Gyökérkezelés utáni teendők

2018-08-08T07:30:05+00:00 2018. augusztus 8.|Gyökérkezelés|

Sérült vagy gyulladt fogaink számára sok esetben a gyökérkezelés jelentheti az egyetlen megoldást, hogy ne kelljen végleg elbúcsúzni az érintett fogaktól. A gyökérkezelés általában több alkalmas kezelés, de ez függ a foggyökerek számától, a fog állapotától, anatómiai jellemzőitől illetve a gyulladás kiterjedtségétől is.
gyokerkezeles-utan

A GYÖKÉRKEZELÉS MENETE

Gyökérkezelés elvégzését többféle panasz is indokolhatja, azonban a legtöbben akkor fordulunk orvoshoz, amikor a fog belső szövetei már gyulladásban vannak, fájdalmat tapasztalunk, esetleg gennyel teli tályog alakul ki az érintett fog környékén. Gyökérkezelés során a foggyökérben található fogideget és a bakteriálisan fertőzött fogbél szöveteit távolítja el a kezelőorvosunk, ezáltal megszünteti azt a bakteriális fertőzést, ami fájdalmas panaszaink mögött húzódik.

A foggyökerek számától, az anatómiai sajátosságoktól és a gyulladás mértékétől függően egy vagy több alkalomra is szükség lehet a fogidegek teljes eltávolításához, a gyökércsatorna megtisztításához és a precíz lezáráshoz.

Ha mindez egyetlen alkalom során véghez is vihető, a gyökérkezelt fogat először ideiglenes gyógyszeres töméssel zárja le a kezelőorvos, ami egyrészt a gyulladás csillapítását szolgálja, másrészt pedig láthatóvá teszi, hogy van-e szükség további gyökérkezelésre vagy sikerült minden szövetet és ideget megfelelően eltávolítani. Az ideiglenes tömést végleges tömés vagy gyökércsapos korona készítése követi, melyek helyreállítják a fog koronáját, ezáltal a fog visszanyeri eredeti funkcióját, esztétikáját.

hirdetés (X)

GYÖKÉRKEZELÉS UTÁNI FÁJDALOM

Gyökérkezelést követően teljesen természetes, ha fájdalmat, érzékenységet tapasztalunk. Függetlenül attól, hogy a fog fájt-e a kezelés megkezdése előtt vagy sem, a baktériumok elszaporodása vagy egy-egy fertőzött törmelék bejutása a gyökércsatornába könnyen indukálhatja gyulladás, fájdalom jelentkezését az érintett fogban. Ilyen esetekben javasolt a gyökércsatorna újbóli áttisztítása, esetleg a gyökértömés cseréje.

Amennyiben kezelőorvosunk úgy ítéli, hogy további beavatkozásra nincs szükség, a gyökérkezelés utáni fájdalom néhány nap múltán egyre mérséklődik. A fájdalom csillapításához szedhetünk orvosunk által előírt gyógyszereket vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat egyaránt. A gyógyszerek szedése előtt tájékozódjunk a lehetséges mellékhatásokról és a javasolt napi mennyiségről, amit semmiképp ne lépjünk túl.

A fogtömés vagy fogkorona elkészítését követően jelentkező fájdalmat rossz illeszkedés is okozhatja, ebben az esetben az új tömés/korona nem illeszkedik megfelelően a szemközti állcsontban lévő párjához, ezáltal a harapás fájdalmassá, kényelmetlenné válhat. Ilyen esetben mindenképp keressük fel kezelőorvosunkat, aki egyszerűen és fájdalommentesen korrigálhatja a rossz záródásból adódó kényelmetlenséget.

GYÖKÉRKEZELÉS UTÁNI ÉTKEZÉS

Gyökérkezelést követően az amúgy is gyulladt, kezelt fogat kímélnünk kell a túl intenzív erőhatásoktól, melyek lassíthatják a gyógyulás folyamatát. Amennyire lehet, kerüljük a rágást az érintett oldalon, a metsző- és szemfogak esetében pedig ne harapjunk túl erősen, inkább puha állagú ételeket fogyasszunk és azokat is késsel-villával, kisebb falatokra szeletelve.

Kerüljük a rágós, ragacsos élelmiszerek (pl. karamell, gumicukor, rágógumi) fogyasztását, azok ugyanis könnyen beleragadhatnak a gyökérkezelt fogba, kilazítva az ideiglenes tömést a helyéről. Ha az ideiglenes tömés meglazul, a kitisztított gyökércsatorna ismét baktériumokkal telítődhet, ami újbóli tisztítást és kezelést igényel, ezért érdemes vigyáznunk rá. Amennyiben az ideiglenes tömés mégis kilazul vagy kiesik a helyéről, mindenképp keressük fel kezelőorvosunkat.

Gyökérkezelést követően a végleges fogpótlás, fogtömés elkészültéig kerüljük a szénsavas, erősen cukros üdítőitalok, alkoholok, kávék és teák fogyasztását, a cukros és savas közeg ugyanis kedvez a baktériumok elszaporodásának. Ha mindenképp ilyen italok mellett döntünk, fogyasszuk őket szívószál segítségével.

GYÖKÉRKEZELÉS UTÁNI ARCDUZZANAT

Gyakran előfordul, hogy a fog gyulladása nem csak fájdalmat, hanem arcduzzanatot is előidéz, amit általában gennyel teli tályog okoz. A genny eltávolítását és a gyökérkezelést követően az arcduzzanat általában magától mérséklődik, majd kb. 2-3 nap alatt teljesen megszűnik. Ha az arcduzzanat a gyökérkezelést követően nem csökken vagy fokozódik, akkor keressük fel újból kezelőorvosunkat.

GYÖKÉRKEZELÉS UTÁNI SZÁJHIGIÉNIA

Gyökérkezelést követően ugyanúgy figyeljünk oda szájhigiéniánkra, mint korábban. A napi kétszeri fogmosás, egyszeri fogköztisztítás hozzátartozik a normál szájhigiéné fenntartásához. Fogmosáshoz választhatunk puha sörtéjű fogkefét, mellyel óvatosan megtisztíthatjuk a kezelt fog területét is. Nem érdemes elhasználódott, bakteriálisan erősen szennyezett fogkefét használnunk, érdemes új fogkefére váltanunk.

Amennyiben szájüregünkben gennyel teli tályog is kialakult a gyulladás következtében, érdemes lehet klór-hexidin tartalmú terápiás szájöblítőt használnunk a gyökérkezelés ideje alatt. A klór-hexidin kiválóan fertőtlenít, segít elpusztítani a szájüregi baktériumokat, megszüntetve a szájüregi gyulladásokat.

A GYÖKÉRKEZELÉS SIKERESSÉGE

A gyökérkezelés 90-95 százalékban sikerrel kivitelezhető, így az érintett fog megmenthető. Vannak olyan bonyolult esetek (kiterjedt gyulladások, eltört foggyökerek, szűk gyökércsatornák, stb.), amikor nem kivitelezhető a gyökérkezelés, ilyenkor a fog eltávolítására lehet szükség.

Fontos, hogy a gyökérkezelést mindig befejezzük, csak így válhat megmenthetővé a fog. A félbehagyott gyökérkezelés vagy a végleges tömés/pótlás elkészítésének hiánya további kezeléseket és plusz költségeket eredményezhet, hiszen a gyökérkezelt fog sérülékeny, megfelelő pótlás híján könnyen eltörik, megsérül. Megfelelő kezeléssel azonban több évtizedre garantálhatjuk a gyökérkezelt fog megtartását, a kívánt funkció és esztétika helyreállítását.

Summary
Gyökérkezelés utáni teendők
Article Name
Gyökérkezelés utáni teendők
Description
Gyökérkezelés után oda kell figyelni az étkezésre, fogmosásra, fájdalomcsillapításra. Bizonyos élelmiszerek kerülendők.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!