Az egycsomós fogkefe használata

Az alapos és teljes körű szájhigiéniához az egyszerű kézi fogkefén túl még számos szájápolási eszközt be kell vetnünk. Ilyen speciális fogápolási kiegészítő a fogselyem, az interdentális fogkefe és az egycsomós fogkefe is.

egycsomos fogkefe

Az egycsomós fogkefék általában kisméretű, kb. fél centiméter átmérőjű kerek fejjel rendelkeznek, melybe szorosan, egyetlen csomóba tömörítve illeszkednek a műanyag, lekerekített végű sörték.

Egycsomós fogkefével nem a hagyományos kétperces fogmosást végezzük, hiszen a fej nem elég széles ahhoz, hogy megfelelően helyettesítse a tradicionális kézi vagy elektromos fogkefét.

(X) hirdetés

Az egycsomós fogkefe felhasználási területei:
– szabadon álló fogak tisztán tartása,
– sorvégi fogak tisztítása,
– fogszabályzó megtisztítása,
– implantátumok tisztán tartása,
– koronák, hidak tisztítása.

 

1. Szabadon álló fogak tisztán tartása egycsomós fogkefével

Ha foghúzás miatt szabadon álló fogunk van, aminek egy vagy több szomszédja hiányzik, akkor észrevehettük az érintett fog körüli íny duzzanatát és előfordulhat, hogy a hiány miatt a fog megdőlt valamelyik irányba.

(X) hirdetés

Ilyenkor bár elsődleges a szóló foghiány pótlása, amíg elkészül a fogpótlás, addig is érdemes odafigyelni az érintett fog tisztán tartására, amihez kiváló segítséget nyújt az egycsomós fogkefe.

Apró méretű fejével és erős sörtéivel könnyedén körbetisztíthatjuk az érintett fog minden felszínét, ezzel csökkentve a lerakódott plakk mennyiségét, enyhítve az íny duzzanatát, gyulladását.

Ha a fog meg is dőlt valamilyen irányba, akkor különösen fontos az alapos tisztítás, mert a szabálytalan állású fogfelszíneken hamarabb kialakulhat a fogszuvasodás.

 

2. Sorvégi fogak tisztítása egycsomós fogkefével

A sorvégi fogakat azért kell rendszeresen megtisztítanunk egycsomós fogkefével, mert a hátsó területeket általában senki nem képes olyan hatékonyan tisztán tartani, legyen szó manuális vagy elektromos fogkeféről.

Ezért olyan gyakori a hátsó fogak szuvasodása, hiszen a mély barázdákba vagy oldalsó felszínekre tapadt lepedék eltávolítása nehézkes. Egycsomós fogkefével hatékonyan megtisztíthatjuk ezeket a területeket is, megóvva értékes rágófogainkat a fogszuvasodástól.

Az egycsomós fogkefével alaposan megtisztíthatjuk a sorvégi fogak nehezen elérhető felszíneit. /Kép: Trolldental.com/
Az egycsomós fogkefével alaposan megtisztíthatjuk a sorvégi fogak nehezen elérhető felszíneit. /Kép: Trolldental.com/

 

3. Fogszabályzó megtisztítása egycsomós fogkefével

Fogszabályozás során extra figyelmet kell szentelnünk a szájhigiéniánknak, hiszen a fogaink felszínéhez ragasztott fogszabályzó (legyen szó külső vagy belső rögzítésű készülékről) elősegíti a bakteriális filmréteg (plakk) felhalmozódását.

A fogainkra tapadt baktériumok az étkezések során elfogyasztott cukrokkal táplálkoznak, lebontásuk közben savakat termelnek, melyek meggyengítik a fogzománcot és elindítják a fogszuvasodás folyamatát.

Azért, hogy a fogszabályozás végeztével szabályos állású és egészséges fogaink legyenek, egycsomós fogkefével tökéletesíthetjük szájápolási szokásainkat. A hagyományos fogmosást követően az egycsomós fogkefével benyúlhatunk a fogszabályozó készülék alá és hatékonyan eltávolíthatjuk a fogzománcra és a fogszabályozó készülékre tapadt ételmaradékokat, lerakódásokat.

A fogszabályzó készülék tisztán tartásához kiváló segítséget nyújt az egycsomós fogkefe. /Kép: Milleniumdentalpractice.com/
A fogszabályzó készülék tisztán tartásához kiváló segítséget nyújt az egycsomós fogkefe. /Kép: Milleniumdentalpractice.com/

 

4. Implantátumok tisztán tartása egycsomós fogkefével

Legyen szó egyetlen implantátumra rögzített szóló fogpótlásról vagy többtagú híd, esetleg egy teljes fogsor rögzítéséről, az egycsomós fogkefére mindhárom esetben óriási szükségünk van.

Az implantátumok élettartamát nagyban befolyásolja szájhigiéniánk. Ha nem távolítjuk el napi rendszerességgel a fogazatunkra rakódott plakkot, akkor a baktériumok és a lepedék elősegíti a fogkőképződést illetve az ínygyulladás kialakulását, ami idővel az implantátumok meglazulásához, kilökődéséhez vezethet.

Ha egyetlen műgyökérre felépített koronánk van, akkor nem szabad megfeledkeznünk a fogköztisztításról (interdentális fogkefével vagy fogselyemmel), de egycsomós fogkefével is segíthetjük a fogpótlás tisztán tartását. A kétperces fogmosást követően tisztítsuk meg a szóló korona oldalsó- és rágófelszínét is.

Amennyiben több implantátumra rögzített híddal rendelkezünk, akkor a híd alatti területek tisztán tartásának kulcsa szintén az egycsomós fogkefe. A megfelelő szájhigiéniával nem csak az implantátumok körüli gyulladást előzhetjük meg, hanem elkerülhetjük a kellemetlen szájszag kialakulását is, amit a híd alá szoruló ételmaradékok okozhatnak.

Ha esetünkben teljes fogsor rögzítését oldották meg műgyökér beültetéssel, akkor két eset fordulhat elő: a fogpótlást kipattinthatjuk vagy a protézis a fogorvos által rögzítésre került a rendelőben.

Ha a protézist ki tudjuk pattintani a helyéről, akkor a ínybe rögzített műgyökeret és környékét alaposan átmoshatjuk hagyományos fogkefével és egycsomós fogkefével is. Amennyiben a protézis fix és csak fogorvos tudja levenni, akkor az egycsomós fogkefével próbáljunk meg benyúlni a fogsor alá és eltávolítani onnan a lepedéket, lerakódásokat. Ilyen esetben a féléves fogászati ellenőrzés és tisztítás személyes higiéniánk miatt kiemelten fontos!

 

5. Koronák, hidak tisztítása

Ha ragasztott koronával vagy híddal rendelkezünk, a szájápolási teendőink szintén speciálisak. A koronák és hidak környékének tisztán tartása nem pusztán higiéniai kérdés, hiszen a fogpótlások alá jutó baktériumok és lepedék előidézheti az ínygyulladás, a fogszuvasodás kialakulását.

Szóló ragasztott koronát a rendszeres napi kétszeri fogmosás mellett egycsomós fogkefével is körbe kell tisztítani és nem szabad megfeledkezni a fogköztisztításról sem.

Ha többtagú ragasztott koronával, azaz híddal rendelkezünk, akkor a fogmosást követően meg kell próbálnunk a lehető legalaposabban megtisztítani a fogpótlás belső és külső felszínét is, kiemelt figyelmet szentelve az íny vonala és a koronák találkozási pontjára.

Ha korona vagy híd mellett indul meg az ínygyulladás vagy az ínysorvadás, akkor nem csak egészségünket, hanem fogpótlásunk tartósságát is veszélyeztetjük, hiszen sokkal hamarabb lesz szükséges a fogpótlás cseréje.

Item added to cart.
0 items - Ft