödését, azt mindenesetre korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy a szőlőmagkivonat képes összekapcsolódni a kollagén rostokkal és drámaian megerősíti azokat.

A fog nem más, mint mineralizált kollagén. A szőlőmag-kivonat ráadásul csökkenti a szabadgyököket és a gyulladást, semlegesítve azokat a folyamatokat, melyek a fogak demineralizációja közben történik.

Valószínűleg a szőlőmag-kivonat többéleképpen is támogatja a remineralizációhoz szükséges körülményeket. A normál remineralizáció során hidroxi-apatit részecskék jönnek létre a fog szerkezetében.

Elképzelhető, hogy a kalcium feloldódik a szőlőmag-kivonatban, ami szintén segíti a remineralizációt, hiszen kalcium szükséges a hidroxi-apatit formálódásához, továbbá a szőlőmag-kivonat a nyál savasságát is mérsékli.

SZŐLŐMAG-KIVONATOS ÖBLÖGETŐ

Oldjunk fel ¼ teáskanál korall kalcium port (vagy más, szerves kalciumot) tiszta vízben szőlőmagkivonattal, majd öblögessünk vele és nyeljük le. Ideálisan lefekvés előtt vagy felkelés után, fogmosást követően öblögessünk!

 

Item added to cart.
0 items - Ft