Lézeres fogfehérítés – Minden, amire kíváncsi vagy!

2018-10-05T11:29:55+00:00 2018. október 5.|Fogászati kezelések, Fogászati lézer|

Napjaink egyik legígéretesebb, ám legköltségesebb esztétikai eljárása a lézeres fogfehérítés. Elődeihez képest jóval hatékonyabb és biztonságosabb, ám az ára meglehetősen drága, épp ezért nem árt megismernünk egy kicsit alaposabban, milyen lehetőségeket rejt magában a lézerrel végzett fogfehérítés.

lezeres fogfeherites

 

A lézeres fogfehérítés menete

Az eljárás nagyban hasonlít az otthoni vagy más, rendelői körülmények között is végezhető módszerekhez. A fogat (egyet vagy akár egy teljes fogsort) hidrogén-peroxid tartalmú ecsetelővel kezel a szakorvos, melyet aztán lézerfénnyel világít meg, így az anyag nem csak a külső rétegekbe, tehát a fogzománcba, hanem mélyebbre, a dentinhez is eljut, ezzel biztosítva a tartósabb, hatékonyabb eredményt (fogaink eredeti árnyalatát nem a zománc, hanem a dentin színe határozza meg).
Ha sikerült létrehozni a kiválasztott színt a kezeléssel, egy fluoridos ecsetelést is kapnak a kezelt fogak, így a fogzománc jóval ellenállóbb lesz a későbbiekben.

 

A lézeres fogfehérítés időtartama, tartóssága

hirdetés (X)

Bár maga az eljárás egyetlen ülésben elvégezhető, akár 1 órát is igénybe vehet. Utókezelésekre vagy otthoni teendőkre azonban nincs szükség, noha a végeredmény akkor a legtartósabb, ha otthon is odafigyelünk a mindennapos szájápolásra.
Egy-egy lézeres fogfehérítés tartóssága 1-2 év, ez nagyban függ a szájhigiénés szokásainktól, életmódunktól (például dohányzás, rendszeres kávé – vagy vörösbor-fogyasztás), vagy bizonyos gyógyszeres kezelésektől (a tetraciklin tartalmú antibiotikumok mellékhatásaként például jelentkezhet a fogak elszíneződése).

 

A lézeres fogfehérítés ára

Igen drágán, 120-150 ezer forinttól indul a lézeres fogfehérítés ára. A költségeket nem csak a lézerberendezés magas ára vagy a felhasznált professzionális alapanyagok minősége indokolja, hanem a terápiás forma hatékonysága is, hiszen a kevésbé korszerű, esetleg otthon is használható eljárásokkal megközelítően 4-6 árnyalatot, míg a lézeres eljárással akár 8-12 árnyalatot is világosodhat a fogaink színe.

Lézeres fogfehérítés előtt és után. /Kép: eshomdds.com/

Lézeres fogfehérítés előtt és után. /Kép: eshomdds.com/

Ellenjavallatok

Nem csak a lézeres eljárásra, hanem általában a kémiai fogfehérítő eljárásokra is igaz, hogy vannak esetek, amikor nem javasolt a beavatkozás elvégzése. Ilyen lehet:

– várandósság, szoptatás,

– bizonyos allergiák (pl. hidrogén-peroxid allergia),

– fiatal életkor (16 éves kor alatt nem javasoltak a kémiai fogfehérítő eljárások, eddig ugyanis a fogidegek növekedésben vannak, nem érdemes kockáztatni a sérülésüket, ami fogérzékenység kialakulásához vezethet),

– sérült, szuvas fog (a fogszuvasodást vagy letört fogakat előbb kezelni kell, csak utána vághatunk bele a fogfehérítő eljárásba),

– egészségtelen íny (visszahúzódott, érzékeny vagy gyulladásban lévő fogíny mellett nem javasolt a fogfehérítő eljárás, előbb kezelni kell ezeket a problémákat),

– túlságosan elszürkült fogak (a sárgás elszíneződések általában jobban reagálnak a fehérítésre, mint a szürkés-barnás árnyalatok – utóbbi kialakulhat tetraciklin tartalmú gyógyszerek mellékhatásaként is, ebben az esetben konzultáljunk a fogorvosunkkal, milyen reális elvárásaink lehetnek a kezeléssel kapcsolatban).

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!