Fogkő eltávolítása házilag – Lehetséges?

Mivel rengeteg, gyakran téves információ kering a köztudatban a fogkőről és annak eltávolítási lehetőségeiről, megvizsgáltuk, melyek azok a módszerek, melyekkel ténylegesen eltávolítható a fogkő a fogakról. Segítenek-e a házi praktikák?

fogko-eltavolitasa-hazilag

A FOGKŐ ÖSSZETÉTELE, JELLEMZŐI

A fogkő nem más, mint megkeményedett plakk, azaz bakteriális lepedék. Az ínyszélnél (a fog és az íny találkozási pontjánál) felgyülemlett lepedék a nyálban és az ínybarázda folyadékjában található ásványi anyagok hatására megkeményedik. Fogkő képződhet az ínyszélnél (az íny felett) és az íny alatt is.

A megkeményedett fogkő egyaránt tartalmaz ásványi és organikus (celluláris) összetevőket, fő alkotóeleme a kalcium-foszfát, de bakteriális sejteket, fehérjéket, lipideket is tartalmaz, sőt életmódtól függően növényi DNS, tejfehérje, textil rostok vagy akár füst molekulák is lerakódhatnak benne.

(X) hirdetés

Jóllehet képződése során a plakkban található élő baktériumok elpusztulnak, azonban a megkeményedett, érdes fogkő ideális táptalajt biztosít a későbbi baktériumok megtapadásának, így a fogkő halmozódása folyamatossá válik.

Amennyiben túl sok fogkő halmozódik fel a fogakon, az már veszélyezteti a fogíny egészségét, ami gyulladással, sorvadással reagál a fogkő jelenlétére, ráadásul aki erősen fogköves, gyakran tapasztal kellemetlen leheletet is.

A FOGKŐ KIALAKULÁSA

Vannak olyan területek, ahol különösen gyakori a fogkő kialakulása, vélhetően a nyálmirigyek közeli elhelyezkedése miatt. Ilyen a felső rágófogak külső felszíne, jellemzően az ínyszélnél, illetve az alsó metszőfogak belső felszíne.

(X) hirdetés

Íny alatt is létrejöhet a fogkő, melynek ilyenkor feketés színezete lesz, a fekete pigmentációjú baktériumoknak köszönhetően. Ezen baktériumok sejtjeiben vasat találhatunk, ami feltehetően az ínyvérzés során a vérből válik ki.

A fogkő rétegesen halmozódik fel a fogakon, az hogy pontosan mikor és mi indítja be a folyamatot, egyelőre tisztázatlan. Míg az íny alatti fogkő ritkább, addig az ínyszélnél kialakuló, íny feletti fogkő szinte kivétel nélkül minden embernél előfordul.

A fogkő kialakulását rengeteg külső és belső tényező befolyásolhatja:

– szájápolási szokások,
– bakteriális plakk összetétele,
– örökletesség,
– étkezési szokások,
– dohányzás,
– drogok, gyógyszerek,
– betegségek,
– életkor,
– nem,
– etnikai jellemzők.

A FOGKŐ KÖVETKEZMÉNYEI

A fogkő nem csak esztétikai problémát jelent. A megkeményedett fogkő körüli örökös plakk felhalmozódás irritálja a fogínyt, ami gyulladással reagál erre. Sajnos ha a fogíny begyullad és duzzadttá, vörössé válik, már nem tapad olyan szorosan a fogfelszínre, így a baktériumok és a gyulladás egyre mélyebbre hatol, míg végül eléri a fogakat megtámasztó csontállományt. Ha a csontállomány sejtjei gyulladásba kerülnek, megkezdődik a fogágybetegség (periodontitis) és az ínysorvadás folyamata.

A FOGKŐ MEGELŐZÉSE

A fogkő megelőzésének egyik leghatékonyabb módja, ha naponta kétszer alaposan fogat mosunk és fogselymet, fogköztisztítót vagy szájzuhanyt is használunk a fogközi területek tisztán tartásához. Aki különösen hajlamos a fogkövesedésre, annak érdemes elektromos fogkefére váltania vagy elsajátítania a kézi fogmosás precíz technikáját.

A dohányzásról való leszokás, az erőteljes plakk képződést támogató ételek (pl. édességek, szénhidrátokban gazdag élelmiszerek) kerülése mind hozzájárulnak a fogkő megelőzéséhez.

A FOGKŐ HAGYOMÁNYOS ELTÁVOLÍTÁSA

A fogkő eltávolításának hagyományos és leghatékonyabb módja, ha fogorvosra bízzuk a dolgot. Speciális kézi eszközzel vagy ultrahangos depurátor segítségével gyorsan és hatékonyan eltávolítható a fogfelszínen felhalmozódott fogkő, ráadásul fogorvosunk az íny alatti területekről is képes eltávolítani a fogkövet, amire a házi módszerekkel szinte alig van esélyünk, plusz fennáll az íny és fogzománc megsértésének lehetősége is.

Amennyiben fogaink egészségesek és nem kell túlságosan mélyre hatolni a depurátorral, úgy a fogkő eltávolítása fájdalommentes beavatkozás, hiszen a fogzománc megsértése nélkül távolítható el a megkeményedett fogkő.

Amennyiben súlyosabb esetről van szó, a fogkő mélyebb területeken halmozódott fel és az íny erőteljesen gyulladt, érzéstelenítés mellett is elvégezhető a beavatkozás.

Fogkő eltávolítást végezhet fogorvos és dentálhigiénikus is.

FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁSA OTTHON

A fogkő otthoni eltávolításának megvannak a maga kockázatai. Amennyiben nem erre a célra kifejlesztett fém eszközzel próbáljuk meg eltávolítani a megkeményedett fogkövet, úgy fennáll az esélye, hogy megsértjük a fogínyt vagy kárt teszünk a fogzománcban.

A fa fogpiszkáló túl puha a fogkő eltávolításához (a fogkő nagyon kemény anyag), ráadásul törése fa szilánkot juttathat az ínyünk alá, ami fájdalmas gyulladást is okozhat. Ha otthoni fogkő eltávolítási próbálkozásaink következtében egy adott területen erős gyulladás alakulna ki, mindenképp keressük fel fogorvosunkat, hogy mielőbb megszüntesse a problémát.

A leggyakoribb házi fogkő eltávolítási módszerek között szerepel a szódabikarbóna és/vagy só használata. A források főként a por alapú anyagok dörzshatására hivatkoznak, mint fogkő eltávolító módszerre.

A szódabikarbóna valóban hatékony plakk-eltávolító tulajdonságokkal bír, azonban használata inkább a fogkő újabb rétegeinek felhalmozódása ellen nyújt segítséget. A kialakult, már megkeményedett fogkövet dörzsölhetjük bármilyen erősen, nem tudjuk eltávolítani a fogzománcról.

A másik gyakori módszer, amit házi fogkő eltávolításra ajánlanak, az a hidrogén-peroxid, különböző hígításban (ált. 3%), jellemzően vízzel vegyítve. A hidrogén-peroxid erőteljes baktériumölő hatással bír, ezért használják az egészségügyben sebtisztításra. Hatékonyságának titka, hogy oxidálja a baktérium sejtfalát, elektronokat vonva el tőle, megbontva annak kémiai szerkezetét.

A 3 százalékos hidrogén-peroxid vízzé és oxigénné bomlik le, amennyiben sebbe vagy más bakteriális területre kerül. Ilyenkor erőteljes oxigén felszabadulás és „hab képződés” tapasztalható, a hidrogén-peroxid szó szerint pezseg. Ép bőrfelületen a hidrogén-peroxidnak nincs reakciója.

FONTOS! 3%-nál magasabb koncentrációt soha ne használjunk sebfertőtlenítésre vagy szájüregi fertőtlenítésre!

A hidrogén-peroxid tehát elpusztítja a szájüregi baktériumokat és gombákat, eközben azonban a szájüregben található hasznos baktériumok is károsodhatnak, ráadásul bizonyos mértékben az egészséges szövetek is sérülhetnek, főként, ha túl hosszú ideig és túl gyakran használjuk az anyagot.

A hidrogén-peroxid a puha, még meg nem kövesedett plakkot fellazíthatja,  hiszen a baktériumok elpusztítására képes, azonban a kemény fogkövet nem képes eltávolítani a fogzománcról, hiszen az már nem élő baktériumok halmaza.

A fogkő eltávolítást ajánlatos szakemberre bízni, viszont ha a fogazatunk tiszta és fogkő-mentes, otthon valóban részt vállalhatunk a fogkő felhalmozódásának megelőzésében. A rendszeres fogmosás, amihez használhatunk szódabikarbónát tartalmazó fogkrémet, nagyban elősegíti a fogkő kialakulásának megelőzését.

A hangsúly mindenképp a jó technikán és a rendszerességen van, hiszen az el nem távolított plakk már 48 óra elteltével fogkővé keményedhet. Ügyeljünk mindennapos szájhigiéniánkra!

Item added to cart.
0 items - Ft