A fogászati röntgen bemutatása – típusok, alkalmazási területek

Kezeléseink során előfordulhat, hogy fogászati röntgent kell készíteni a fogainkról, szájüregünkről. Leggyakrabban gyulladások, fogszuvasodás, rendellenes állású fogak vizsgálatához alkalmazható a módszer. Viszont nagy segítséget jelent fogtömések, fogpótlások minőségének ellenőrzéséhez. Szükséges még a fogszabályozás, implantáció előkészítéséhez vagy ciszták, tumorok, egyéb szájüregi rendellenességek azonosításához.

fogaszati rontgen

A leggyakoribb fogászati röntgen típusok:

Szárnyas filmre készített fogászati röntgen

Az alsó és felső fogsor, s azok találkozási pontjának felvétele, általában fogszuvasodás keresése miatt készül a vizsgálat, de megmutatja az alsó és felső fogsor illeszkedését is. Ínygyulladás vagy más ínybetegség esetén a csontállomány pusztulásának mértéke is azonosítható.

(X) hirdetés

szarnyasfilm rontgen
Szárnyas filmre készített röntgenfelvétel.

Periapikális fogászati röntgen

Az ún. periapikális (foggyökércsúcs körüli) röntgenfelvétellel a fog koronájának legfelső pontjától egészen a gyökér legalsó pontjáig mindent láthatunk, a fogat megtámasztó csontállománnyal együtt. Általában olyan íny alatti problémák azonosításához használható, melyek az állkapcsot vagy az ínyszövetet érintik, például nem megfelelően áttört fog, tályog, ciszta, tumor vagy egyéb csontállományt érintő rendellenességek.

Periapikális röntgenfelvétel.
Periapikális röntgenfelvétel.

Okkluzális fogászati röntgen

Az ún. okkluzális (rágófelszíni) röntgenkép célja, hogy a szájpadlást vagy a szájfenék területét is megmutassa. Célja lehet  még át nem tört fog, állkapocs sérülés, szájpadlás hasadék, ciszta, tályog keresése.

Okkluzális röntgenfelvétel.
Okkluzális röntgenfelvétel.

Panoráma fogászati röntgen

A panoráma röntgenfelvétel olyan széles képet ad, melyen nem csak a fogak, de az állkapocs, az arcüreg, és az orrüreg is látható. Ezek a felvételek bár megfelelőek a csontállományt érintő rendellenességek, ciszták, tumorok, fertőzések, törések vagy át nem tört fogak azonosítására, fogszuvasodás keresésére mégsem alkalmasak.

(X) hirdetés
Panoráma röntgenfelvétel.
Panoráma röntgenfelvétel.
Item added to cart.
0 items - Ft