A nyál, mint a jövő diagnosztikai eszköze

Segít minket a rágásban, evésben, beszédben, hozzájárul a vírusok és szájüregi betegségek elleni védekezésben, ám ezeken túl a nyál kiváló diagnosztikai eszköz is egyben. Elegendő egy kis mennyiségű nyálminta és pontosan meghatározhatjuk DNS állományunkat, stressz szintünket vagy épp bizonyos betegségek jelenlétét a szervezetünkben. A Kalifornia Egyetem új Karának feladata éppen az, hogy feltérképezze a nyálban, mint diagnosztikai eszközben rejlő lehetőségeket.

nyaldiagnosztika

A hormonokból, enzimekből, DNS-ből és más anyagokból felépülő nyálból szinte minden adatra fényt deríthetünk, amiket egy vérvizsgálatból lehetne, csak épp szúrás és tű nélkül – mondja Dr. Douglas Granger, a Kalifornia Egyetem professzora. A szakértő nemrég költöztette át tudományos intézetét az Arizona Egyetemről Kaliforniába, ahol nagy volumenű támogatást kapott kutatási területe.

Habár Dr. Granger elismert szakértője a területnek, fiatal kutatóként nem ez volt az elsődleges szakmai ambíciója. Mivel fő területe a pszichológia és a szociális viselkedés volt, kezdetben olyan módszer után kutatott, mellyel stresszmentesen vizsgálhatja a gyermekek viselkedészavarainak biológiai faktorait – így esett a nyáldiagnosztikára a választása.

(X) hirdetés

Mivel akkoriban a nyáldiagnosztikai módszerek még igen primitívek és megbízhatatlanok voltak, Dr. Granger úgy döntött, két kollégájával együtt megalapítja a Salimetrics nevű vállalatot, ahol nyáldiagnosztikai eszközöket fognak gyártani.

Azóta munkája világszerte hozzásegítette a kutatókat a nyáldiagnosztikai vizsgálatok alkalmazásához és fejlesztéséhez; jelenleg megközelítően 135 projekt fut párhuzamosan, számos területet felölelve a gazdaságtantól az állattanig.

Dr. Granger szerint a nyál a jövő diagnosztikai anyaga. Ezt támasztják alá azok a felhasználási lehetőségek, mint a házi szívbetegség diagnosztikai eszköz, mely a nyál C-reaktív fehérjeszintjét mérve jelzi a felhasználónak, ha fennállhat a szívbetegség gyanúja.

(X) hirdetés

Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy a nyálteszt egyelőre nem képes teljes körűen helyettesíteni a vérvizsgálatokat. Hiába több szempontból előnyösebb, bizonyos kémiai anyagok szintjének vizsgálatához továbbra is a vér a legprecízebb diagnosztikai eszköz.

Az elmúlt években mégis egyre nőtt az alternatív laboratóriumi vizsgálatok száma. Ilyen újszerű találmány az „ubreath” névre keresztelt eszköz is, ami az emberi leheletből olyan specifikus biomarkerek nyomait képes azonosítani, melyek kizárólag egy-egy betegséghez köthetők.

A vérvizsgálattal szemben tehát a nyál vagy a lehelet olyan fájdalom- és stresszmentes diagnosztikát tesznek lehetővé, melyek hamar népszerűvé válhatnak, éppen ezért számos kutatás folyik a korszerű vizsgálati módszerek kifejlesztéséhez.

A jelenleg elérhető nyáldiagnosztikai tesztekkel egyes hormonok szintjét, alkoholszintet illetve a HIV vírus jelenlétét már most magabiztosan elemezhetjük, de a folyamatos kutatások egy nap talán lehetővé teszik egyes daganatos megbetegedések (pl. a szájüregi rák, végbéldaganat) vagy az Alzheimer kór gyors és korai diagnózisát.

Item added to cart.
0 items - Ft