Mit üzen a fogselyem?

Azok, akik aktívan használnak fogselymet, nagyon jól tudják, hogy fogköztisztítás nélkül csak félmunkát végzünk fogmosáskor. Ha szeretnénk, hogy fogaink és fogínyünk minél tovább megőrizze az egészségét, ideje odafigyelnünk arra is, hogy fogköztisztítást követően milyen a fogselymünk állapota.

Floss

A FOGSELYEM HASZNÁLATA

A fogselyemmel meg kell tanulni bánni; vélhetően ez az egyik legnehezebb fogköztisztító módszer mind közül. Ugyanakkor sem a fogköztisztító kefe, sem pedig a szájzuhany nem képes a szorosan álló fogak közötti ún. kontaktpontok (két szomszédos fogfelszín találkozási pontja) megfelelő tisztán tartására.

Ha szeretnénk elkerülni az ilyen szűk helyeken vagy torlódott fogak környékén kialakuló, lepedékfelhalmozódás miatti fogszuvasodást, fogkőképződést és ínygyulladást, akkor érdemes mielőbb elsajátítanunk a fogselyem megfelelő használatát.

(X) hirdetés

Néhány alapszabály:

  1. Mindig fogmosást követően fogselymezzünk!
  1. A szál ugyanazon szakaszát soha nem használjuk két fogközben egymást követően, ezzel ugyanis átszállíthatjuk a bakteriális lepedéket egyik fogközből a másikba.
  1. Válasszunk viaszolt fogselymet! Ha kezdők vagyunk, különösen fontos, hogy könnyedén tudjuk elmozdítani a fogközökbe vezetett fogselymet, éppen ezért érdemes viaszolt fogselymet vásárolni. Különösen fontos ez akkor, ha szűk vagy torlódott fogközökkel rendelkezünk.
  1. Keressünk speciális fogselymeket! Gondolnánk vagy sem, egy fogszabályzósnak teljesen más típusú fogselyemre van szüksége, mint egy fogpótlással rendelkezőnek vagy egy normál fogsorú személynek.

 

A legfőbb fogselyem típusok:

normál fogselyem

(X) hirdetés

fogselyem fogszabályzóhoz

fogselyem implantátumhoz/fogpótláshoz

automata fogselyem

keretes fogselyem

 

A FOGSELYMEZÉS TECHNIKÁJA

Fogmosást követően készítsünk elő egy 30-50 cm-es fogselyem darabot. A fogselyem egyik végét tekerjük fel bal kezünk mutatóujjára, a másik végét a jobbra, úgy, hogy a két mutatóujj között egy 4-5 cm-es szakasz feszüljön ki.

Ezt a kifeszített fogselymet finom mozdulatokkal illesszük be fogközünkbe, majd függőleges irányú mozgatással távolítsuk el a fogközünkbe tapadt lepedéket. Fontos, hogy  soha ne fűrészelő, vízszintes irányba mozgassuk a fogselymet, hanem próbáljuk a fogaink oldalsó éle mentén függőlegesen haladni. Minden fogközben két fogunk felszíne találkozik, ezért mindkettőt meg kell tisztítanunk.

Fontos, hogy minden új fogköznek új szakaszt tekerjünk le az ujjainkra csavart fogselyemből, így nem szállítjuk át egyik fogközből a másikba a lepedéket.

Egy hasznos angol nyelvű videó a fogselyem használatáról:

 

MIT ÜZEN A FOGSELYEM?

Miután elsajátítottuk a fogselymezés technikáját és magabiztosan irányítjuk a szálat a fogközeinkben, ideje megfigyeléseket tennünk a fogselyem állapotát illetően.

VÉRES FOGSELYEM

Talán az egyik leggyakoribb jelenség, amire a fogselyem használók figyelmesek lesznek, az a vérnyom a fogselyem szálán. A vérzést ilyen esetben gyulladás vagy az íny sérülése okozza.

Kezdőknél előfordulhat, hogy a fogselyem szálát annyira próbálják beerőltetni a fogközbe, hogy amikor az sikerül, a szál hirtelen becsúszik a fogközbe és felsérti a fogínyt. Az egészséges, a fogakra szorosan tapadó fogíny még ekkor sem biztos, hogy elkezd vérezni, ez inkább az enyhe vagy súlyos ínygyulladással érintett területeken fordul elő gyakrabban.

Attól, mert egy fogközünkben vérezni kezdett az ínyünk, még nem kell abbahagynunk a fogköztisztítást, sőt! Éppen az ínyvérzés a bizonyíték rá, hogy több időt kell szentelnünk a fogközeink tisztán tartására.

Ha mindennap gondoskodunk a napi kétszeri fogmosásról és az esti fogköztisztításról, akkor idővel nem kell majd az ínyvérzés miatt aggódnunk, hiszen a gyulladás is megszűnik és mi is egyre gyakorlottabbak leszünk a fogselymezésben.

KISZÁLASODOTT FOGSELYEM

Ha arra lennénk figyelmesek, hogy az épen bevezetett fogselyem egy adott fogközből mindig kiszálasodva vagy szakadva távozik, akkor jobb, ha tudjuk, az adott fogközben valamelyik fogunk szuvasodásnak indult.

A szuvas fog koronája kezdetben csak meggyengül, felpuhul, majd az elszaporodó baktériumok és savak kikezdik a fogzománcot, mire annak szerkezete elkezd fokozatosan leépülni, elpusztulni.

Mivel a fogközök területét otthoni körülmények között nehéz átvizsgálni, ismét adjunk hálát fogköztisztítási szokásainknak, hiszen a fogselyem vékony, finom szála könnyen beleakadhat a szuvasodás által sértett fogzománcba, melynek eredményeként kiszálasodott vagy szakadt fogselymet tarthatunk a kezünkben.

RAGACSOS LEPEDÉK A FOGSELYMEN

Amikor fogmosást követően fogselymezünk, meglepően sok ételmaradékot és lerakódást tudunk eltávolítani a fogselyemmel, ami egyértelművé teszi, hogy önmagában a fogmosás nem elegendő a teljeskörű szájápoláshoz.

Míg a fogselyem szálára tapadó, apró ételmaradékok teljesen megszokottak, addig az egybefüggő, nyállal keveredő, nagyobb mennyiségű, ragacsos lepedék figyelmeztető jele lehet a fokozott plakk képződésnek.

Mivel hátsó fogainknál a fogközeink is szélesebbek, ezeken a területeken könnyebben felhalmozódik nagyobb mennyiségű lepedék, ami eltávolítás híján baktériumkolóniák kialakulását eredményezi.

Ha nem gondoskodunk mindennap a fogközök megtisztításáról, akkor számolnunk kell az ínygyulladást, fogszuvasodás vagy fogkőképződés veszélyével.

Amennyiben a fogselyem szálán rendszeresen nagyobb mennyiségű, egybefüggő lepedéket találunk, úgy érdemes lehet fogköztisztító kefére vagy szájzuhanyra váltanunk, mert ezeken a területeken valószínáleg szélesebbek a fogközeink, ahol viszont hatékonyabbak a fenti módszerek. A tág fogközökben, fogpótlások környékén előfordulhat, hogy a fogselyem vékony szálával csak ide-oda tologatjuk a lepedéket, de valójában nem tudjuk hatékonyan kimozgatni onnan.

KELLEMETLEN SZAGÚ FOGSELYEM

Ha egyik-másik fogközünkből fogköztisztítást követően a fogselyem szálát büdösen húzzuk ki, ideje ellátogatni fogorvosunkhoz, ez ugyanis azt jelenti, hogy az adott területen már kialakult fogszuvasodásunk vagy ínygyulladásunk van.

A kellemetlen szagot ez esetben a fogszuvasodásért, ínygyulladásért felelős baktériumok elszaporodása okozza, melyet hiába távolítunk el minden nap, fogorvosi segítségre is szükségünk lesz a probléma tartós megszüntetéséhez.

Item added to cart.
0 items - Ft