hirdetés (X)

Szóló foghiány – Ne becsüld alá!

2018-10-01T12:43:47+00:00 2018. október 1.|Fogászati kezelések, Fogpótlás|

Számos oka lehet annak, hogy valamiért meg kell válni egy fogunktól. Nem tragédia, van még belőle elég, gondolhatjuk, ám – a bölcsességfog kivételével – igenis minden fogat érdemes pótoltatni, hiszen a hiány következtében kialakuló változások sokkal többet árthatnak, mint azt elsőre hinnénk.

 

1. számú probléma: A fogak vándorlása

Bár bizonyos szempontból lenyűgöző parancsokat hordoz magában a szervezetünk, egy szóló foghiány esetében ez nem válik a javunkra. Gyermekkorunktól fogva arra törekednek a fogaink, hogy találjanak magunknak egy társat, akin megtámaszkodhatnak. Felnőttkorban ez az igény egészen addig nem jelenik meg újból, amíg nem keletkezik valahol egy foghiány, ilyenkor a régi nóta újraindul és fogaink elkezdenek a hiány irányába vándorolni.

Az elmozdulás kétirányú: történhet egyrészt az alsó-felső szemben álló (antagonista) fogak között, ekkor függőleges irányban indulnak meg a fogak, másrészt viszont ugyanabban az állcsontban lévő szomszédos fogak is igyekeznek pótolni az ürességet, ezért vízszintesen bedőlnek a hiány irányába.

hirdetés (X)

Teljes fogazat.

Teljes fogazat.

Egy alsó nagyörlő elvesztésének példája.

Egy alsó nagyőrlő elvesztésének példája.

03 (2)

A szembenálló és szomszédos fogak is igyekeznek pótolni a hiányt.

Végeredmény: a hiányt bár a szervezet megpróbálta pótolni, az eredmény a fogak kilazulása, gyulladások, fogszuvasodás lehet.

Végeredmény: a hiányt bár a szervezet megpróbálta pótolni, az eredmény a fogak kilazulása, gyulladások-, fogszuvasodás kialakulása lehet.

Hogy mindez miért baj? Azért, mert a bedőlt vagy leereszkedő fogak már nem képesek ugyanúgy megkapaszkodni a csontállományban, mint a fog elvesztése előtt, épp ezért kilazulhatnak, sőt az íny és a csontállomány is hamarabb gyulladhat be, mint normál esetben.

 

2. számú probléma: Fogszuvasodás

A vándorlás következtében a fogak úgy összezárhatnak, hogy tisztán tartásuk nehézkessé válik, a fogak közé szoruló ételmaradékok azonban hamar fogszuvasodást eredményezhetnek, melyet mi magunk valószínűleg csak akkor vennénk észre, ha már fájdalommal jelezne a szervezetünk.
Megfigyelések szerint az elvándorolt, szabálytalan állású fogak következtében hamarabb alakul ki fogszorítás, fogcsikorgatás is, ami szintén maradandó károsodást okozhat fogazatunkon.

 

Hogyan pótolható a szóló foghiány?

 

1. Többtagú híddal

Mivel már nincs fog, amire koronát helyezhetnénk, többtagú híddal kell megoldani a fog pótlását. Ilyenkor azonban a hiány mellett lévő fog(ak) lecsiszolására is szükség van, hiszen csak így tud megtámaszkodni a gyökér nélkül álló fog.
Várható költség: 60-120 ezer forint, a korona típusától függően.

fogaszati hid _fogaszat

Többtagú híddal pótolt szóló foghiány.

 

2. Műgyökér beültetéssel (implantációval)

Egy fogászati implantátummal tökéletesen pótolható az elvesztett fog gyökere, így korona is úgy helyezhető a fogra, hogy közben nincs szükség a szomszédos fogak csiszolására. Ezért is tekinthetjük az implantációt napjaink legkorszerűbb fogpótló eljárásának, hiszen anélkül pótolhatunk akár egyetlen fogat is, hogy közben sérülést okoznánk a többi fognak.
Várható költség: 150-200 ezer forint, a korona és az implantátum típusától függően.

Implantátummal gyönyörűen helyreállított szóló foghiány.

Implantátummal gyönyörűen helyreállított szóló foghiány.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!