hirdetés (X)

Kellemetlen lehelet fogmosás után – Ismerős?

2018-11-07T08:16:07+00:00 2018. november 7.|Fogászati panaszok, Szájszag|

A legtöbben nem csak fogaink tisztasága, de leheletünk frissessége miatt is szeretünk fogat mosni. Pedig előfordulhat, hogy fogmosás után egy órával már nem is érezzük olyan üdének a leheletünket, sőt, inkább kellemetlennek tartjuk. Ne aggódjunk, a hiba valószínűleg nem velünk lesz, hanem a fogkrémünkkel, szájöblögetőnkkel.

kellemetlen lehelet fogmosas

A furcsa jelenségért a szájüreg kiszáradása a felelős, ha ugyanis nincs elegendő mennyiségű nyál a szájban, a baktériumok elszaporodhatnak, ami kellemetlen szájszagot eredményezhet. A legtöbbször három vegyi összetevőre kell odafigyelnünk, ha el szeretnénk kerülni a fogmosás vagy öblögetés utáni rossz leheletet.

 

1. Alkohol

Nagyon sok szájöblögető alkohollal készül, ami bár jó szolgálatot tesz szájüregünk fertőtlenítésekor, sajnos elég hamar kiszárítja a nyálkahártyát. Szerencsére ma már rengeteg alkoholmentes szájvizet lehet kapni, ha legközelebb ilyen problémánk lenne, nyugodtan váltsunk terméket!

hirdetés (X)

 

2. Nátrium-lauril szulfát

A nátrium-lauril-szulfátnak a habosításon kívül – ami pusztán látványelem – nem sok haszna van, ráadásul egyesek kifejezetten kerülik a túl habos szájápolási termékeket. És úgy tűnik, valahol nekik lesz igazuk, hiszen a nátrium-lauril szulfát (SLS) szintén hajlamos kiszárítani a szájüreget.

 

3. Fluorid

Bár a tudomány szerint az egyik legfontosabb szájhigiéniai összetevőről van szó, legalább annyit pletykálnak a káros hatásairól, mint a jótékonyakról. Noha annyira kis mennyiség kerül a fogkrémekbe és szájvizekbe, hogy normál körülmények mellett nem szabad semmiféle káros mellékhatásnak jelentkeznie, egyesek szerint a fluorid is hajlamos kiszárítani a szánkat, ami a korábban részletezett szájszárazsághoz és a baktériumok elszaporodásához vezethet.

A legjobban azzal járhatunk, ha kikísérletezzük a számunkra legkellemesebb szájápolási terméket, amire azonban óriási szükségünk van, hiszen élelmiszereink minősége és összetétele, táplálkozási szokásaink jellege nem engedi meg, hogy ne gondoskodjunk fogaink tisztán tartásáról.

Természetesen a kellemetlen leheletnek és a szájszárazságnak lehet számos más oka is, a fent tárgyalt okok főként azokra vonatkoznak, akiknél a szájszag csak fogmosás vagy öblögetés után jelentkezik.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!