Nyelv fájdalom – okok, tünetek, kezelés

A nyelv nagyon fontos szerepet játszik az étkezésben, a nyelésben és a beszédben, így egészsége és megfelelő funkcionalitása nélkülözhetetlen alapvető életminőségünk. Egy fájdalmas, beteg nyelv sajnos mindennapos problémát jelent, holott az esetek többségében gyorsan és hatékonyan kezelhető, ártalmatlan panaszról van szó.

Sérülések

Gyakran előfordul, hogy rágás közben vagy baleset, hirtelen a fejet érő ütés hatására véletlenül ráharapunk a nyelvünkre. Az olyan rohamok formájában jelentkező betegségek következtében, mint az epilepszia szintén előfordulhat a nyelv sérülése.

A szövetek roncsolódásának mértékétől függően a gyógyulás ideje néhány naptól egészen egy hétig is terjedhet – ekkorra lesz újra teljesen fájdalommentes a nyelvünk. Gyorsíthatjuk a gyógyulást langyos sós vizes öblögetéssel, ami ráadásul fájdalomcsillapító hatással is bír.

(X) hirdetés

Amennyiben a nyelv vérzéses, mély sebet okozó sérülést szenved, érdemes orvosi segítséget kérnünk, komolyabb traumák esetén ugyanis szükség lehet a nyelv összeöltésére is.

 Szájpenész

Szájpenésznek vagy szájgombának a szájüregben elszaporodó Candida albicans gombafaj okozta panaszokat nevezzük. A fertőzés átterjedhet a torokba, sőt akár az emésztőrendszerbe is. A szájpenész leggyakrabban csecsemőknél és leggyengült immunrendszerrel rendelkező személyeknél alakul ki.

A Candida gomba elszaporodása sárgás-fehéres színű lerakódás formájában mutatkozik meg, ami a nyelv mellett jelentkezhet a szájüreg bármely területén.

(X) hirdetés

Szájpenész gyanúja esetén forduljunk orvoshoz, aki gyógyszeres kezeléssel enyhíti a tüneteket. Legyünk türelemmel, a teljes gyógyuláshoz akár két hétre is szükség lehet.

A szájüregi gombás fertőzéseket érdemes minél gyorsabban megszüntetni, kisgyermekeknél ugyanis a Candida albicans gombafaj és a Streptococcus mutans baktériumfaj együttes elszaporodása elősegíti a gyorsan terjedő gyermekkori fogszuvasodás kialakulását, mely gyakran a tejfogak tömeges pusztulásához és elvesztéséhez vezet.

Afta

A legtöbben életünk során megtapasztaljuk milyen az, amikor szájüregi fekély, más néven afta alakul ki a nyelv alatti területeken, a torokban, az ajkakon vagy az arc belső felének nyálkahártyáján.

Az afta jellemzően kis, kerek, fehér foltként jelentkezik, melyet vöröses udvar vesz körül, gyakran fájdalmassá teszi az étkezést és a nyelést. Nem fertőző.

Egyelőre az orvostudomány nem tud egyértelmű magyarázatot adni az afta kialakulásának okára, bizonyos körülmények azonban biztosan elősegítik az afta megjelenését az arra hajlamos személyeknél:

  • fűszeres, savas ételek és italok fogyasztása,
  • érzelmi stressz,
  • betegség miatti legyengült szervezet,
  • hormonális változások, különösen hölgyek esetében.

Általában az afták maguktól gyógyulnak, jóllehet elősegíthetjük a szövetek regenerálódását vény nélkül kapható helyi fájdalomcsillapító készítményekkel, langyos sós vizes öblögetéssel vagy speciális szájöblítőkkel.

Amennyiben az afta folyamatosan visszatérő, komoly fájdalommal társuló panaszként jelentkezik évente több alkalommal, érdemes háziorvoshoz vagy fogorvoshoz fordulni panaszainkkal.

Herpesz

A Herpes Simplex vírus által előidézett bőrelváltozás szintén sokakat érintő probléma, különösen azért, mert fertőző betegség. Bőr általi érintkezéssel könnyedén átadható másoknak a megbetegedés, ami apró, csoportosan megjelenő, folyadékkal teli hólyagocskák képében mutatkozik meg, majd gyógyulása során a bőrfelületen var képződik.

Sajnos attól, mert valakinél nincsenek látható tünetei a betegségnek, még hordozhatja azt, sőt át is adhatja másoknak például érintés, puszi vagy csók által, pohár, evőeszközök, szívószál közös használatával.

A herpesz jellemzően az ajkak külső felületén tűnik fel, de érintheti a nyelvet is – fájdalmas, bizsergő, égő érzetet idézve elő.

A szájüregen kívül jelentkező herpeszt kezelhetjük vény nélkül kapható krémekkel, tapaszokkal, azonban a szájüregen belül megjelenő herpesz gyógyszeres kezeléséhez konzultáljunk szakorvossal – antivirális gyógyszerekre lehet szükségünk a tünetek enyhítéséhez, a gyógyulás felgyorsításához.

Későbbi életünk során a herpesz még számos alkalommal felütheti a fejét, hiszen aki egyszer herpeszvírussal fertőződik meg, az élete végéig bármikor számíthat a herpesz kialakulására.

Égő száj szindróma

Az égő száj szindróma égő, zsibbasztó, bizsergő érzés formájában jelentkezik a szájüregben, jóllehet külsőleges, szemmel látható tünet nem észlelhető a beteg szájában. A fájdalom, kellemetlen érzés akár hónapokig, évekig is problémát okozhat.

Egyelőre tisztázatlan az égő száj szindróma kialakulásának pontos oka, azonban bizonyos környezeti és egészségügyi tényezők hozzájárulhatnak a panasz kialakulásához:

  • a szervezet allergiás reakciója bizonyos ételekre vagy fogászati anyagokra,
  • cukorbetegség,
  • pajzsmirigy megbetegedés,
  • savas reflux,
  • szájszárazság,
  • egyes hiánybetegségek, pl. vashiány.

Az égő száj szindróma kezeléséhez egyes betegségek kizárása szükséges, majd a tapasztalt tünetek súlyosságától függően javasolható terápiás forma.

Nyelvgyulladást okozó megbetegedések

Számos nyelvgyulladást (glossitis-t) okozó megbetegedést ismerünk, mely során a nyelv fájdalmát tapasztalhatjuk. A kezelési forma mindig függ a panaszt kiváltó okoktól.

Térképnyelv

A térképnyelv jóindulatú, a nyelvet érintő felszíni elváltozás, mely során a nyelvet borító apró papillák egyes területeken eltűnnek, így sima felszínű, vörös léziók jönnek létre, melyeket fehér vonal határol – így adva térképszerű kinézetet a nyelv felszínének.

Előfordul, hogy a térképnyelvtől szenvedő páciensek a nyelv fájdalmát is tapasztalják, ekkor helyi érzéstelenítő hatású szerekkel vagy vényre kapható, kortizon tartalmú gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek.

A betegség hátterében álló ok egyelőre ismeretlen, jóllehet bizonyos összefüggést már sikerült igazolni a térképnyelv és a pikkelysömör között – de ettől függetlenül is kialakulhat a nyelv felszíni elváltozása.

A térképnyelv nem fertőző és önmagában nem von maga után komolyabb egészségügyi következményeket.

Medián romboid nyelvgyulladás

A medián romboid nyelvgyulladás a nyelv középső területén megjelenő, sima felszínű, vöröses színű elváltozás. Gyakran egyáltalán nem okoz panaszokat, így diagnózisára elsőként az orvosi rendelőben vagy a fogorvosi székben kerülhet sor egy rutin ellenőrzés során. Kevésbé szerencsés esetben az elváltozás hatására a nyelv fájdalmát tapasztalhatja az érintett, különösen étkezés közben.

Mivel a medián romboid nyelvgyulladást vélhetően gombás fertőzés okozza, a tünetek kezeléséhez gombaölő hatású terápiára van szükség – főként akkor ha a panaszok nagyon erős fájdalmat okoznak.

Allergiás reakciók

Bizonyos ételallergiák, rovarcsípés-allergiák okozhatnak akut vagy hirtelen kialakuló nyelvgyulladást, ami a nyelv dagadásához vezethet, akadályozva a szabad légzést. Az ilyen típusú allergiás reakcióval azonnal forduljunk orvoshoz!

Vitaminhiány

Egyes tápanyagok vagy vitaminok hiánya (pl. hemoglobin, vas, B-12 vitamin) okozhat nyelvgyulladást. Ennek igazolásához és kezeléséhez orvosi szakvéleményre, laborvizsgálatra van szükség.

Daganatos megbetegedések

A nyelv területén kialakuló daganatos elváltozások okozhatnak fájdalmat. A tumorok jellemzően duzzanat, csomó, fehér területek formájában jelentkeznek és gyakran okoznak egyéb panaszokat is, például zsibbadást, fájdalmat vagy spontán kialakuló vérzéseket.

A nyelven megjelenő tumorok lehetnek jóindulatúak és rosszindulatúak egyaránt, a diagnózishoz általában biopsziára van szükség. Amennyiben daganatos elváltozásra gyanakszunk, mielőbb forduljunk orvoshoz panaszainkkal!

Item added to cart.
0 items - Ft