Mindennapos szájzuhany-használat ajánlott a fogszabályzósoknak

A rögzített fogszabályzóval rendelkezők mindennapjaihoz szükségszerűen hozzátartozik a készülék és fogaik alapos, mindennapos tisztán tartása. Nem feledkezhetnek el róla, nem vehetik félvállról, hiszen a fogszabályzó alatt és körül hamar elromlik az elhanyagolt fogazat, ráadásul az íny is jóval hamarabb begyullad. A megfelelő szájápolási eszközöket vizsgálva talán nem is gondolnánk, milyen hatékony kiegészítőt tisztelhetünk a szájzuhanyban!

Egy kanadai kutatócsoport még 2008-ban azt vizsgálta, vajon mennyire hatékonyan távolítja el a szájzuhany a rögzített fogszabályzót viselők fogazatáról a plakkot, illetve, hogy a vizsgált alanyok fogínyvérzési panaszai csökkennek-e a készülék rendszeres használatának hatására.

A szimpla vak, párhuzamos kutatásba bevont 106 alanyt véletlenszerűen három fő csoportra osztották. Az első csoport napi egyszeri, speciálisan fogszabályzóhoz ajánlott fejjel ellátott szájzuhany használatot és kézi fogmosást vállalat, míg a második csoport napi egyszeri fogselymezést, szintén manuális fogmosás mellett, a harmadik csoport pedig kizárólag kézi fogkefével tartotta tisztán fogazatát. Az összehasonlítás alapját a plakk index (PI), a vérzési index (BI) adta, kettő és négy hét elteltével értékelve az adatokat.

(X) hirdetés

A vizsgált eszközök közül minden szempontból a szájzuhany a leghatékonyabb.

A tanulmány megállapította: a második és negyedik héten csökkent a plakk index mindhárom csoport esetében, mind az egész szájüreget, mind pedig a fogközök területét vizsgálva. Mégis, határozottan látszott, hogy az első csoport esetében, akik szájzuhanyt is használtak a napi tisztításhoz, jelentősebb mértékben csökkent a plakk az érintett területeken, mint a másik két halmaz esetében. Hatékonyságát tekintve a szájzuhanyt a fogselyem követi, mely még mindig jóval alaposabb tisztaságot hagyott maga után, mint a pusztán fogkefével végzett fogmosás.

Lelkesítő az is, hogy mindhárom csoportnál, már a második hét után jelentősen csökkent a vérzési index. Ennél az adatnál szintén az a hatékonysági sorrend állt fel, mint a plakkmérési adatoknál: a legjótékonyabbnak a szájzuhany bizonyult, ezt követte a fogselyem, végül pedig a sima fogkefe. A fogközökből eredő vérzés csökkentését vizsgálva bár két hét után még a szájzuhany tűnt hatékonyabbnak, a negyedik hét végére aztán nem jelentkezett eltérés a fogselyem és a szájzuhany között.

Ha tehát vagyunk elég racionálisak és hiszünk a számoknak, akkor levonhatjuk azt az egyszerű következtetést, hogy fogszabályzósok esetében a vizsgált szájhigiénés eszközök közül a szájzuhany (ez esetben speciális fejjel ellátva) a legalkalmasabb a plakk és a fogínyvérzés csökkentésére.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft