Melyek a leggyakoribb tévhitek a gyökérkezeléssel kapcsolatban?

Ha már gyökérkezelésre van szükségünk, nagy a baj – gondoljuk. Pedig ez az egyik legnagyszerűbb fogmegtartó eljárás, amit jelenleg ismerünk, szinte minden esetben elkerülhető vele a fog kihúzása, mégis sokan – a beavatkozást megelőző fájdalmas tünetek miatt – rossz emlékként gondolnak rá. Arról nem is beszélve, hogy mennyi téves elképzelés kering a köztudatban a gyökérkezeléssel kapcsolatban.

„A gyökérkezelés fájdalmas.”

Ha az emberek a fogorvosi székben ülve meghallják, hogy gyökérkezelésre lesz szükségük, egyből az ezzel járó fájdalomra gondolnak. Pedig a beavatkozás maga nem fáj, a kellemetlen érzést egyedül a fogban lévő fertőzés okozza, a beavatkozással pont a fájdalom szüntethető meg. A gyökérkezelés alapvetően fájdalommentes, hiszen helyi érzéstelenítővel teljesen elzsibbasztható az érintett terület.

(X) hirdetés

 

„Mivel a fogideget eltávolították, nem érezhetek semmiféle fájdalmat.”

Sokan gondolják úgy, hogy ha egyszer gyökérkezelték egy fogukat, azzal a továbbiakban nem érezhetnek fájdalmat. Ez nem igaz. Az helyes, hogy nem lesz érzékeny a hideg vagy meleg ételekre, italokra, de néhány nappal a kezelés után a fog környéke érzékeny lehet. Ha esetünkben is ilyesmi történne, keressük fel fogorvosunkat, aki különböző gyógyszerekkel csökkentheti a kialakult gyulladást.

 

„Miért szenvedjek a gyökérkezeléssel, ha végül úgy is ki kell húzni a fogamat?”

(X) hirdetés

Téves elképzelés, hogy minden gyökérkezelt fogat ki kell húzni. A valóság az, hogy a legtöbb fog megmenthető ezzel a beavatkozással.

 

„Nem fáj a fogam, így nincs szükség gyökérkezelésre sem.”

Sok fog, ami gyökérkezelésre szorul, egyáltalán nem okoz fájdalmat, ez viszont még nem azt jelenti, hogy a fog teljesen rendben van. A fogorvosok vizsgálati módszereikkel könnyen megállapíthatják, hogy a fogbél (pulpa) károsodott vagy fertőzött-e. Ebben az esetben akkor is szükség lehet gyökérkezelésre, ha egyébként a fog nem fáj. Figyelmeztető jel lehet például, ha valamelyik fogunk körül kiütésszerű elváltozás (ún. sipoly) jelenik meg, ez egyértelműen jelzi a gyulladás jelenlétét. Maga az elváltozás egyébként jön és megy és még fájdalmat sem okoz, ettől függetlenül mégis szükség van a gyulladás megszüntetésére. Ha ilyen tünetet vélünk felfedezni, mindenképp forduljunk fogorvoshoz.

 

„Ha gyökérkezelésen estem át, nem kell visszamennem a fogorvoshoz.”

A gyökérkezelést minden esetben próbatömés majd végleges tömés, esetleg korona felhelyezése követi. Az ideiglenes tömés bár megvédi a fogat a további fertőzésektől, arra nem alkalmas, hogy évekig a fogunkban maradjon.

Item added to cart.
0 items - Ft