Fogyatékos gyermekek fogászati ellátása

Világszerte kihívást jelent a fogyatékkal élő gyermekek orvosi ellátása, a fogászati beavatkozások elvégzése pedig különösen nehéz, amennyiben a páciens nem hajlandó együttműködni a személyzettel. Spanyol kutatók Down szindrómás és Little kóros gyermekeket vizsgáltak, hogy megértsék, pontosan milyen ellátásra van szükségük a speciális igényű pácienseknek.

fogyatekos-gyerek-fogaszat

Átfogó szakirodalmi elemzések segítségével a madridi Európa Egyetem kutatói Little kóros (újszülöttkori agysérülés)  és Down szindrómás gyermekeket vizsgált. Összesen tizennégy olyan klinikai tanulmányt használtak fel, melyek korábban a fogyatékkal élő gyermekek szájhigiéniáját és szokásait vizsgálta, részletesen rögzítve a szuvas fogak számát, az íny egészségi állapotát, a fogak pozícióját vagy az azokat ért sérüléseket.

Általánosságban kijelenthető, hogy azok a gyermekek vagy páciensek, akik fizikai vagy szellemi sérüléssel rendelkeznek, gyakrabban szenvednek szájüregi betegségektől, mint egészséges társaik.

(X) hirdetés

A Little kóros gyermekeknél például jóval magasabb a fogszuvasodási  arány, mint az egészséges gyermekeknél, míg a Down szindrómás páciensek nem mutatnak az átlagosnál magasabb fogszuvasodási rátát, rájuk inkább az ínybetegségek kialakulása és a fogcsikorgatás jellemző.

Míg a maradófogak fejlődési rendellenességei főként a Down kóros gyermekekre jellemző, addig a Little kóros páciensek gyakrabban szenvednek a fogakat ért fizikai sérülésektől – derül ki a tanulmányból.

Ahhoz, hogy megelőzhessük illetve korlátozhassuk a szájüregi panaszok előfordulását, a szakértők szerint a fogyatékos gyermekeknek korai és rendszeres fogászati ellátásra van szükségük.

(X) hirdetés

Mivel világszerte egyre nő az igény a speciális fogászati ellátás iránt, az egyetem dolgozói szerint a fogászati szakembereknek pontosan meg kell ismerniük a fogyatékkal élők szájüregi sajátosságait, megfelelő képzéseken kell részt venniük illetve olyan környezetet kell kialakítaniuk, ahol a lehető legnyugodtabban, stresszmentesen kivitelezhetők a kezelések.

Jelenleg Magyarországon hat kórházban megoldott a fogyatékkal élők fogászati ellátása: Budapesten a Semmelweis Egyetemen, a Heim Pál Gyermekkórházban és a Bethesda Gyermekkórházban, illetve Szegeden, Pécsen és Debrecenben. Az állam összesen 200 millió forinttal támogatta a hat fogászati centrum kialakítását és évente 300 millió forintot különít el a kezelések támogatására.

Mivel a legtöbb fogyatékos gyermeknél és felnőttnél szinte lehetetlen a kezeléseket éber állapotban elvégezni, így a fenti ellátóhelyeken biztosított a speciális igényű páciensek altatása is.

Item added to cart.
0 items - Ft