Öblögetés olajjal – Itt egy új szájápolási módszer?

Szájüregünk egészsége kezd egyre fontosabbá válni, hiszen ma már számos kutatás bizonyítja, hogy megannyi megbetegedés elsőként a szájüregben hagy nyomot maga után, a rossz szájhigiénia pedig egyes betegségek kialakulásáért is felelős lehet. Ezt a szempontot tartja szem előtt egy ajurvédikus szájápolási módszer is, az olajos öblögetés. Furcsán hangzik, ugye?

oblogetes olajjal

Az olajos öblögetés egy több mint háromezer éves, indiai, ajurvédikus szájápolási technika, ami a hagyomány szerint elpusztítja a szájban élő baktériumokat, megtisztítja a fogakat és a nyelvet a lerakódásoktól. Bár orvosilag nincs megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva a módszer hatékonysága, mégis egyre többen kipróbálják és megszeretik az olajos tisztítást – számol be az ausztrál News.com.au hírportál.

Ajánlások szerint minden reggel legalább 20 percen keresztül kell 1-2 teáskanálnyi olajat a szánkban tartani, amit alaposan körbeforgatunk, majd ha végeztünk, kiköpünk. Hogy milyen olajat választunk a technikához, csak rajtunk múlik, bár érdemes inkább napraforgó olajat, szezám olajat vagy kókusz olajat használnunk, ezeknek ugyanis nincs olyan karakteres íze, mint mondjuk az olívának. Az öblítés után pedig jöhet a már megszokott kétperces fogmosás.

(X) hirdetés

2008-ban Bruce Fife természetgyógyász és táplálkozási szakértő könyvet írt az olajos öblögetés technikájáról, mint egészségmegőrző módszerről (Oil Pulling Therapy: Detoxifying and Healing the Body Through Oral Cleansing), az író ugyanis azt állítja, nem csak a szájüregünk, hanem a vérereink és az egész szervezetünk is hasznát látja a módszernek. Véleménye szerint nem csak a kellemetlen leheletet, a vérző fogínyt, a fogszuvasodást vagy a fogfájást gyógyíthatjuk általa, de megannyi krónikus megbetegedéstől is megóvhatjuk magunkat.

Mások blogokon, fórumokon számolnak be a módszer hatékonyságáról, Kobi Kenzo így ír MindBodyGreen nevű wellness oldalán: „Az olajos szájöblítés ősi technikája, amit naponta egyszer, de akár háromszor is elvégezhetünk, teljesen méregtelenítette a szervezetem. Közel egy éve használom a módszert és a szájhigiéniám kifogástalan; a fogaim fehérek és fényesek, az ínyem egészségesebb rózsaszín színű. […] Az olajos öblögetés reggelente felpörgeti az anyagcserémet és szó szerint felébreszt.”

olajos oblogetes fogak

Ami az orvosi szakmát illeti, ott nem figyelhető meg ekkora lelkesedés az olajos technika hallatán. Dr. Derek Lewis, az Ausztrál Fogászati Társaság tagja három évtizednyi szakmai tapasztalattal a háta mögött igen szkeptikus a témát illetően. Szerinte sok hasonló mendemonda kering a köztudatban, melyek orvosilag egyáltalán nincsenek alátámasztva, ráadásul a szakember óvatosságra int mindenkit az olyan csodaszerektől, melyek megszámlálhatatlan problémára egyszerre nyújtanak megoldást.

(X) hirdetés

„Nem áll fent a károkozás lehetősége, amit meg is értek, hiszen semmi különös nincs az olajban, bár ez a mennyiségű öblögetés már képes megváltoztatni a szájban élő baktériumállományt, melynek hatása ismeretlen, vagy pozitív, vagy negatív [..] Nincs bizonyíték, ami alátámasztja, hogy az olajos öblögetés működik, így a szájápolási rutin részeként nem ajánlott, továbbá nem helyettesítheti a napi kétszeri fogmosást és az egyszeri fogköz tisztítást.”

Természetesen mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy milyen egészségmegőrző módszerekben hisz és hogy ezek közül melyeket alkalmazza a gyakorlatban, egy valami azonban a tudományos és a természet közeli megközelítés szerint is létfontosságú: hogy naponta szánjunk figyelmet fogaink és szájüregünk egészségének fenntartására.

Item added to cart.
0 items - Ft