Kinek vannak a legegészségesebb fogai Európában?

Egy nemrégiben közzétett európai országokat vizsgáló tanulmány szerint az olasz, a német és a spanyol emberek fogai a legegészségesebbek Európában. A három ország a Qunomedical digitális platform által szerkesztett index élén áll, melynek összeállítása során országonként pontozták az emberek szájüregi egészségét, figyelembe véve az azt befolyásoló környezeti és életmódbeli tényezőket is.

A Qunomedical kutatói 24 európai uniós tagállam, valamint az Egyesült Királyság és Svájc lakóinak szájhigiéniáját és az azt befolyásoló tényezőket vizsgálták.

Az országokat a Legegészségesebb Fogak Indexén helyezték el, mely a rendelkezésre álló fogászati adatokon túl olyan tényezőket is figyelembe vett, mint a fogászati ellátáshoz való hozzáférhetőség, a fogászati ellátóhelyek és iskolák száma, a fluoridációs stratégiák, az alkohol-, és cukorfogyasztási szokások, valamint a dohányzás.

(X) hirdetés

Olaszország került az összesített index első helyére, holott szájüregi egészség tekintetében* a 26 vizsgált ország közül csak hetedik lett a rangsorban (100-ból 83 pont). Növelte azonban a mediterrán ország összesített értékeit a fogászati ellátóhelyek magas száma: 100 000 lakosra 77 darab fogászat jut Olaszországban. Az egy főre eső éves alkoholfogyasztás a 15 éves vagy annál idősebb olaszok körében átlagosan 7,5 liter; a 15 éves vagy annál idősebb lakosok 23,7%-a dohányzik és az egy főre eső átlagos cukorfogyasztás 27,2 kg évente.

A második helyen Németország végzett, szájüregi egészség tekintetében 100-ból 97,9 ponttal. Az országban 100 000 lakosra 82 darab fogászati ellátóhely jut, az egy főre jutó eves alkoholfogyasztás 13,4 liter átlagosan, ami majdnem a duplája az olasz adatnak; a 15 éves vagy annál idősebb lakosok 30,6 %-a dohányzik és az átlagos német 36,9 kg cukrot fogyaszt évente.

Spanyolország lett a bronzérmes: szájüregi egészség tekintetében 100-ból 85,1 pontot szerzett, a mediterrán országban 100 000 lakosra 72 fogászati ellátóhely jut. Az egy főre jutó éves alkoholfogyasztás a 15 éves vagy annál idősebb lakosok körében 10 liter átlagosan, ugyanezen korcsoport tagjainak 29,3%-a dohányzik és egy átlagos spanyol 23,4 kg cukrot fogyaszt évente.

(X) hirdetés

Magyarország a 12. helyen végzett. Míg szájhigiénia tekintetében országunk 100-ból mindössze 57,4 pontot szerzett, kiderült az is, hogy 100 000 lakosra 60 fogászati ellátóhely jut. Az egy főre jutó éves alkoholfogyasztás a 15 éves vagy annál idősebb lakosok körében 11,4 liter, ugyanezen korcsoport 30,6 százaléka dohányzik, éves cukorfogyasztásunk azonban mindössze 14,2 kg, ami a résztvevő 26 ország adatai közül a legalacsonyabb.

Lettország, Szlovákia és Horvátország a legalacsonyabban rangsorolt országok az indexen.

*A szájüregi egészség minősítéséhez használt DMFT index megmutatja, hogy egy vizsgált alanynak hány szuvas, hiányzó és tömött foga van.

Item added to cart.
0 items - Ft