Hogyan ápold a fogaidat, ha fogékszered vagy piercinged van?

Az egyedi megjelenést kölcsönző piercingek és fogékszerek főként a fiatal korosztály körében elterjedtek és divatosak. Aki azonban arra adja a fejét, hogy a kíváncsi tekinteteket a szájára és a fogaira irányítja, annak tudnia kell, hogy a kiegészítők miatt különös figyelmet kell fordítania a szájhigiéniájára is.

A fogzománcra felragasztott apró kövek és piercingek ugyanúgy gyűjtik a bakteriális lerakódásokat. Bár a fogékszer nem annyira ártalmas, mint az ínyt és a fogzománcot könnyedén károsító piercingek, tisztán tartás szempontjából érdemes ugyanannyi figyelmet szentelni mindkét kiegészítőre.

 

Piercingek

(X) hirdetés

Aki piercinget visel a nyelvében, ajkában vagy nyelvcsapjában, annak érdemes a fogmosások alkalmával kivennie az ékszert, s külön lefertőtleníteni azt is, hiszen a fémen különösen, de a műanyag ékszereken is könnyen megtapadnak a bacilusok – így aztán hiábavaló a fogmosás, ha a piercing körül ugyanúgy hemzsegnek a baktériumok.
A megfelelő fogmosást és fogköztisztítást alkalmanként kövesse szájvizes öblögetés is, hiszen az antibakteriális folyadékok bejutva a legapróbb résekbe a piercing helyéül szolgáló lágyrészeket is alaposan fertőtlenítik.

 

Fogékszer

Bár a fogékszer korán sincs olyan ártalmas a fogak és az íny egészségét vizsgálva, mint a sérüléseket és gyulladásokat előidéző piercingek, azt azért tartsuk szem előtt, hogy idegen tárgyról lévén szó ugyanúgy vonzza a baktériumokat. A fogszuvasodást okozó S. mutans baktérium legfőbb tápláléka a cukor, így a nap közben elfogyasztott ételek után lerakódott cukrot a baktérium ott fogja lebontani, ahol éppen letelepedett – ez esetben például a fogékszer körül. Ha azonban itt kezdi el a táplálékául szolgáló cukrot lebontani, savtermelő tulajdonsága miatt épp a hangsúlyozni vágyott metszőfogakban tehet kárt, fogszuvasodást okozva.
Ezért olyan elengedhetetlen, hogy alaposan mossuk meg a fogékszerünket, annak környékét, az ínyünket és a fogközeinket, megakadályozva a káros baktériumok megtapadását. A szájzuhany és a szájvíz-használat szintén fontos lehet, utóbbiból válasszunk antibakteriális terméket.

(X) hirdetés

 

Ellenőrzések

Félévente akkor is érdemes beülni a fogorvosi székbe, ha egyébként nincsenek szájüregi ékszereink, de aki ilyesmit visel, annak kiemelten fontos a rendszeres, szakértő ellenőrzés.

Item added to cart.
0 items - Ft