Fogínysejtekből növesztettek fogat brit tudósok

Hiányzó fogak pótlását segítheti majdan az az új technológia, amelyet brit kutatók dolgoztak ki: fogínysejtekből növesztettek új fogat.

foginysejt fog kepzodes

A Londoni King’s College kutatócsoportja felnőtt ember fogínyszövetének sejtjeit és egerekből vett sejteket használtak fel fognövesztéshez. Laboratóriumban még több sejtet tenyésztettek a fogínyszövet hámsejtjeiből és azt egerekből vett mesenchymális sejtekkel vegyítették. A mesenchymális sejteket úgy tenyésztették, hogy azok indukálják a hámsejteket, hogy foggá növekedjenek. Ezen sejtek kombinációját beültették egerekbbe, ahol képesek voltak hibrid – ember- és egérfogat – növeszteni, amelynek életképes gyökerei voltak – számoltak be eredményeikről a kutatók a Journal of Dental Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Kutatók már képesek voltak biofogat létrehozni embrionális őssejtekből, ám ez az eljárás nagyon drága, és a módszer klinikailag nem célravezető.

(X) hirdetés

Az új eljárást is tovább kell fejleszteni, és még évekbe telik, amíg fogorvosok a mindennapokban is használhatják az eljárást.

A kutatásban a következő lépés az lesz, hogy emberi mesenchymális sejtek könnyen hozzáférhető forrásához jussanak a szakemberek, és abból elegendőt tudjanak tenyészteni annak érdekében, hogy klinikailag jól használható technológiai szülessen könnyen.

Mesenchymális sejteket a bölcsesség fog beléből lehet nyerni, ám a legnagyobb nehézség az, hogy megfelelő mennyiséghez jussanak a szakemberek. Az általunk tett előrelépés az, hogy azonosítottunk egy sejtpopulációt, amely klinikailag használható. Most azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a mesenchymális sejtekhez való hozzájutás egyszerű módját – idézte Paul Sharpe-ot, a tanulmány vezető szerzőjét a BBC hírportálja.

(X) hirdetés

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft