Fájó hiányosság: a gyerekek többsége nem visel fogvédőt sportolás közben

Sajnos sem a szülők, sem pedig a gyerekek nem figyelnek oda eléggé a sportsérülések megelőzésére. A lábvédők, könyökvédők, sisakok mára elég elterjedtek lettek, ám az arc egy különösen törékeny részére, a fogazatra nem fektetünk ekkora hangsúlyt, pedig nem csak a balesetek száma, de a sérülések kezelésére költött pénzmennyiség sem csekély.

Írország 505 általános iskoláját vonta be abba a 2012-es tanulmányba, ami finoman szólva is elgondolkodtató adatokra hívja fel a figyelmünket: az ott élő, általános iskolába járó gyerekek majd 80 százaléka abszolút nem visel fogvédőt csapatsportok közben, s valószínűsíthetően ez az arány Magyarországon sem lenne kedvezőbb.

Pedig a megkérdezett gyermekek szüleinek 95 százaléka azt mondja, csemetéje rendszeresen játszik legalább egyféle sportban. Ott a legnépszerűbbnek a futball, a kosárlabda és a nálunk kevésbé ismert kelta futball számít.

(X) hirdetés

Az Ír Fogászati Szövetség folyóiratában közzétett tanulmány adatai szerint az érintettek mindössze 22 százaléka szokott fogvédőben játszani. Míg a rögbisek 60 százaléka jobbnak látja megóvni fogait, addig a hurlingeseknél csak tízből egy gyerek visel fogvédőt, pedig a sérülésveszély ott sem csekélyebb.

A kosarasoknál sem jobb az arány, közülük mindössze 4 százalék szeretne a meccs végén ép fogakkal lemenni a pályáról.

Sajnos a szülők kétharmada szerint semmiféle előírás nincs a fogvédő viseletére sem iskolai, sem pedig klub szinten, pedig ott, ahol van efféle szabályozás, a gyerekek is sokkal engedelmesebben viselik a védőfelszereléseket.

(X) hirdetés

Tízből egy szülő azt mondta, gyermeke a tavalyi évben szerzett valamilyen sérülést sport közben, sőt, ezek fele a fogakat vagy a szájat érintette. A fogászati kezelések átlag költsége 214 euró volt gyerekenként.

A csapatsportokban szinte elkerülhetetlen, hogy ne érintkezzenek a játékosok egymással. A fogvédők bizonyítottan csökkentik a sérülések számát és komolyságát, a legjobb védelmet pedig a személyre szabott fogvédők nyújtják.

Írországban 50-250 euró között mozog az áruk, nálunk ezzel szemben 500-600 forintért már beszerezhető a legegyszerűbb típus, de 3000-4000 forintért kaphatunk személyre szabhatót is.

Egy letört, szerencsétlenebb esetben teljesen kiütött fog helyreállítása ennél jóval többe kerül (egy fogtömés 10 000 forinttól indulhat, de egy implantáció akár százezres tétel is lehet), így aztán a magyar szülőknek is illő lenne odafigyelni erre az egyszerű, ám jóval hatékonyabb védőfelszerelésre.

Item added to cart.
0 items - Ft