A fogkőszedés és tisztítás ajánlott gyakorisága

Akin végeztek már fogkőszedést és/vagy tisztítást, az tudja, hogy milyen nagyszerű érzés, amikor néhány perc alatt a fogaink felszíne simává és lerakódásoktól mentessé válik. Az ínyünk – megszabadulva az alá- és köré gyűlt baktériumoktól végre fellélegezhet, s újból védelme alá veheti a fogainkat. De vajon milyen időközönként érdemes megismételni a beavatkozásokat?

fogkoszedes tisztitas gyakorisaga
Polírozáskor nem csak tisztábbak, de fehérebbek is lesznek a fogaink.

A fogkőszedés és tisztítás közötti különbség

Bár a köznyelvben összeolvadt és keveredik a két fogalom, alapvetően két eltérő beavatkozásról van szó. Míg a fogkőszedést ún. depurátorral, azaz ultrahangos fogkő-eltávolítóval végzik, addig tisztítás alatt általában polírozást értünk, amihez egy hétköznapi polírfejet használnak a fogorvosok. Fogkőszedéskor a fog íny alatti, és így feletti felszínén felhalmozódó, megkeményedett szürkés-barnás lerakódást távolítják el, a polírozás alkalmával pedig egy finom szemcséjű anyaggal a fogzománc mélyebb rétegeibe rakódó szennyeződésektől szabadulunk meg.

Mikor van szükség fogkőszedésre és mikor polírozásra?

Fogkőszedésre egyértelműen akkor van szükség, ha van mit eltávolítani, azaz fogkövesedünk. Az el nem távolított fogkő ínygyulladást, ínysorvadást és fogszuvasodást eredményez, ezért egy kicsit sem javallt a fogaink felszínén hagyni. Általában fogkőszedés után bevett gyakorlat a fogak polírozása is, hiszen a felgyülemlett fogkő eltávolítását követően maradhatnak olyan egyenetlenségek a fog felszínén, melyek később jobban elősegítik az újbóli fogkő-felhalmozódást.

(X) hirdetés

Polírozásra vagy tisztításra önálló beavatkozásként általában akkor kerül sor, ha életmódunkból adódóan a fogzománc mélyebb rétegeibe túl sok szennyeződés került, ami egészségtelennek, elszíneződöttnek láttatja a fogainkat (ilyen a dohányzás, a kávé, tea és alkoholfogyasztás is), ráadásul a beavatkozás pótolja azt a minőségű tisztítást, amit mi otthon a megfelelő eszközök híján nem volnánk képesek kivitelezni. A tisztítás nem csak kiváló fogvédő eljárás, hiszen megelőzi a fogszuvasodást és a fogkő-képződést, de valóban tisztábbnak, fehérebbnek fog hatni a mosolyunk is.

A fogkőszedés és a tisztítás ajánlott gyakorisága

Fogkő eltávolítására általában félévente egyszer kerül sor (ilyenkor a legtöbb helyen a polírozást is elvégzik), de ha valaki nem hajlamos a fogkő-képződésre, tisztításra akkor is javasolt ellátogatnia legalább évente egyszer.

Item added to cart.
0 items - Ft