Leukoplakia – okok, tünetek, kezelés

A szájüregi leukoplakia nem más, mint a nyálkahártya laphámjának elszarusodása, melynek következtében fehér foltok jelentkezhetnek az arc belső felén, a nyelven, az ínyen vagy az ajkakon.

leukoplakia

Fehér foltokat azonban nem csak leukoplakia, hanem más szájüregi betegségek vagy környezeti tényezők is okozhatnak, például dohányzás, szájpenész vagy a szájüreg kiszáradása (dehidratáció), ezért fontos, hogy szakorvosra bízzuk a diagnózist.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint a leukoplakia olyan fehér színű szájüregi lézió, melynek eredete nem köthető semmilyen más ismert betegséghez. Éppen ezért a leukoplakia kifejezést gyakran mint gyűjtőfogalmat használják a szájüregben található fehér foltok leírásához.

(X) hirdetés

LEUKOPLAKIA TÜNETEI

A leukoplakia vastag, domború, plakk-szerű, nem letörölhető fehér foltok képében jelentkezik a szájüreg nyálkahártyáján, ami elszarusodhat, berepedezhet. A foltok átlátszó és szürkés árnyalatot is felvehetnek, de legalább egy területen rendelkeznek tiszta, jól körülhatárolható széllel.

A megbetegedés főleg férfiakon, 40-50 éves kor körül fordul elő. Jellegzetes a szájzugban háromszög alakban megjelenő forma, melynek csúcsa hátrafelé tekint.

Bár a fehér foltok igen zavarók lehetnek, a leukoplakia általában fájdalommentes jelenség. Az elszíneződött területek érinthetik az arc belső felét, a fogínyt, a nyelv alatt található szájfenék területét illetve a nyelvet, az ajkakat, a fogsorok érintkezési vonalát is. Leukoplakia jelentkezhet a test egyéb területein is, jellemzően a nemi szervek környékén.

(X) hirdetés

A leukoplakia egy fajtája az ún. hajas sejtes leukoplakia, ami főként a legyengült immunrendszerű páciensekre jellemző. Ilyenkor a fehér területek bolyhos, szőrzetszerű kinézetet vesznek fel. A hajas sejtes leukoplakia fájdalommentes, azonban az immunrendszer extrém gyengeségére utal, így gyakran a HIV és AIDS betegségek első tünete, de a mononucleosis (az egymagvú fehérvérsejtek kóros megszaporodása a vérben) illetve az Epstein-Barr vírus jelenlétére is utalhat.

A fizikai sérülések következtében kialakuló kis méretű, fehér területek különösen gyakoriak a szájüregben, azonban azok nem tévesztendők össze a leukoplakiával. A szájüregi gombás fertőzés (szájpenész) szintén hasonló, fehér foltok kialakulását eredményezi.

A LEUKOPLAKIA KIALAKULÁSÁNAK OKA

A leukoplakia kialakulásának pontos oka egyelőre tisztázatlan, ám valószínű, hogy a krónikus irritáció lehet az egyik legfőbb bűnös a tünetek jelentkezéséért. A szájüregi szövetek folyamatos irritációja, károsodása a laphám megvastagodásához és megnagyobbodásához vezethet és gyakran keratintermelődés is társul a jelenséghez.

Sok egyéb betegséghez hasonlóan a leukoplakia kialakulását sem egyetlen, jól meghatározható ok eredményezi, a dohányzás jóllehet, az egyik legmarkánsabb faktor a tünetek hátterében. Általánosságban elmondható, hogy bármi, ami irritálja, károsítja a szájüregi szöveteket, leukoplakiát okozhat.

A leukoplakia hátterében álló lehetséges okok:

– dohányzás,
– humán papillomavírus (HPV),
– immunrendszer-gyengeséget okozó tényezők (HIV, kemoterápia, szervátültetés),
– aftát, fekélyt okozó tényezők,
– forró italok, ételek okozta súlyos vagy gyakori égési sérülések,
– abrazív szájápolási szerek (fogfehérítők, polírozók) elhúzódó, túlzott használata,
– rosszul illeszkedő műfogsor, fogszabályzó, retenciós készülék,
– éles, recés, sérült fogfelszínek,
– szteroid inhalátorok túlzott vagy elhúzódó használata,
– rossz szájhigiénia,
– túlzott mértékű alkoholfogyasztás,
– arc- vagy nyelvharapdálás.

A LEUKOPLAKIA DIAGNÓZISA, KEZELÉSE

A leukoplakia diagnózisához először ki kell zárni minden más potenciális tényezőt, melyek hasonló tüneteket okozhatnak (szájpenész, lichen planus, fehér szivacsos anyajegy, leukoedema, archarapdálás). A szakorvos fizikai vizsgálatot végez, illetve leukoplakia gyanúja esetén biopszia elvégzését javasolhatja, mellyel kizárható a rákos megbetegedés.

Amennyiben a daganatos elváltozás kizárható, az alábbi kezelési módok állnak rendelkezésre:

– szájhigiénia javítása,
– dohányzás elhagyása,
– fehér területek sebészi úton történő eltávolítása,
– immungyengeséggel összefüggő esetben gyógyszeres kezelés,
– daganatos sejtek jelenléte esetén további vizsgálatok elvégzése.

LEUKOPLAKIA MEGELŐZÉSE

– dohányzás, szivarozás, pipázás kerülése,
– alkoholfogyasztás kerülése,
– rutin önvizsgálat,
– rutin fogászati ellenőrzések, tisztítások,
– abrazív szájhigiénés termékek kerülése (pl. fogfehérítők, szájöblítők),
– fogban található lyukak, egyenetlenségek javítása,
– fogszabályzó, fogsor, híd illeszkedésének biztosítása,
– szájüregi sérülések tisztán tartása,
– forró italok, ételek kerülése,
– kemény cukorkák, éles felületű élelmiszerek fogyasztásának kerülése,
– egészséges, kiegyensúlyozott étrend betartása,
– allergén élelmiszerek kerülése,
– védekezés szexuális együttlétek során.

Item added to cart.
0 items - Ft