Nyolcból egy gyermeknek a fogai miatt vannak rémálmai

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint nyolcból egy gyermek (12%) riadt már fel olyan rémálomból, mely a szájüregi egészségével, fogai kinézetével volt kapcsolatos. Az óvodás, kisiskolás korosztály egyre tudatosabb külső megjelenését illetően, így önmagukkal szembeni túlzó elvárásaik is fokozódnak.

A brit Szájüregi Egészség Alapítvány által, körülbelül 1500 szigetországbeli szülőtől gyűjtött adat azt mutatja, hogy napjainkban a gyermekek a felnőtteknél több mint tízszer nagyobb valószínűséggel szenvednek rossz álmoktól a fogaik miatt.

A fogakkal, szájüreggel kapcsolatos rémálmok gyakoribbak a korai években –ötből egy (18%) gyermeket érintenek ötéves, vagy annál fiatalabb korban.

(X) hirdetés

További megállapítások szerint majdnem minden második (47%) gyermek fejezte ki szorongását szülei felé a szájüregi egészsége miatt. Ez a szám az öt éven aluliak körében még magasabb.

A Brit Birodalmi Érdemrenddel kitüntetett Dr. Nigel Carter, a Szájüregi Egészség Alapítvány vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a kisebb gyermekek is egyre tudatosabbá válnak a fogaik kinézetével kapcsolatban, mely szükségtelen és káros stresszhez vezethet.

Dr. Carter elmondta: „Nagyon gyakori a három és öt éves kor közötti gyermekek körében, hogy rémálmoktól szenvednek. Ebben az életkorban kezd fejlődni a képzeletük és a napi tapasztalatok mellett ez is befolyásolhatja az álmaikat.”

(X) hirdetés

„A kisebb gyermekek túl sok időt töltenek a televízió előtt és gyakran használják a közösségi médiát, ahol a mosoly esztétikája nem azt képviseli, amit normálisnak vagy természetes módon elérhetőnek tartunk. Mindez téves képet fest számukra azzal kapcsolatban, hogy a fogaiknak hogyan kellene kinézniük, mely tartós bizonytalanságérzetet idéz elő.”

„Többször bonyolítanak videohívást a családtagokkal és barátokkal, főleg most a koronavírus miatti karantén idején, és a gyermekek gyakrabban látják magukat a képernyőn, mely szintén sokkal tudatosabbá teszi őket a megjelenésüket illetően.”

Az új tanulmány azt is megállapította, hogy az öt éven aluliak körében ötből egy (18%) gyermek mondta el nyíltan a szüleinek, hogy nem elégedett a mosolyával.

Nagyon aggasztják az alapítvány szakembereit a fenti adatok, melyek arra is rámutatnak, hogy több, mint minden negyedik (29%) öt éven aluli gyermek beszélt már a szüleinek arról, hogy szeretné megváltoztatni a mosolya kinézetét.

A fent említett tanulmányt a Szájüregi Egészség Alapítvány a brit Nemzeti Mosoly Hónap keretén belül végezte, mely egy kampány a megfelelő szájüregi egészség jelentőségének megismertetésére. A kampány részeként az alapítvány tanácsokat is ad a szülőknek és családoknak az egészséges mosoly megőrzésével kapcsolatban.

„Amennyiben a gyermek bizonytalan a mosolyát illetően, a legjobb megoldás a minél fiatalabb korban elkezdett szájüregi egészséghez kapcsolódó oktatás” – tette hozzá Dr. Carter.

„Azzal, hogy megtanítjuk a gyermekeknek a szájüregi egészség megőrzésének alapjait, azt, hogy miért vannak fogaink és hogyan tudjuk azokat tisztán tartani, megnyugtathatjuk őket, és megtaníthatjuk nekik, hogy a legjobb fogak nem szükségszerűen a legegyenesebbek vagy legfehérebbek, hanem az egészségesek.”

„Nagyon sok online oktató program és foglalkozás létezik, melyek segítségével a szájüregi egészség oktatása szórakoztató és vonzó lehet. Ha megtanítjuk a gyermekeknek, hogy hogyan érjék el a megfelelő szájhigiéniát, azzal növelhetjük az önbizalmukat és csökkenthetjük a fogaikkal kapcsolatos szorongásaikat is.”

Item added to cart.
0 items - Ft