Egészséges fogak az iskolában

Mivel a fogak egészségének fenntartása 0-24 óráig tartó feladat, nem szabad megfeledkeznünk gyermekeink fogainak épségéről akkor sem, amikor éppen nincsenek velünk, hanem az iskolában vagy óvodában vannak. Szülőként némi odafigyeléssel és egy kis előrelátással azonban hozzájárulhatunk gyermekeink szájüregi egészségéhez.

egeszseges fogak iskola

Legyen szó a frissen előbújó tejfogakról vagy a kiskamaszok maradó fogairól, a gyermekek minden életkorban ki vannak téve a fogszuvasodás és ínygyulladás veszélyének.

Sajnos napjainkban az iskoláskorú gyermekek óriási hányadának van szuvas foga, nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is. Ennek hátterében a nem megfelelő étkezési szokások és a szájápolás hiánya áll, amin azonban viszonylag gyorsan és hatékonyan változtathatunk.

(X) hirdetés

Változtassunk az otthoni étkezési szokásokon!

Az egészséges táplálkozás gyermekünk szervezetének fejlődése mellett a szájüregi egészséget is támogatja.

Mivel manapság rengeteg szénhidrátot és cukrot fogyasztunk, a gyerekek nem csak a szájüregi betegségekre lesznek hajlamosabbak, hanem az elhízásra vagy a cukorbetegségre is.

Próbáljunk meg minél több természetes forrású élelmiszert beépíteni gyermekeink étrendjébe, melyek jóval kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a kész élelmiszerek. Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, magvak vagy a tejtermékek.

(X) hirdetés

Amennyiben szeretnénk, hogy a gyermekünk az iskolában is az egészséges ételek mellett döntsön, akkor az otthoni táplálkozási szokásokkal kell kialakítanunk és formálnunk az ízlését.

Nem várhatjuk, hogy almát fogyasszon az iskolában, ha otthon soha nem eszik gyümölcsöt, csak édességeket vagy rágcsálnivalókat.

Csomagoljunk gyümölcsöket és tejtermékeket!

Természetesen az is sokat számít, hogy milyen tízórait vagy uzsonnát csomagolunk a gyermekeinknek. Ahelyett, hogy édességeket, csokoládét vagy chipszeket készítenénk a tízórais dobozba, vásároljunk inkább finom gyümölcsöket, melyek ugyanúgy kielégítik gyermekeink édesség utáni vágyát.

Ha nyers zöldségeket vagy gyümölcsöket fogyasztanak a gyerekek nap közben, azzal segítjük a fogak öntisztulási képességét is, ráadásul a kemény állagú ételek rágása közben az állkapocs fejlődését is támogatjuk.

A tejtermékek magas kalciumtartalmuknál fogva segítik a fogak és a csontok egészséges fejlődését, lúgos kémhatásuk pedig semlegesíti a szájüreg savasságát. Egy kis kiszerelésű tej vagy egy mini sajtrúd mindig elfér a csomagban és gyermekeink is hamar megszokják a tejtermékek napi fogyasztását.

Kerüljük a cukros, ragacsos ételeket

Általában a ragacsos, ropogós élelmiszerek cukrot is tartalmaznak, ami odatapadva a fogfelszínhez, gyorsan elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.

A gyakori cukorfogyasztás a lehető legrosszabb dolog, amit saját és gyermekeink fogaival tehetünk. Ráadásul nem csak a cukros ételek mellőzésére kell odafigyelnünk, hanem arra a rengeteg édes üdítőitalra, amit a gyermekek fogyasztanak.

Lehetőleg ne csomagoljunk cukros, szénsavas üdítőket vagy teákat gyermekünk csomagjába, inkább próbáljunk természetes gyümölcsleveket vagy vizet itatni gyermekeinkkel. Ha mindenképp teát szeretnénk készíteni, próbáljuk meg stevia-val vagy xilit-tel édesíteni, melyek kevésbé ártalmasak a fogaknak.

Gondoskodjunk a megfelelő szájhigiéniáról!

Az egészséges, tiszta fogakra való igény otthon kezdődik. Gondoskodjunk gyermekünk fogainak megtisztításáról minden reggel és este, bátorítsuk az önálló szájápolásra.

Mivel a gyermekek imádják utánozni a felnőtteket, természetesen nekünk is jó példával kell szolgálni – ha a gyerekek azt látják odahaza, hogy a szüleik nem mosnak fogat reggel és este, akkor felesleges és igazságtalan azt várni tőlük, hogy pedánsan tisztogassák a fogaikat.

Szerencsére sok óvodában és iskolában van lehetőség a fogmosásra – hogy ha a gyerekek megszokják otthoni körülmények között a fogmosást, akkor távol az otthonuktól is igényelni fogják a megfelelő szájhigiéniát.

Gyermekünk tisztasági csomagjába készítsünk puha sörtéjű gyermekfogkefét és az életkorának megfelelő, lehetőleg fluoridos gyermekfogkrémet is!

Item added to cart.
0 items - Ft