Felfedezték az arcidegzsába hatékonyabb kezelési módját

Az arcidegzsába vagy trigeminális neuralgia olyan idegi eredetű, éles, hasogató fájdalom, ami jelentkezhet az arcban és a fogakban is. A krónikus idegi fájdalom hagyományos, gyógyszeres kezelése erős mellékhatásokat okozhat. Nemrégiben a Zürich-i Egyetem munkatársainak sikerült egy olyan anyagot kifejleszteniük, ami hatékonyan csökkenti az arcideg okozta fájdalmat.

arcidegzsaba

Az éles, 1-2 másodperces rohamokban jelentkező fájdalom komolyan kimeríti az érintett pácienseket. A trigeminális neuralgia vagy hétköznapi nevén arcidegzsába az egyik legrosszabb idegi eredetű fájdalom, ami az arcban és a fogakban is indukálhat fájdalmat.

Évente 100 000 emberből 13-at diagnosztizálnak arcidegzsábával, ami csak Svájcban 1100 új esetet jelent minden évben. A trigeminális neuralgia gyakrabban érint nőket, mint férfiakat, a legtöbben regisztrált beteg nyugdíjas korú. Statisztikák szerint a sclerosis multiplex (SM) betegséggel diagnosztizált személyek 1 százalékánál alakul ki arcidegzsába.

(X) hirdetés

A fájdalmat kiválthatja érintés, éppen ezért a fájdalom gyakran jelentkezik borotválkozás, sminkelés, zuhanyzás, beszéd vagy fogmosás közben, de kialakulhat egy-egy erősebb széllökés következtében is.

Hátterében általában a trigeminális vagy V.agyideg irritációja áll, ez a koponyában futó ideg felelős az arc, a koponya és a szájüreg szenzoros idegi működéséért.

A Zürich-i Egyetem 2017-es kutatási eredményei reményt adhatnak az arcidegzsábától szenvedő betegeknek: hála egy újonnan tesztelt anyagnak, a fájdalom elviselhető szintre csökkenthető.

(X) hirdetés

A fájdalmat közvetítő jelek nátriumcsatornákon keresztül érik el az agyat, melyek az idegsejtek membránjain találhatóak. Az 1.7-es nátriumcsatorna összefüggésbe hozható a fájdalomvezető idegekkel, a nagyobb fájdalomintenzitás ugyanis magasabb csatorna aktivitáshoz köthető – tudjuk meg a The Lancet Neurology szaklapban publikált tanulmányból.

Bár ezen nátriumcsatorna blokkolása – pl. helyi érzéstelenítéssel – egyszerűen megszünteti a fájdalmat, azonban arcidegzsába esetén az érzéstelenítő injekciót a koponyaalap területére kellene beadni, ami igen nehezen érhető el. Az arcidegzsába miatt fellépő fájdalom éppen ezért szájon át adagolt gyógyszeres kezelést igényel.

Az új, BIIB074 névre keresztelt anyagot tesztelve kiderült, minél aktívabb a nátriumcsatorna, annál erősebben blokkolja azt a BIIB074. Ezzel szemben a jelenleg forgalomban lévő fájdalomcsillapítók az idegaktivitástól függetlenül blokkolják az 1.7-es nátriumcsatornát, ami gyakran nem kívánt mellékhatásokat eredményez.

„A hagyományos gyógyszerekkel ellentétben, melyek gyakran okoznak fáradtságot és koncentrációs zavarokat, a BII074 nem csak hogy hatékony, de nagyon jól tolerálható is – magyarázza Dominik Ettlin, a Zürichi-i Egyetem fogászati specialistája.

„A tanulmány következő fázisában az új anyagot jóval több alanyon fogjuk tesztelni, ami fel fogja fedni, hogy van-e remény egy jóval hatékonyabb fájdalomcsillapító eszközre” – összegzi eredményeiket a szakember.

Item added to cart.
0 items - Ft