Fogászati fúró, mint a legkellemetlenebb hangok egyike – Miért?

Londonban kíváncsiak voltak rá, vajon milyen hangokat tartanak az ott élő emberek a legkellemesebbnek és a legkellemetlenebbnek. Annyira nem csodálkozunk rajta, hogy a fogászati fúró is felkerült a kevésbé szívmelengető zajok tízes listájára, ráadásul azon belül is az élmezőnyben végzett. Vajon miért tartjuk ennyire frusztrálónak ezt, míg például más szerszámok hangját simán elviseljük?

Néha hajlamosak vagyunk túlaggódni a dolgokat.

A választ minden bizonnyal a sztereotípiák illetve a személyes rossz élmények között találjuk, valahol félúton. Egyrészt – bár szörnyű, hogy így van – generációról generációra száll a fogorvostól való félelem. Ezt hallja a gyerek a felnőttektől, rokonoktól, így ő sem fog másképp gondolni rá, ráadásul, ha nem szoktatják időben a fogorvosi székhez, és csak akkor ül oda, ha valamilyen kezelendő problémája lesz, akkor még jobban beigazolódik benne, amit annyiszor hallott, hogy ide aztán tényleg nem örömmel jár az ember.

Leggyakoribb fogászati félelmeink között előkelő helyen áll a fúrótól való rettegés, hogy miért, annak valószínűleg a rossz élményekhez van köze. A környezeti hatásokat leszámítva az egyén akkor kezd el tartani ettől a nélkülözhetetlen berendezéstől, ha fogfúrás közben valamikor fájdalmat érzett. Ilyenkor, bár a fúró tehet róla a legkevésbé, kinézzük magunknak, mint valamiféle gyűlölt elemet és már akkor összerándul a gyomrunk, ha a váróban halljuk munka közben.

(X) hirdetés

Pedig a fúrásnak nem kell fájnia. Jogunkban áll a legapróbb beavatkozáshoz is érzéstelenítő injekciót kérni (a lelkiismeretes orvosoktól kérni sem kell) amivel aztán semmit sem fogunk érezni fogaink kezelése alatt. (Különösen ajánljuk az érzéstelenítő kérését azoknak, akiknek már volt valamilyen rossz élményük.) Ha pedig megtapasztaltuk, milyen a fájdalommentes fúrás, lassan elhiheti az agyunk is, hogy a fúró hangjáról nem kell egyből a fájdalmakra asszociálnia.

A The Daily Telegraph által készített idei felmérés azt mutatja, hogy a táblán végighúzott körmök, a hányás és az autóriasztók hangja után a fogászati fúró muzsikáját tartják az angolok a legkellemetlenebb zajoknak. Reméljük, idővel nem kap majd ilyen előkelő helyezést ez az amúgy segítő célra készült orvosi berendezés.

Item added to cart.
0 items - Ft