Nanokristályokkal megerősített élethű üvegkerámia korona

Mióta fogpótlások készítésével foglalkozik az orvostudomány, a feladat mindig kétoldalú volt: először is törekedni kell a minél élethűbb, minél természetesebb koronák, fogsorok kialakítására, másrészt pedig mindezt olyan anyagból kell megvalósítani, ami bírja a rágás közben fellépő óriási erőhatásokat. Erre a két problémára egyszerre nyújthat megoldást az üvegkerámia koronák új generációja, amit egy speciális nanokristály szerkezet tesz jóval szilárdabbá az elődjénél.

Teljesen élethű, kissé áttetsző élű üvegkerámia fogpótlás. /Kép: thayerdental.com/
Teljesen élethű, kissé áttetsző élű üvegkerámia fogpótlás. /Kép: thayerdental.com/

A jénai Friedrich Schiller Egyetem professzora, Dr. Christian Rüssel kémikus és a szintén jénai központú Otto-Schott Intézet csapata indította meg azt a kutatási sorozatot, melynek legfőbb célja az volt, hogy a legesztétikusabbnak tartott üvegkerámia fogpótlásokat az eddiginél jóval erősebbé tegyék, hiszen ahogy a szakember mondja, ezek a saját fogunkhoz hasonlóan idővel elkopnak és könnyen megsérülnek. Megoldásképp egy olyan nanokristály szerkezettel rukkolt elő a szakértő csapat, ami úgy tűnik, sikerrel átültethető a fogászatba is, hiszen esztétikuma mellett kiváló szilárdsággal bír.

Rüssel professzor közleményében elmondta, a ma használatos kerámiákhoz képest ötször olyan erős anyagot sikerült kifejleszteniük. Egy fogpótlás nem csak attól lesz élethű, hogy az árnyalata megegyezik a fog árnyalatával, hanem hogy áttetszőségében is hasonlít az eredeti fogra. Mert ha jobban megfigyeljük, fogaink élének szerkezete kissé áttetsző, amit az üvegkerámián kívül más anyagok nem képesek élethűen megidézni a fogpótlásokon.

(X) hirdetés

Ahhoz, hogy az újítás bekerüljön a fogtechnikusok laboratóriumába is, még néhány kísérletre ugyan szükség van, de szerencsére a jelenleg elérhető, fémmentes megoldásokra sem lehet panaszunk.

Item added to cart.
0 items - Ft