Így hangsúlyozd a mosolyod! – A professzionális rúzsozás alapszabályai

Egy jól megválasztott árnyalatú, megfelelő minőségű rúzzsal tökéletesen kihangsúlyozhatjuk megnyerő mosolyunkat, egészséges fogainkat. Egy nő életében szinte bármilyen alkalom megfelelő ahhoz, hogy egy ízléses sminkkel kiemelje szépségét. Lássuk, melyek a rúzsozás legfőbb alapszabályai!

ruzsvalasztas

Kezdj a hidratálással!

Legyen szó bármilyen típusú rúzsról, csak akkor fog jól mutatni, ha ajkunk egészséges és megfelelően hidratált. Az ajakápolás aranyszabályai:

– Soha ne aludjunk el sminkkel az arcunkon/szánkon!

(X) hirdetés

– Mindig mossuk le az előző réteg rúzst a szánkról, mielőtt az új réteg felkerülne! Ehhez használhatunk sminklemosót, vagy meleg szappanos vizet.

– Közvetlenül a rúzs felkenése előtt győződjünk meg róla, hogy semmilyen szennyeződés, zsír- vagy olajfolt nincs az ajkunkon.

– Rendszeresen végezzünk bőrradírozást az ajkainkon is.

(X) hirdetés

– Ha nincs rajtunk rúzs, akkor színtelen ajakápolóval, ajakbalzsammal hidratáljunk!

Igyunk elegendő mennyiségű vizet, hogy ne cserepesedjen ki az ajkunk!

Válaszd ki a megfelelő színt!

Sokan nem is gondolnák, pedig a megfelelő színű rúzs kiválasztása az arc és az ajkak természetes színárnyalatával kezdődik, sőt, legalább ilyen fontos a hajszínünk is. Az, hogy mi a trend vagy mi tetszik másokon, már sokkal másodlagosabb – mindig igazítsuk személyes adottságainkhoz a rúzs színének kiválasztását!

elenk rozsaszin ruzs
Divatosak az élénk rózsaszín/narancs rúzsok, de okosan válasszunk árnyalatot!

– Kerüljük a túlzott csillogást! Nem csak modernebb, de jóval ízlésesebb benyomást kelt egy matt árnyalatú rúzs, amit maximum ajkaink természetes hidratáltsága tesz csillogóvá. A túlságosan csillogó rúzsok ráadásul olyan összetevőket tartalmazhatnak, melyek hamar kiszárítják az ajkakat.

– Ha élénk színű rúzst keresünk, inkább ajkaink természetes árnyalatát, ne pedig arcbőrünk színezetét vegyük figyelembe. A cseresznye, a vörös és a korall inkább a fakó, halvány rózsaszínes ajkakon tűnik majd vonzónak, míg akiknek az ajka természetesen inkább vöröses árnyalatú, nyugodtan választhatnak erősebb színeket, például erős rózsaszínt vagy narancsot. A sötétebb ajakszínnel rendelkezők biztosra mehetnek a téglavörös és a burgundi árnyalatokkal.

A korall megfelelő árnyalata jól áll a halvány bőrszínű hölgyeknek.
A korall megfelelő árnyalata jól áll a halvány bőrszínű hölgyeknek.

– A natúr rúzsok akkor állnak jól a viselőjének, ha nem teljesen azonosak, hanem kissé élénkebbek vagy mélyebb árnyalatúak, mint a bőrszín. Ha fehér a bőrünk színe, válasszunk enyhén rózsaszínes árnyalatokat, míg a sötétebb arcszínű hölgyek jobb, ha a bézs árnyalatai mellett döntenek.

Sötét hajszínhez és sötét szemekhez jól illő natúr árnyalat.
Sötét hajszínhez és sötét szemekhez jól illő natúr árnyalat.

Sötét rúzsokat manapság egyre ritkábban viselünk, nem keltenek túl fiatalos benyomást, ráadásul kevés alkalom van, ahol igazán jól mutatnak. Ha ragaszkodunk a sötéthez, válasszunk ízléses barnát vagy mélyvöröst, vállalkozó kedvűek lila árnyalatot is kereshetnek – bár ez már tényleg ritkán mutat jól.

Ritka a jól megválasztott sötét árnyalatú rúzs, de nem lehetetlen.
Ritka a jól megválasztott sötét árnyalatú rúzs, de nem lehetetlen.

– Teljesen másképp mutat ugyanaz az árnyalatú rúzs egy szőke vagy egy mélyvörös hajú személyen. Általános hajszín-bőrszín és rúzs párosító szabályok:

Szőke haj, halvány bőrszín – A vörös és a burgundi élénkebb árnyalatai
Szőke haj, sötét bőrszín – Vörös árnyalat, rózsaszín jegyekkel
Sötét haj, halvány bőrszín – Vérvörös és burgundi árnyalatok
Sötét haj, sötét bőrszín – Rubinvörös és terrakotta árnyalatok
Barna haj, világos bőrszín – Világos színek, a narancs halvány árnyalatai
Vörös haj, sötét bőrszín – Tűzvörös és barna árnyalatok
Fekete haj, sötét bőrszín – Bordó és eperszín árnyalatok

Nyugodtan helyettesíts! A hőn áhított vörös rúzs helyett – ami nem áll jól mindenkinek – választhatunk mély árnyalatú rózsaszínt, élénk málnát, melyek ugyanolyan figyelemfelkeltőek lehetnek. Tavasszal és nyáron kísérletezhetünk a matt fuksziával és a korallal is.

Rúzsozz úgy, mint a profik!

Ha ajkaink megfelelően hidratáltak és sikerült kiválasztanunk a számunkra legelőnyösebb árnyalatú ajakrúzst, jöhet is a neheze: rúzsozzuk ki magunkat úgy, mintha egy kozmetikai szalonban lennénk!

– Kezdjünk az alapokkal! Vigyünk fel egyenletesen egy kis alapozót vagy púdert az ajkainkra, ezáltal nem csak tartósabb hatást érhetünk el, de tökéletesen tud érvényesülni a kiválasztott rúzs színárnyalata is.

Ajakkontúrt csak érettebb bőrrel rendelkezőknek hasznos és érdemes használni, hiszen így megakadályozható a rúzs elmosódása az apró, ajkak körüli ráncokban, ráadásul, ha nem csak az ajak körvonalát, hanem az egész ajkat átsatírozzuk a ceruzával, sokkal tartósabb lesz a rúzsunk. FIGYELEM! Csak a rúzzsal azonos árnyalatú szájkontúrt szabad választanunk, ma már nem divat az ajkak sötétebb árnyalatú kontúrozása.

Kezdhetünk kontúrozással, de aztán a ceruzával azonos színű rúzst használjunk!
Kezdhetünk kontúrozással, de aztán a ceruzával azonos színű rúzst használjunk!

Kezdjünk középről! A rúzst lehetőség szerint ecsettel vigyük fel, ajkaink középső területéről kiindulva: először az alsót majd a felsőt rúzsozzuk ki.

Ne vigyünk fel túl sok rúzst egyszerre. Ha egyenlően akarjuk eloszlatni a rúzst az ajkainkon, cuppantsuk össze alsó és felső ajkunkat, így sokkal természetesebb hatást kelthetünk.

Dolgozzuk el a széleket! Hogy ne legyen túl mesterkélt a megjelenésünk, ajkunk körvonalait kissé dolgozzuk el az ujjunkkal – ügyelve rá, hogy ne maszatoljuk szét – így az ajakrúzs a megjelenésünk természetes része lesz.

– Hogy minden felesleges rúzst eltávolítsunk az ajkunkról, fogjunk egy papírtörlőt és itassuk fel a nélkülözhető sminket az ajkainkról.

A tökéletes smink összhangban van adottságainkkal, személyiségünkkel és az alkalommal is, melyen viseljük.
A tökéletes smink összhangban van adottságainkkal, személyiségünkkel és az alkalommal is, melyen viseljük.

– Végül még egy fontos szabály teljes megjelenésünkre vonatkozóan: egyszerre csak egy valamit hangsúlyozzunk! Ha erős árnyalatú rúzst választottunk, akkor maximum egy kis szempillaspirál kerüljön a szemünkre, amennyiben úgy döntünk, hogy szemeinket hangsúlyozzuk, akkor viszont döntsünk halvány árnyalatú, natúr színek mellett!

Item added to cart.
0 items - Ft