Általános tudnivalók a fogékszerről

Előfordul, hogy valaki nem elégszik meg az egészséges, szép fogaival, ennél valami extrémebbre vágyik. Épp úgy, ahogy húzhatunk gyűrűt az ujjunkra, tehetünk fülbevalót a fülünkbe, piercinget az orrunkba, miért lenne akadály a 21. században a fogainkat is ékszerrel díszíteni? Azonban még mielőtt végleges döntést hoznánk, érdemes tájékozódni a beavatkozás részleteiről.

Fogékszer típusok

Fogékszer készülhet kristályokból, drágakőből vagy nemesfémből, esetleg ezek kombinációjából. Hazánkban leginkább a köves díszítés terjedt el, leginkább diszkrét megjelenése miatt. Persze az egyszerű kövek mérete más és más lehet, a fogorvosok inkább az apróbb ékszereket javasolják, nem csak esztétikai okokból, hanem a helyes rágás és harapás érdekében is.

(X) hirdetés

A választék óriási…

Felhelyezés előtti tudnivalók

Fogékszert csak teljesen ép és tiszta fogra helyeznek fel. Utóbbihoz nem elég az otthoni tisztítás, a fogorvos el fogja távolítani a fogkövet, az elszíneződéseket, végigpolírozza a felületet s majd csak ez után kezd hozzá a művelethez.

 

Felhelyezési eljárások

(X) hirdetés

Kétféle behelyezési módszer létezik, az egyik tartósabb, ám károsabb, a másik kevésbé maradandó, viszont semmiféle nyomot nem hagy maga után. Előbbihez a fog felszínén egy sekély üreget alakítanak ki, ebbe helyezik az ékszert, utóbbinál pedig egy speciális, fényre kötő ragasztót használnak, ekkor a fog felszíne minimálisan sem sérül.

Szakértők természetesen utóbbit ajánlják, hiszen bármennyire is divatos, esztétikus egy ilyen kövecske, egyrészt később bármikor megbánhatjuk – ebben az esetben mihez kezdünk egy üreggel a fogunkban? – másrészt pedig nem károsodik a fog, mellyel elkerülhető a későbbi fogszuvasodás, egyéb sérülés.

A ragasztott fogékszer felhelyezése gyors és egyszerű.

Ami a tartósságot illeti, a ragasztott eljárással legalább egy fél évig viselhetjük fogunk ékét, amit bármikor újra ragasztathatunk, esetleg más mintában, színben, de fontos kihangsúlyozni, hogy megfelelő szájhigiéniával akár évekig megőrizhetjük.

 

Árak

A fogékszer felhelyezésének díját döntően a fogékszer típusa határozza meg. Ha nem márkás kristályt, hanem egyszerű cirkónium követ választunk, akkor 10 000 Ft körül megúszhatjuk a dolgot, amennyiben viszont arany ékszer mellett döntünk, akkor 20- 30 000 Ft-ot is kóstálhat a felhelyezés.

[nggallery id=8]

Item added to cart.
0 items - Ft