Gyökérkezelt fog fájdalma – Hogyan lehetséges?

A köztudatban régóta meghonosodott az a gondolat, hogy egy gyökérkezelt fog semmilyen körülmények között nem fájdulhat meg, hiszen gyökérkezelés során az idegek eltávolításra kerültek, melyek így nem képesek közvetíteni a fájdalom ingerét. Ez a kijelentés azonban nem fedi a teljes valóságot és bizony egy gyökérkezelt fog is okozhat panaszokat.

gyokerkezelt fog fajdalom

A gyökérkezelés célja

Gyökérkezelés során azért kerülnek eltávolításra a fog belsejében található idegek, mert azok valamilyen bakteriális fertőzöttség hatására begyulladtak. A gyulladás jelentkezhet akár fájdalom nélkül is, de jellemzően fogfájás vagy tályog kialakulása, esetenként az arc duzzanata is jelezheti a kezelendő problémát.

A fogidegek szerepe a maradó fogak teljes kifejlődését követően a hideg-meleg ingerek átvitele, így ha gyökérkezelés során ezektől az idegektől megválunk, az érintett foggal többé nem érzékeljük a hideg-meleg ingereket és ideális esetben a fájdalmat sem.

(X) hirdetés

A gyökérkezelésnek hála a fog idejében megmenthető s megfelelő töméssel vagy koronával akár életünk végéig megőrizhetjük a kezelt fogat.

A gyökérkezelés folyamata

A gyökérkezelés többlépcsős folyamat, ezért két-három alkalomra legalább szükség lesz, mire megtörténik a fogidegek teljes eltávolítása, a terület megtisztítása és a fogpótlás (tömés vagy korona) elkészítése.

Mivel van egy- és több gyökércsatornával rendelkező fogunk is, így a fogidegek száma eltérő lehet, akár egyénenként is. Azért, hogy a kezelőorvos megbizonyosodjon róla, hogy a gyulladást sikerült teljesen megszüntetni és minden fogideg eltávolításra került, ideiglenes fogtömést szokott behelyezni az érintett fogba, s csak ezután készül el a végleges fogpótlás.

(X) hirdetés

Gyökérkezelt fog fájdalmának oka

Több esetben is előfordulhat, hogy a gyökérkezelt fogunk megfájdul:

– Gyökérkezelést követő normál fájdalom: bármennyire is furcsán hangzik, gyökérkezelés után akár 1-2 hétig is tapasztalhatunk tompa fájdalmat az érintett területen. Ennek időtartama és intenzitása attól függ, hogy mennyire volt fertőzött az adott fog és a környező ínyszövet.

Kezelése: mivel természetes gyógyulási folyamatról van szó, ilyen esetben nincs szükség további beavatkozásokra, meglévő panaszainkat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal kezelhetjük.

 

– Gyökérkezelt fog fájdalma harapáskor: ha akkor fájdul meg gyökérkezelt fogunk, amikor éppen rágunk, harapunk, összezárjuk alsó – és felső fogsorunkat, akkor valószínűleg az elkészült fogtömés, korona nem illeszkedik megfelelően.

Kezelése: a fogtömés/korona illeszkedési problémáinak javításához szakemberre lesz szükségünk, ezért keressük fel azt a fogorvost, aki az eredeti pótlást elkészítette. Ideális esetben egy pár perces csiszolással fájdalommentesen kezelhető a probléma.

 

– Gyökérkezelt fog éles fájdalma: ha gyökérkezelt fogunk éles, jellemzően hideg vagy meleg inger miatt kialakuló fájdalmát tapasztaljuk, ami több héttel a gyökérkezelés után is érezhető, akkor könnyen elképzelhető, hogy egy addig észrevétlen fogideg bent maradt a fogban.

Kezelése: a bennmaradt fogideget fogszakorvosunknak kell eltávolítania, ilyen esetben konzultáljunk vele a további teendőkről.

 

Arcduzzanattal járó fájdalom: ha eredetileg úgy jelentkeztünk a gyökérkezelésre, hogy az érintett területen tályog alakult ki, ami arcduzzanatot eredményezett, akkor igen komoly gyulladás csillapodására van szükségünk. Általában a gyökérkezelés után az arc duzzanata is enyhül, majd teljesen eltűnik, ám előfordulhat, hogy nem múlik el, vagy tovább erősödik.

Kezelése: ilyen esetben a gyulladást még nem sikerült teljesen megszüntetni, ezt jelzi az arcduzzanat és a fog fájdalma, ekkor további kezelésekre, akár antibiotikum kúrára is szükség lehet (erről minden esetben a kezelőorvos dönt).

 

– Átsugárzó fájdalom: az is lehet, hogy egy másik fog által átsugárzott fájdalmat érzékelünk, pedig meg mernénk rá esküdni, hogy a gyökérkezelt fogunk a ludas.

Kezelése: ekkor természetesen azt a fogat kell kezeltetnünk, ami a fájdalmat indukálja, s ezzel megszűnnek panaszaink.

Gyökérkezelt fog gyógyulásának segítése

A gyökérkezelést végző szakember általában részletesen tájékoztat minket, hogy mire figyeljünk oda a gyökérkezelés után.

Kerülnünk kell néhány napig az érintett oldalon való rágást, főleg, ha komoly gyulladás után regenerálódik a szervezetünk. Ilyenkor az íny szövetei is gyulladtak lehetnek, ezért próbáljunk minél kevesebb külső hatásnak kitenni fogunkat.

Fogtisztításhoz érdemes puha sörtéjű fogkefét használnunk, szintén az íny védelmének érdekében.

Fájdalomcsillapító gyógyszer vagy antibiotikum szedése részben saját igényeinktől, részben orvosunk utasításaitól függ, de minden esetben tartsuk be a betegtájékoztatón feltüntetett adagolási javaslatot.

Item added to cart.
0 items - Ft