Fogszuvasodás kezelése fúrás nélkül

A fogszuvasodás kezelésének hagyományos módját a legtöbben már jól ismerjük: az érintett szuvas területet fúróval eltávolítják majd esztétikus kompozit vagy amalgám tömőanyaggal állítják helyre a fog eredeti formáját. A Sydney-i Egyetem legújabb kutatása szerint mindez elhamarkodott és az esetek többségében túl korán alkalmazzák a fúrás-tömés klasszikus technikáját. Hétéves kutatómunkájuk szerint a megfelelő preventív eszközök segítségével 30-50%-kal csökkenthető a fogtömések gyakorisága.

fogtomes

A Sydney-i Egyetem által novemberben, a Community Dentistry and Oral Epidemiology szaklapban publikált tanulmány eredményei szerint a fogászatban évtizedek óta bevett kezelési protokoll (fúrás és tömés) hibás, az esetek 30-50%-ában ugyanis elkerülhető lenne a tömés.

„A fogszuvasodás bizonyos stádiumaiban teljesen szükségtelen, hogy kifúrjuk és betömjük a páciensek fogait” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Wendell Evans professzor.

(X) hirdetés

„Tanulmányunk világosan jelzi, hogy komoly változtatásra van szükség a fogszuvasodás kezelése kapcsán –az Ausztrál fogászatoknak lépniük kell. Eredményeinek megmutatták, hogy a preventív megközelítésnek sokkal több előnye van, mint a jelenlegi gyakorlatnak.”

„Sokáig azt hittük, hogy a fogszuvasodás nagyon gyorsan fejlődő jelenség, éppen ezért a legjobb módja, ha már korai szakaszában eltávolítjuk az érintett területet, így megakadályozva a fog szerkezetének megbomlását (lyukak kialakulását – a szerk.). Miután a szuvas területet eltávolítottuk, a területet tömőanyaggal állítottuk helyre – ez a klasszikus „fúrás-tömés” folyamata.”

„Azonban a kutatási anyagok 50 éves visszamenőleges elemzése megmutatta, hogy a fogszuvasodás nem mindig progresszív és sokkal lassabban alakul ki, mint azt korábban gondoltuk. Pédául átlagosan 4-8 évben telik, mire a fogszuvasodás a külső zománcrétegből a belső dentinhez eljut.”

(X) hirdetés

Wendell Evans professzor és csapata egy új, CMS (Caries Management Sysytem) névre keresztelt protokollt dolgozott ki, ami egészen a fogszuvasodás diagnosztizálásától, a röntgen használatán keresztül a korai fogszuvasodás kezeléséig tart (korai fogszuvasodás alatt értjük azt az állapotot, amikor a fogon már felfedezhetők a szuvasodás kezdeti jelei, azonban lyuk még nem alakult ki a területen – a szerk.).

A CMS kezelési forma négy fő aspektusa:

1. magas koncentrációjú fluorid fogorvosi alkalmazása az érintett területen,
2. otthoni fogtisztítási tanácsok átadása,
3. étkezések közötti harapnivalók és cukros üdítők fogyasztásának korlátozása,
4. kockázat-specifikus ellenőrzések.

„A CMS-t először a magas kockázati csoportba sorolható Westmead Kórház páciensein teszteltük, nagy sikerrel” – mondja Evans.

A CMS kezelési formát ezután általános fogászati rendeléseken is kipróbálták Új-Dél Wales és a főváros területén. Egy független, országos ellenőrzési program (MPP) keretében megerősítették, hogy 7 év elteltével a fogszuvasodás kockázata jelentősen csökkent a CMS-ben résztvevő betegek körében, fogtömésre pedig 30-50%-kal ritkábban volt szükség.”

„A fogszuvasodás előfordulásának és az elvégzett fogtömések számának csökkenését a páciensek érthető módon örömmel fogadták. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az új programban a páciensekre is komoly szerep hárul, hiszen a kezelés minél nagyobb sikeressége érdekében szoros együttműködésre van szükség a fogorvos és a betege között.”

Item added to cart.
0 items - Ft