Fehér nyelv – okok, tünetek, kezelés

Fehéres, szürkés területek kialakulhatnak a nyelv egyes területein vagy a nyelv egész felületén. Kialakulásának oka többféle állapotra vezethető vissza, melyek különböző kezelést igényelnek. A fehér nyelv általában ártalmatlan jelenség, azonban előfordulhat, hogy egy komolyabb betegség áll a panaszok hátterében.

FEHÉR NYELV OKA

1.) Nem megfelelő szájhigiénia

Leggyakrabban a fehér nyelv kialakulásának hátterében a rossz szájhigiénia áll. A nem megfelelően tisztán tartott szájüregben a nyelvet borító apró dudorok (papillák) megduzzadhatnak és begyulladnak.

(X) hirdetés

A papillák közé könnyedén szorulhat ételmaradék, lepedék, de a baktériumok és gombák is megtelepedhetnek közöttük, ami fehéres elszíneződés kialakulásához vezethet.

Szájhigiéniánk javításával megszüntethetjük a fehéres lerakódást nyelvünkön. Figyeljünk rá oda, hogy mindennap mossunk fogat, legalább reggel és este valamint naponta gondoskodjunk fogközeink megtisztításáról fogselyemmel vagy interdentális fogkefével.

Nyelvünk megtisztításához használjunk speciális nyelvkaparót, a fogkefe sörtéi ugyanis kevésbe alkalmasak a nyelv felületének egyenletes és hatékony tisztán tartására.

(X) hirdetés

2.) Szájszárazság

Szájszárazság leggyakrabban vízhiány, azaz dehidratáció miatt alakul ki, de számos egyéb állapot is okozhatja a szájüreg kiszáradását.

Előfordulhat, hogy a változókorban fennálló hormonális változások, dohányzás, esetleg állandó jelleggel szedett gyógyszerek mellékhatásaként alakul ki szájszárazság, de egyes betegségek (pl. Sjögren szindróma, HIV/AIDS, Alzheimer kór, Parkinson kór, magas vérnyomás, cukorbetegség, mumpsz) is kiválthatják a szájüreg szárazságát.

3.) Szájlégzés

A helytelen légzés szintén szájszárazság kialakulását eredményezheti, így a szájon keresztül vett levegő néhány óra alatt képes kiszárítani szájüregünket, ami egy éjszaka alatt már fehéres elszíneződések kialakulását is eredményezheti a nyelven.

4.) Dohányzás, alkoholfogyasztás

Dohányzás során a füsttel olyan idegen kémiai anyagok jutnak a szájüregünkbe, melyek megtapadnak a fogakon, a fogínyen és a nyelven, szürkés-fehéres lerakódásként jelentkezve.

A rendszeres alkoholfogyasztás dehidratáló hatású, a savas italok fogyasztása pedig felborítja a szájüreg természetes pH értékét, ami nem csak a nyelv egészségének, de a szájüreg lágyszöveteinek és a fogaknak sem tesz jót.

5.) Lichen planus

A bőrt, a nyálkahártyát és a szájüreget is érinthető autoimmun megbetegedés következtében vastag, fehéres foltok alakulhatnak ki a szájüregben és a nyelven. A fehér elszíneződéseket kisérheti afta valamint az arc belső felének és az ínynek a fájdalma.

6.) Leukoplakia

A szájüregben jelentkező leukoplakia a nyálkahártya laphámjának elszarusodása, melynek következtében fehéres foltok jelenhetnek meg az arc belső felén, a nyelven, a fogínyen illetve az ajkakon.

Leukoplakia általában valamilyen külső hatás következtében alakul ki, ilyenek a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a műfogsor viselete vagy különböző gyulladásos megbetegedések.

A fehér területek panaszmentesek, ritkán alakulnak ki komolyabb komplikációk, de érdemes a tüneteinkkel szakorvoshoz fordulni, hogy biztosak lehessünk a diagnózisban.

7.) Szájpenész vagy candida

Szájgomba következtében részben vagy egészben boríthatja a nyelvet fehéres bevonat. Kialakulásának hátterében a Candida élesztőgomba elszaporodása áll.

A gombás fertőzés hatására a nyelv mellett a szájüreg egyéb részein is megjelenhetnek a fehér foltok. Az érintett területek íze kellemetlen és fájdalmasak lehetnek iváskor és étkezéskor.

Kialakulásának hátterében állhat elhúzódó antibiotikum kúra vagy kemoterápia, de az elhanyagolt szájhigiéné és egy rosszul illeszkedő műfogsor is kedvez a gombák elszaporodásának.

Szájpenész gyakrabban alakul ki csecsemőknél, cukorbetegeknél és bizonyos gyógyszeres kezelések mellékhatásaként (pl. asztma inhalátor használata).

8.) Szifilisz

A szifilisz olyan szexuális úton terjedő megbetegedés, ami szájüregi panaszok kialakulását is eredményezheti. A kezeletlen szifilisz fehér foltok valamint fekélyek létrejöttéhez vezethet és mindenképp szakorvosi kezelést igényel.

A NYELVEN MEGJELENŐ FEHÉR FOLTOK ORVOSI KEZELÉSE

Amennyiben a fehér foltok nem mutatnak javulást a szájhigiénia javítására, a megfelelő folyadékbevitelre vagy a dohányzás, alkoholfogyasztás elhagyására, érdemes orvosi segítséget igénybe vennünk.

A szájpenészt általában gombaellenes szerekkel kezelik, ami 1-2 hét alatt látható javulást eredményez. Leukoplakia és lichen planus esetében orvosunk eleinte csak rendszeresen megfigyelést rendel el, bár súlyos esetben javasolhat kortikoszteroidokat a kezeléshez.

A szifilisz által kiváltott fehér foltok javulást mutatnak a betegségre elrendelt penicillinkúra hatására, ami elpusztítja a szifiliszt okozó baktériumokat.

FEHÉR FOLTOK OTTHONI KEZELÉSE

1.) Probiotikumok

Amennyiben elhúzódó gyógyszeres kezelés miatt emésztőrendszerünk egészsége felborult, probiotikumok szedésével segíthetünk az optimális baktériumállomány visszaállításában, ami kedvező hatással van szájüregünk egyensúlyára is.

2.) Szódabikarbónás tisztítás

Nedvesítsük meg fogkefénket majd mártsuk szódabikarbónába és ezzel dörzsöljük át a nyelvünket, a fogainkat és a fogínyt, ezáltal csökkenthetjük a fehér foltokért felelős baktériumok számát a szájüregben.

3.) Nyers fokhagyma

A fokhagyma fogyasztása segít egyes kórokozók, így a Candida gomba elpusztításában. Egyes kutatások szerint a fokhagymában található allicin nevű összetevő hatékony a Candida gomba elleni küzdelemben.

4.) Szájhigiénia javítása

A rendszeres fogmosás és fogköztisztítás mellett vezessük be a nyelvkaparó mindennapos használatát is! A nyelv hátsó részétől előre indított tisztítás rengeteg lepedéket és megtapadt baktériumot távolít el nyelvünk felületéről.

Amennyiben krónikus szájszárazságtól küzdünk, szerezzünk be speciálisan a száraz szájüreg ápolására kifejlesztett szájápolási termékeket, melyek segítenek hidratálni azt.

Item added to cart.
0 items - Ft