Szájszárazság, fogágybetegség

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #27934 Reply
  Bakró Csaba
  Vendég

  Tisztelt Doktor úr/Doktor nő!

  Sajnos 14 éve pszichiátriai gondozás alatt állok, ami miatt rengeteg féle gyógyszert szedtem ez idő alatt. Sajnos nagyon sokat is dohányzom, kb. 2 dobozzal (leszokni nem tudok az alapbetegségem miatt – sajnos muszáj hogy rá gyújtsak, mikor úgy érzem, hogy kell, mert különben úgy érzem, megőrülök). Skizoaffektív zavart diagnosztizáltak, de nem tudom pontosan, hogy ez megfelelő diagnózis-e, mivel ezt csak a betegségem kezdetétől számított 10 év eltelte után állapították meg (holott kezdetektől jártam pszichiáterhez). De nem is ez a lényeg..
  Kb. 2016 őszén elkezdtem sűrűbben járni wc-re (pisilni), aztán egyre sűrűben és sűrűbben majd egyre nehezebben ami odáig fajult, hogy 2-szer a sürgősségin kötöttem ki teljes vizeletrekedés miatt. Ezzel egy időben, 2017 tél vége-tavasz eleje körül elkezdett kiszáradni a szám. Majd a bőröm is. Egyre fokozódó és elviselhetetlenebb lett, az urológus nem talált szervi bajt, voltunk endokrinológusnál (elvileg pajzsmirigy problémám nincs), voltam belgyógyásznál, aki cukorbetegséget és szervi elváltozást nem talált, legutóbbi laboreredmény közül a GOT/ASAT 97 (0-40),GGT 72 (0-60) és TSH 5,02 (0,27-4,20) eltérések voltak. Azóta feküdtem bent egy hétig a gyulai pszichiátrián, mert sajnos az ünnepek alatt 4-5 napig teljes vizeletrekedésem volt, aminek okát az INVEGA gyógyszernek tudtuk be, és gyógyszerbeállítás céljából vettek fel az osztályra. Itt Neurotop, Kventiax, Rivotril, Yarocen, és Pilocarpine-t állítottak be. Azóta ilyen téren jobb a helyzet, viszont a szájszárazság egyre elviselhetetlenebb. Voltam Szegeden egy magán fogászati centrumban, ahol megállapították, hogy a nyálmirigyek működnek (megnyomta és jött nyál), viszont nagyon rossz minőségű. Gombásodás elleni öblögetőt írt fel napi 2-szer, fogmosás után mert sajnos úgy néz ki, a gombásodás is kezd kialakulni. Valamint javasolta, hogy napi minimum 3 liter folyadékot (3-4 cent citromlével) igyak meg, de én ennél többet is iszok. Valamint felírt egy rágószerű valamit, amit még nem tudtam kiváltani, mert nincs hozzá alapanyag a gyógyszertárban. Kértem, hogy nem lehetne-e gyógyszert felírni, ami stimulálja a nyálmirigyeket, de ezt elutasította, mondván, hogy idővel sokkal rosszabb lenne tőle a helyzet. Viszont nekem sajnos fogágy betegségem is van, mivel régen nem megfelelő technikával mostam fogat és ledörzsöltem az ínyem alul. Főleg 2 fogamnál van olyan szinten lehúzódva, hogy már gyakorlatilag nem is nagyon tud rajta megtapadni az íny és állandó fájdalmaim vannak és a szájszárazsággal együtt ez maga a pokol. Állandóan rágózok és szomjas vagyok, de hiába teszek bármit, nem enyhül sőt inkább súlyosbodik a szájszárazság. Hova forduljak, kihez menjek, aki legalább a szájszárazság ellen tud tenni valamit? Teljesen tanácstalan vagyok, már tényleg nem tudom mit csináljak, mert bármilyen orvoshoz megyek, falakba ütközök! Tudom, hogy sok minden okozhat ilyen szintű szájszárazságot, pl. autoimmun betegség, vagy sok minden más is. A legfontosabb a szájszárazság okainak felderítése lenne, és utána már vállalnának fogíny korrekciót is (mert sajnos ilyen szájhigiéniánál ezt élből elutasították). Ki tud segíteni a problémámon? Kérem, segítsenek!

  Elnézést a hosszú levélért, de úgy éreztem, muszáj a kórtörténetemet is leírnom, mert így kaphatnak teljes képet.

  Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm szépen!

  Tisztelettel:
  Bakró Csaba

  #27944 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Csaba
  Látatlanban az esetét megítélni nem lehet. A szájszárazságnak számos oka lehet, okozhatják az ön által jelenleg is szedett gyógyszerek, mint ahogy a gombásodást is.
  Javasoljuk a fogorvosa intelmeinek betartását, és az állapot folyamatos kontrollálását, valamint a fognyaki érzékenységének kezelését.
  Üdvözlettel:

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Szájszárazság, fogágybetegség
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft