Bölcsességfog okozta gyulladás – tünetek, okok, kezelés

A harmadik őrlőfognak is nevezett bölcsességfogak jellemzően 18-25 év között jelennek meg az alsó és felső állcsontunkban egyaránt. Az emberi állcsontban sok esetben nincs elegendő hely a bölcsességfog előtöréséhez, ezért gyakran helytelen pozícióban helyezkednek el, ilyenkor egyáltalán nem, vagy csak részben képesek előtörni a bölcsességfogak. Minden ilyen jellegű probléma növeli a bölcsességfog okozta gyulladás kialakulásának kockázatát.

Tünetek

A bölcsességfog okozta gyulladás leggyakoribb tünetei:

– fájdalom a fogban vagy a környező területen
– fájdalom az állban vagy az arc oldalsó részén
– a fog körül megduzzad vagy kipirosodik a fogíny
– kellemetlen szájszag
– rágási nehézség
– a páciens nehezen tudja kinyitni a száját
– megduzzadt nyirokcsomók
– láz
– miután a fogorvos eltávolította a fogat sárga vagy fehér váladék ürül a foghúzás területén

(X) hirdetés

A bölcsességfog gyulladásának leggyakoribb okai

Impaktált bölcsességfog okozta gyulladás

Impaktált fognak nevezzük azokat az eseteket, amikor a fog áttörése valamilyen oknál fogva akadályozott, bölcsességfogak esetében ennek hátterében leggyakrabban a helyhiány áll.

Sok esetben a bölcsességfog bár megpróbál előtörni, a helyhiány miatt csak részben sikerül neki, ilyenkor az ételmaradékok és a fogkő felhalmozódhatnak a részben előtört bölcsességfog körül, így hajlamossá téve azt a gyulladás kialakulására.

(X) hirdetés

A részben áttört bölcsességfog körül kialakuló gyulladást orvosi szakkifejezéssel perikoronitisznek nevezik. Egy 2016-os vizsgálat szerint a perikoronitisz a 20-29 év közöttiek körülbelül 81%-át érinti.

Szuvas bölcsességfog okozta gyulladás

Fogszuvasodás miatt kialakuló gyulladás a bölcsességfogakat is érintheti.

Mivel a bölcsességfogak a száj hátsó részében helyezkednek el, ezért nehezebb tisztán tartani azokat, mint a többi fogat. Sokaknak a fogkefe által kiváltott hányinger vagy öklendezés a legkellemetlenebb, másoknak nincs elég kézügyessége vagy türelme a leghátsó fogak és az érintett fogközök rendszeres tisztításához.

A fogtisztítás akadályozottsága idővel lepedékfelhalmozódást, zománckárosodást okoz, melynek következtében a bölcsességfogak gyakran szuvasak, lyukasak.

Bölcsességfog eltávolítása utáni gyulladás

Bölcsességfog eltávolításra gyakran kerül sor, ennek oka lehet a már kialakult probléma vagy a vélhetően bekövetkező jövőbeli panaszok megelőzése.

A bölcsességfog eltávolításának helyén is kialakulhat gyulladás. Egy 2014-es retrospektív tanulmány megállapítása szerint például a bölcsességfog eltávolításon átesett emberek 8,4%-a következő kisebb komplikációkat tapasztalta:

– fertőzés
– műtét utáni vérzés
– átmeneti idegkárosodás
száraz fogmeder, mely akkor alakul ki, ha nem képződik vérrög a foghúzás helyén

Bölcsességfog okozta komplikációk

A bölcsességfog gyulladása időnként más egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Ciszták

Fogászati ciszta vagy folyadékkal teli tasak könnyen kialakulhat a bölcsességfog közelében, melynek oka leggyakrabban az impaktált fog okozta gyulladás.

Idővel a ciszták károsíthatják a közeli fogak gyökerét és az állcsontot, melyet meggyengíthetnek.

Súlyos vagy visszatérő fertőzések

Súlyos bölcsességfog okozta gyulladás az egész szájüregre, az állra, valamint a felső légutakra is átterjedhet.

Ritka esetekben a fertőzés a véráramba is bekerülhet, amit szepszisnek nevezünk és igen súlyos egészségügyi problémát jelent.

Számos fogorvos éppen ezért a bölcsességfog okozta első panaszokat követően eltávolítja a fogat a súlyos vagy visszatérő fertőzések elkerülése érdekében.

A bölcsességfog okozta gyulladás kezelése

A bölcsességfog gyulladás kezelési módja a fertőzés okától és súlyosságától függ.

A kezelés általában magában foglalja:

– az érintett bölcsességfog, valamint az azt körülvevő íny és fogak alapos tisztítását
– antiszeptikus szájvíz használatát
– antibiotikum kúrát a gyulladás okának kezelésére
– a gyulladás enyhülését követően a fog eltávolítását

A fenti módszerek segítségével a fogorvos ellenőrzés alatt tarthatja a gyulladást, azonban ezt követően is valószínű, hogy a bölcsességfogat el kell távolítani, ami segít megelőzni a további fertőzések kialakulását és a környező szövetek károsodását.

Bölcsességfog okozta gyulladás otthoni kezelése

Az enyhébb bölcsességfog gyulladás néhány napon belül magától is elmúlik. Ezen idő alatt a páciens alkalmazhat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, például paracetamolt vagy ibuprofent.

A fájdalomcsillapítókat nem ajánlott közvetlenül a fogon vagy annak közelében alkalmazni, mivel zománckárosodáshoz vezethet. A fájdalmat enyhítheti az antibakteriális szájvíz használata, mely segít kontrollálni a fertőzést és a társult gyulladást.

Nagyon fontos az érintett terület fogkefével történő alapos megtisztítása, felhalmozódott fogkő esetén orvosi tisztításra is szükség lehet.

Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

Ha a fájdalom, mely valószínűleg vagy biztosan a bölcsességfog fertőzéséből ered és 3-4 napnál hosszabb ideig tart, vagy a bölcsességfog körül megduzzad az íny, mindenképp keresse fel fogorvosát!

A fogorvos azonosítja a probléma okát és megfelelő kezelési formát javasol.

Számos ember addig halogatja a fogászati kezelést, amíg a fájdalom súlyossá válik, vagy jelentős duzzanathoz vezet. Ha ezek közül valamelyik megtörténik, sürgősségi ellátásra lehet szükség. A perikoronitisz a sürgősségi fogászati kezelések 6-9%-át teszi ki évente.

Item added to cart.
0 items - Ft